po przeczytaniu kilku artykułów szefowej na temat wrzosowiska chyba jednak zostanę przy tym temacie trzeba będzie tylko zmienić rozmieszczenie i chyba z tworzeniem rabaty zaczekam do jesieni bo wtedy duży wybór wrzosów... jak myślicie?
dobrze się składa że wrzosowisko powinno byc na wzniesieniu bo i tak tam trzeba torfu dosypać
a może ktoś podpowie co dosadzić do wrzosów żeby fajnie wyglądało także latem i wiosną jak wrzosy nie kwitną.
w projekcie są tuje globosa, i rozplenica i pięciorniki
co byście radzili zamiast pięciorników? jakieś trawy inne? czy iglaki? chyba też musze więcej tych "nie wrzosów" i "nie wrzośców" dorzucić bo rabata dosyć szeroka środkiem.....
1. ważne jest co będzie po drugiej stronie sciezki.
2 wg mnie za żywopłocikiem linie nasadzeń powinny jakoś nawiązywać czy mieć przedłużenie po drugiej stronie ścieżki. Choćby niektóre.
3. Masz tuje Danica do wykorzystana? Czy wydaje mi sie?
W rabacie między hortensjami E. a żywopłotem można 'rozsypać' tuje Daniki lub inny krzew kulisty i niski w zadarniającym dywanie. Może to być Żurawka Citronelle jeśli da radę na całym tym obszarze, tojeść rozesłana Aurea ( tez uda się jesli nie ma tam słońca za bardzo), albo jakies turzyce czy niewysokie trawki zielone czy jasne- molinia Variegata, carex morrovi Variegata ( Ice Dance). Carex Evergold, może Holcus mollis Variegatus (ale nie wiem jak ona z czasem się zachowuje, czy nie robi się łysa w środku, więc trzebaby dopytać szkółkarzy). W to można wsadzic duuzo narcyzy lub krokusów czy innych cebulek.
Inny pomysł- cały ten obszar w rozplenicy nie za wysokiej np Halmen czy Medium Boy, z rozchodnikiem okazałym między nie wplecionym, a w tym , bliżej hortensji ze 3 stożki bukszpanowe. W tym czosnki wielkogłówkowe. A jak nie rozplenica to molinia careulea.
Za żywopłotem mogą być żurawki,może w 2 pasach , albo w 3 pasach( 2 szersze, 1 węższy, nie z żurawek)- może ciemna i herbaciana. Te pasy za sciezka mogą się gubic w morning Lightach i hortnesjach bukietowych. Chociaż tam tez mogłyby być 2 lub 3 świerki serbskie jak zaproponowała Syla. Ale nie wiem co tam masz już zaplanowane.
30. żywotnik globosa
37 wrzos pospolity (5 odmian)
42. wrzosiec krwisty (2odmiany)
12. dziurawiec hilcote
45. funkia
49. rozplenica japońska
te 5 kulek po lewej to pięciornik ale już go nie chcę bo mam w innym miejscu
klon i świerki (1 i 2) są posadzone już poza chodnikiem i podsadzone jałowcem "tamariscifolia" (15)
Doradźcie proszę czy jest sens wchodzić w te wrzosy czy lepiej całkowicie co innego tam wymyśleć
z góry dziekuję
Agatko i Magda,
Dokładnie też miałam tę etykietę, więc jestem pewna że to rozplenica vertigo, chyba że producent kłamie Z pełną świadomością kupiłam wiedząc, że nie wytrzymuje mrozów. Nie pójdzie jednak do ogrodu zimowego, lecz do garażu jeśli nie przeżyje mówi się trudno
Napiszcie mi Kobitki zatem czy macie zamiar wiosną je wkopać do ziemi i jesienią wykopać do donic czy będziecie traktować ją tylko jako roślinę doniczkową?
Ja je wykopię, wsadzę do donicy i wiosną ponownie do ziemi.... Pod warunkiem, że przetrwa ten eksperyment....
Agatko i Magda,
Dokładnie też miałam tę etykietę, więc jestem pewna że to rozplenica vertigo, chyba że producent kłamie Z pełną świadomością kupiłam wiedząc, że nie wytrzymuje mrozów. Nie pójdzie jednak do ogrodu zimowego, lecz do garażu jeśli nie przeżyje mówi się trudno
Może zdjęcie jest nieco mylące. Ale to łatwo sprawdzić - czy ona ma takie kolanka jak inne trawy, jak bambusy? Jeśli ma to macie rację i rakiem się wycofuję. Ale jeśli nie ma i ten szeroki liść wyrasta prosto z kłącza, to to nie może być trawa i producent nieco zaszalał. Wiem, że to nie ma specjalnego znaczenia, ale tak dla porządku.
Agatko i Magda,
Napiszcie mi Kobitki zatem czy macie zamiar wiosną je wkopać do ziemi i jesienią wykopać do donic czy będziecie traktować ją tylko jako roślinę doniczkową?
Agatko i Magda,
Marzena, zastanowiła mnie ta rozplenica vertigo z dwóch powodów: po pierwsze nie mogłam tu nic takiego namierzyć, a po drugie te liście coś mi do rozplenicy od początku nie pasowały. No i chyba już wiem dlaczego. To nie jest rozplenica, ani żadna inna trawa. To jest phormium tenax purpurea czyli australijska roślina z rodziny tęgoszowatych. No i jak się domyślasz nie ma szans na przezimowanie. ALe Ty masz oranżerię, to jak ją tam wsadzisz to będzie happy. To tak dla porządku napisałam.
Trudno, chyba będę jej robiła codziennie zdjęcie, zanim nie przekwitnie, bo pięknieje z każdym dniem.
A rozplenica została wkopana razem z donicą. Calamagrostis Avalanche poszedł precz. Razem z drugim kolegą poczeka na nową rabatę - berberysową.
I jeszcze jedna moja faworytka - żurawka Tiramisu. Niemal idealnie okrągła kępa, przebarwienia nie narzucające się, a jednak wyraźne. Kolejne warstwy liści zmieniają barwę tak, że te najstarsze, na samym dole, są niemal białe. Estetyczne cudo!
Syla oczywiście , że tylko przy okazji rozglądam się za trzmielinkami dla Ciebie ... moje kwiatostany na żurawkach już przekwitły to też będę je usuwać ... a Lime zostały poprawione ... i zobaczymy
Agatko rozplenica nie jest rozpieszczana dostaje samą wodę na początku sezonu chyba florovit, ale nie pamiętam dokładnie ... a żurawki Twoje i moje myślę, że się pozbierają ... moje szarpanie im zaszkodziło , no ale nie dziwie się
Madziu, rozplenica super. W takim tempie za 3 lata zajmie Ci cały przedogródek.
Żurawki się pozbierają. U mnie się Tiramisu w te upały okropnie przypala.
Do donicy może bakopę byś wsadziła?
Witaj Gabi też o tym wczoraj pomyślałam ... już jedną kulkę zakrywa ... tak będzie jak piszesz ... bardzo dobry pomysł z bakopą ...dzięki ...zajadę do kwiaciarni może będzie ...
Przyszłam ponapawać oczy ogródeczkiem idealnym ! Ale miodzio widoczki u Ciebie - i nowa vertigo i "stara" rozplenica - jaka bujna! Pięknie wyglądają nowo posadzone miskanty!
Buziaki! Miłego dnia!
Ale wielka, chyba masz ją długo!
moje niektóre kulki z tych zielonych tez nie równo wygladają, jedne lepiej inne gorzej, ale zostawiam, może się wyrówna jakoś;
nowy nabytek piękny
Irenko dajemy im szanse ...rozplenica u mnie mieszka już 3 lata , bardzo jej służy to miejsce , na wiosnę nie mogłam jej wykopać a chciałam ją ciut przesunąć,no nie dałam rady ... dziękuję
Z tego wynika , że bardzo ... następnym razem zrobię zdjęcie ile tych malutkich trawek wyrasta ... przypomniało mi się , jak była u mnie Ania Studio z M. to właśnie Ani M. mi powiedział, że rozplenica jak sama nazwa rozplenia się i trzeba z nią uważać ... a mam ich jeszcze trzy szt. w zakątku z leżaczkiem
A tu moje żurawki ... nie wiem co im jest ...tak ładnie rosły a teraz 3 bardzo zmarniały ...
Magdus, mam to samo Wszystkie rosna w tym samym miejscu a kilka umiera
Za to rozplenica wyczes absolutny - tegoroczna czy zimowala?
Boćku ... żurawki jak się okazało , raczej sama załatwiłam wyrywaniem listków , nie sekatorkiem , tylko ręcami , bo mi się spieszyło ... widzisz ... ciągle coś ... hakone, ta co słabo rosła , dalej jest taka słaba ... no trudno , co zrobić ...
... rozplenica zimowała ... dziękuję ... jest już u mnie 3 sezon