Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:57, 09 kwi 2014

Do góry
warzywniak dobry pomysł, już widzę boćwiny o kolorowych liściach podświetlane przez słońcerzodkieweczki, ozdobne sałaty, ech

A miało być tak pięknie.... 00:54, 09 kwi 2014

Do góry
Przyszła paczuszka od podstolca

Werbena przezimowała w doniczce ,fajnie

Czosnki giganty w pełni zasługują na swoje miano

i jeszcze mam takie fajnie pokręcone czosnki

A miało być tak pięknie.... 00:49, 09 kwi 2014

Do góry
Ubiegłoroczne tulipki zakwitły ponownie pięknie.

Sadzone jesienia jeszcze się zbierają

Narcyze podwoiły ilośc od tamtego roku

magnolia nareszcie zakwitła

W cieniu - zacieniona 00:42, 09 kwi 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Zostawiłam taki bałagan...zamierzony...
w sobotę posadziłam nowe lilie...20 sztuk,część miała juz spore pąki..Dzisiaj wszystko przekopane,część lilii połamanych,wytarzane dwa gniazda przez koty...nie chciały nawet uciekać...to koty sąsiadki...
Ponakrywałam,może reszta się uratuje.

U mnie też upatrzyły sobie jedno miejsce w różach, a tam akurat wychodzą lilie nawet suche gałązki róż nie pomagają rozgarną i się tarzają w tym miejscu i kolejny pąk od rh mi złamały, muszę je podkarmić
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:42, 09 kwi 2014

Do góry
No i postanowione
Przy tarasie powstanie warzywnik. Mam nadzieję, że będzie piękny...
To najbardziej słoneczne miejsce i chcę mieć blisko do koperku
Chciałabym taki wiecie klimatyczny, ozdobny, w angielskim stylu... a co wyjdzie to się okaże

To stan wyjściowy, taras i przerośnięte kosodrzewiny. Mówiłam już,że nie lubię iglaków? No jakoś nie lubię I jak na kogoś kto nie lubi mam ich całkiem sporo...

Na tym pasku ziemi przy sosenkach rośnie wszystko, tylko nie widać jeszcze, ale są tam, albo juz były na ten moment: funkie, powojniki bylinowe, liatry, poziomki, lilie, orliki, piwonie, krwawniki, zimowity, szachownice i inne, słowem miszmasz bez ładu i składu. Po zimie zanikł kancik i wszystko wygląda jak jedna tragedia.... czyli:
czas na zmiany

Najpierw ostre cięcie iglaczków, im mniej miejsca zajmują tym lepiej. Zrobiłam z nich bonzaje Chciałam je wyciąć całkiem, ale rodzina się oburzyła, więc narazie kompromis

Rośliny z rabatki tymczasem do doniczek, może gdzieś przesadzę, albo rozdam
Ogród cichy i przytulny 00:40, 09 kwi 2014

Do góry
Mira napisał(a)

Witam serdecznie
Ale masz przesliczny ogród,taki dojrzały.Bardzo podobają mi się te duże kamienie,zachwyca też mnie to drzewko szczepione,co to za okaz?
Jak dbasz o trawę,że tak niesamowicie zielona i ładniutka?Ogród masz bardzo zadbany a jak radzisz sobie z podlewaniem?Nie mogę się napatrzeć dosłownie
Pozdrawiam

Witam serdecznie! Dziękuję za słowa uznania - to miłe.
To drzewko to jałowiec tylko nie pytaj mnie o nazwę bo nie wiem. Wybrałam się do szkółki stał, mnie się spodobał, kartki nie było z nazwą tylko z ceną - kupiłam i wróciłam do domu.
Co do trawy to uważam, że ciężko pracuję, żeby tak ładnie wyglądała. Jest to trawa sportowa. Wiosną wykonuję nacinanie trawy, wydrapuję starą darń, mech i śmieci po zimie. Następnie koszę po to, żeby wyrównać źdźbła i wybrać resztki, które pozostały po grabieniu. Później mąż nawozi ręcznie bo mnie to nie wychodzi tuż przed opadem deszczu i czekam i słyszę jak rośnie. A później tylko koszę i koszę. Nawadniam poprzez spryskiwacze i węże rozkładane na trawniku bo nie mamy automatycznego nawadniania. I to chyba tyle co do pielęgnacji

Nasze nawadnianie

Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:29, 09 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Tu dziś też była walka..

Trawniczka przybędzie? To się eM ucieszy!
Podejrzewam jednak, że TY teren zaanektujesz
Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 00:27, 09 kwi 2014

Do góry
7 takich małych kawłków czy ktoś się zlituje i doradzi.

Ogrodnik Mimo Woli cd 00:22, 09 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nie powala na kolana widok niezapominajek i Angelik... zresztą to na Angeliki nie wygląda...

Daj im zakwitnąć,nie bądź zołza
Słoneczny ogród słonecznej safikey 00:20, 09 kwi 2014

Do góry
Dzieki Monteverde za cenne rady...
Kompostownik mam, a jakże

moje malutkie wrzosowisko wygląda teraz tak - na pewno dosadzę roślin i założe siatkę przeciwko kretom, bo nawiedzają mnie często...

pewnie masz masę pomysłów, jak zmienić wrzosowisko.... o właśnie wpadła mi do gowy myśl, aby turzyce przenieść na inną rabatę, z któej wczoraj wykopałam tataraki, bo marniały na słóńcu, a turzyca tu będzie pasować:

w miesce turzyc dosadziłabym wrzosy

hmmm????
Ogród dla moich synków 00:19, 09 kwi 2014

Do góry
Tutaj, na tym gruzowisku, tyłem do siatki, stanie podarowana altanka. Troszkę się wyrówna, nasypie może żwiru. Miejsce jast w sam raz, a i tak nie miałam pomysłu co z tym zrobić. Koparka próbowała ruszyć to miejsce, ale szybko okazało się, że to bez sensu, bo pod spodem coś jeszcze jest. Z małego tarasiku będzie widok na plac zabaw (w dole) i dalej na łąkę. Ta skarpa w dół ma z metr wysokości. Mam podkłady, to zrobię jakieś schodki.

Tutaj w okolicach ogniska planujemy zrobić plac zabaw.

Widok na dom z dołu. Tu już będzie siatka oddzielająca część rekreacyjna od łąki

Widok ze schodów domu. Po lewej za leszczyną widać gruzowisko, gdzie stanie altanka na lato.

Patrzę na te zdjęcia i tak sobie myślę, że strasznie tam jest zarośnięte. Ale z drugiej strony muszę mieć cień. No nic, będziemy najwyżej jeszcze karczować
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:18, 09 kwi 2014

Do góry
Dzisiaj znalazłam pierwsze hostowe listki, to niesamowicie wcześnie w tym roku
Rainbow"s End

tuż obok moja ulubiona żurawka Hercules
lubię wzorki na liściach
Grembosiowo 00:00, 09 kwi 2014

Do góry
grembosia napisał(a)
Ostatnimi pracami porządnie nadwyrężyłam sobie kręgosłup, mam zakaz prac ogrodowych na 2 tygodnie, jak ja to wytrzymam.

Na pocieszenie wstąpiłam do kwiaciarni i kupiłam sobie małe szafirki na stół. Szklane naczynie muszę czymś wypełnić, ale niebawem ściągnę ze strychu kartony z napisem "Wielkanoc" i na pewno coś znajdę.

I druga pocieszycielka do łazienki, roślina zwie się klasula

Są piękne. Co do kręgosłupa to współczuję. Ja mam trafiony w dwóch miejscach z bólem ale się ruszam po ogrodzie bo ciężko usiedzieć w domu gdy za oknem wiosennie. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Wilcza Góra 00:00, 09 kwi 2014

Do góry
Wiedziałam, że jak do Ciebie zajrzę, to będzie na co patrzeć

WilczaGora napisał(a)

Ależ on oblepiony pyłkiem!
Jak kwitną rh, to u mnie ich sporo
Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 23:59, 08 kwi 2014

Do góry
która wersja lepsza jak je wyrównać?
na równo

czy tak?

Słoneczny ogród słonecznej safikey 23:44, 08 kwi 2014

Do góry
safikey napisał(a)
przyszedł czas na rozbudowę mojego wrzosowiska (wrzosowiskunia, bo jednak małe)
Będę tu prosiła o pomoc wszystkie mądre głowy...

najpierw zdjęłam czarną matę, dosadziłam kilka wrzośców, obłożyłam tymczasowo kamieniami i wysypałam korą, aby sprawdzić czy tak będzie mi się podobać

i efekt dla mnie super, bo wcześniej było po prostu nudno i nieciekawie myślałam, że będzie mi wywiewać korę, ale nic z tego, na razie trzyma się dzielnie swojego miejsca

tu zdjęcie już z widokiem na poprawioną rabatę żwirową

a tu widać rabaty, które jeszcze czekają na poprawę - zdjęcie włokniny, ewentualnie dosadzenie roslin, założenie obrzeży i wysypanie korą

ale ponieważ mam sporą działkę chciałabym powiększyć tę rabatę i dołożyć roślin, oto co kupiłam i jaki mam plan posadzenia tego:
wrzoście, wrzosy, bażyna czarna

miskanty hinjo (karłowaty zebrinus)

turzyce ice dance

wrzoście i bażynę chciałabym dosadzić pośrodku pośród tych, które już są, miskanty z jednej strony na obwodzie a turzyce ze strony drugiej, i potem obrzeże z kostki, cos takiego:

tylko, że na tym obwodzie jakoś tak pusto i dlatego proszę o pomoc, czy dosadzić więcej miskantów lub turzyc czy dać jakieś inne rośliny na obwodzie, aby cały był obsadzony, sama już nie wiem
????????????????????

jak macie jakieś pomysły do już z góry dzięki za pomoc , w piatek będę je sadziła, więc mam jeszcze chwilę czasu
mam nadzieję, że rabata wyjdzie mi fajna

Wpadlam z rewizyta poczytałam do rabatki z wrzosami w chwili wolnej poczytam dalej dużo juz pracy masz zrobione, dobrze, że pozbyłaś się mat spod roślin powinnaś zalożyć watek w projektowaniu ogrodów, tam więcej osób Ci doradzi, pomoże a czy Ty masz w ogóle kompostowniki? pozdrawiam i do następnego aha nie podoba mi się połączenie tych wrzosów z zebrinusami i turzycą, turzyca rozrasta się korzeniami i tworzy male rozetki a wrzośce powinnaś posadzić większymi plamami robisz podstawowy błąd jak my wszyscy na początku kupując po jednej roślinie odmianowo
Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 23:43, 08 kwi 2014

Do góry
I obecny rok.

Brak mi pomysłu, co mogła bym posadzić między tujami. Rosną między nimi kaliny, które będę próbowała wyprowadzić na małe drzewka i nie wiem, co mogłabym pod tymi kalinami posadzić?

Tuje w tym roku będę podcinała od spodu, bo wychodzą już na ścieżkę i z objętości, bo za szerokie są a co między nimi pod te kaliny to nie mam pomysłu. A jak z czubkami ściąć na równo u każdej czy taki stożek zostawić?

Pod kalinami myślałam o:
rozchodnikach
szałwia omszona
może kocimiętka?
albo nachyłki?

ale nie wiem na przemiennie, razem?
Proszę niech ktoś coś doradzi.

Ogród cichy i przytulny 23:29, 08 kwi 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Asiu, czytam o wiązie. Czy to był holenderski Wredei? One chyba takie podatne na chorobę wiązów. Pytam, bo wsadziłam tego wiąza w ub.roku. Czy jest jakiś sposób żeby zapobiec tej chorobie? Bo jak juz zaatakuje to raczej nie ma ratunku?

Mniej nadzieję, że Twój będzie zdrowy i nic go nie zaatakuje.
Tak to był wiąz Wredei.
Był piękny i był od mojej mamy - stanowił pamiątkę po mamie. Mój został zaatakowany przez grzyba. Pod wpływem toksyn wytwarzanych przez niego naczynia zapełniają się wcistkami i brunatnymi substancjami gumowymi, które powodują przerwanie dopływu soków do liści i ich więdniecie. Czasami takie obumieranie jest procesem długotrwałym - może trwać kilka lat a czasami natychmiastowe. U mnie było prawie z dnia na dzień , w tydzień jego nie było. Duży , dorodny, królował nad działką, był na zwieńczeniu ścieżki
Teraz tam rośnie miłorząb. Jest to prezent od syna dla mojego męża tylko to drzewko ma 30cm - kiedy urośnie - nie wiadomo, czy osiągnie takie rozmiary jak wiąz - nie wiadomo? Trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać, czekać, czekać.
Co do choroby tego wiązu to w ubiegłym roku sporo czytałam i praktycznie zebrała się grupa naukowców z różnych stron świata i wspólnie pracują nad zwalczeniem tej choroby i na razie bez powodzenia. Czytałam również, że podobna choroba atakuje drzewa kakaowca - może nas to nie dotyczy ale smutne.
Mój wiąz 2009r., jeszcze był zdrowy i rósł do 2013r. - na zdjęciu na samym końcu pośrodku - żółta plama - sięgał wyżej niż okap sąsiada stodoły

Pozdrawiam
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 23:25, 08 kwi 2014

Do góry

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:22, 08 kwi 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Oczywiście sasanka się otworzyła, jej siostry nadal zamknięte

tylko ta żółta pokazuje kolor, reszta w uśpieniu

Sasanka śliczna, nasiona zbierz, to będę miała do kompletu

Korona w podobnej fazie jak u mnie, tylko kolorek inny
Moje kolejne pąki pokazały, ale jakie będą nie mam pojęcia. Może też żółte?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies