Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Marzenia i plany vs. rzeczywistość

butterfly 21:51, 02 sie 2012

Posadziłam i policzyłam ile sztuk mi brakło.

Zawrotna ilość - 39 sztuk !!!!! Jak ja to rozstawiłam ????
Ale sprawdzałam, z metrem, co do cm, co 35 cm ta runianka...

Dzieci mi "pomagały" rysować kręgi (trzymały środek ćwierć-okręgu) i jednak trochę nierówno wyszło. na zdjęciu te najbliższe doniczki do bukszpanu mają 30 cm więc chyba nie będę przesadzać.... bo mi się już nie chce....
agniecha973 21:54, 02 sie 2012

Ale rozmach! Masz jakieś zdjęcie z dalszej perspektywy?
butterfly 22:21, 02 sie 2012

zrobię, ale jak już wszystko posadzę
i przed, i po

ale tydzień od niedzieli mnie nie będzie to będziecie musieli poczekać
butterfly 22:22, 02 sie 2012

tam, gdzie wszystko posadzone to juz zasypałam kora ale nawet zdjęc nie robiłam bo dosypywałam juz prawie przy latarce
paola1a 22:31, 02 sie 2012

A czy po drugiej stronie ścieżki, tam gdzie widać kontynuację pólkolistego żywopłocika z bukszpanu będziesz również tworzyć ciąg dalszy rabatki? Tzn. chodzi mi o to, czy będziesz ją tam "kopiować"?
butterfly 22:33, 02 sie 2012

mam tam zaplanowane w 3 łukach żurawki.... ale to tylko plany... a co wyjdzie w praniu to zobaczy sie

Ale to na przyszły rok i tak.
butterfly 11:57, 03 sie 2012

Wiem, że Magnolia nie zagląda tu przez łikend, ale może jeszcze piątek do tego nie zalicza.....

Grunt mi się pali pod nogami, bo niedługo wyjeżdżamy i mam jeszcze parę roślinek w doniczkach...

Przede wszystkim pennisetum Medium Boy - ma docelowo rosną niby do 60 cm, ale na zdjęciach wygląda na dość rozłożystą trawę. Moje to na razie malutkie, chociaż już zakwitły.
Wiem tylko, żeby je posadzić w słonecznym miejscu...

Moje typy:

- przed brzozami - ale już widzę, że to kiepski pomysł - tu pasuje coś bardziej zwiewnego, jak Morning Light (które może kiedyś w końcu dostanę...)

- przed Limelight i molinią Karl Foerster, która rośnie pomiędzy nimi (na prawo urwana w kadrze 3 molinia) - tu też srednio je widzę...

- mam jeszcze taki trójkąt, który powstał - z lewej ogromna kula bukszpanu, ten kijek to pień lilaka Krasavitsa Moskwy, dalej na prawo zaczyna się rząd tui Danica, za nimi berberysy - ale to też średnio widzę bo tam jest mało miejsca (a ile potrzebuje jedna rozplenica????)
butterfly 12:13, 03 sie 2012

Mam też kłopot z dzwonkami, które musiałam przesadzić z frontowej rabaty.
Posadziłam je według mojego planu, ale....

Zobaczyłam też inne miejsce dla nich, tam miałyby więcej ale rosłyby chaotycznie.
Tu, gdzie zaczęłam ściągac darń

Na planie jeszcze pokaże jak to wygląda z góry - na czerwono to co powyżej napisałam, a planowałam tak jak narysowana jest kreska fioletowo-niebieska (podpisana)

A, i jeszcze, mam jedną szt białego dzwonka i 2 szt niebieskie. Posadziłam jak widać, ale nie wiem czy nie wolałabym wszystkich niebieskich (ale co wtedy z białym...?)
Pomyślałam, żeby je posadzić w 2 rzedach ( z tyłu białe) ale to ma być rządek przed białymi okrywowymi różami - czy to się nie będzie gryzło)
Poza tym w sąsiedztwie będzie lawenda ale pomysłałam że to inny odcień niebieskiego i może nie będzie to głupio wyglądac...

mam ochotę pojechać do szkółki i dokupić tego dzwonka żeby już ten rządek był....

A może je sadzić na przemian kolorystycznie ??? średnio to mi sie podoba...
magnolia 12:42, 03 sie 2012

piątek to nie łykend.
Robota 'kółkowa' , a własciwie 'łukowa' świetna!
Rozplenice- tak ze zdjęc to mi najbardziej 'gra' przed hortensjami, ale jak zabierzesz molinie. A molinie w brzozy.- nie będzie im przeszkadzać cień od brzóz, ani to że suszą korzeniami. I będzie zwiewnie.
magnolia 12:52, 03 sie 2012

dzwonki. Ja mówię- nie mieszaj, ale nie dam Ci argumentów poza moim upodobaniem to jednorodnych, mocnych plam ( a im większy ogród tym mocniejsze i bardziej wyraziste).
W miejscu 'a może tu je posadzić'- fajnie z perukowcem, ale nie gra mi z różami po 1 i perukowcenm po drugiej- będą w takich wyższych klamrach.Widać je dobrze będzie tylko ze żwirku. Także nie za bardzo, choć Napewno nie całkiem kiepskie to miejsce.
A jako paseczek przed różami- może tak, choć nie mam pewności czy nie są zbyt mało 'porządne' w pokroju do róż. Ale możesz posadzić i w razie czego kiedyś zmienić. Jej- mieszam Co strasznie, co?