Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony galimatias

Zielony galimatias

Tess 23:14, 27 lip 2012

asc napisał(a)

Thuja jak kobieta??? W sumie racja Kobiete trzeba rozpieszczac bez dwoch zdan I tego bede bronic zazarcie jak niepodleglosci

Dobre, bardzo dobre,chociaż nie polityczne, ale o seks zahacza Bronimy jak niepodległosci... my są już dwie...

Jestem trzecia! Własną piersią bronić będę
Evchen 23:48, 27 lip 2012

O.. uderz w stół a Bociek się odezwie! Gdzieś Ty latała?... Tujo jedna
Już myślałam, że pocałowałaś tą żabkę

I Tereska i Ania - obie walczące o rozpieszczanie kobiet, własną piersią A tak niewinnie się od tuji zaczęło....
Boguś.. widzisz jak to uważasz trzeba?... Zwlaszcza w KZ20tkach

Kondzio dziękuję za ślad. Spłoszyły Cię dziewczyny?.. Za nimi faktycznie trudniej nadążyć niż za pędzącym pociągniem, ale są naprawdę kochane I niegroźne

Z pola walki z Galimatiasem śpieszę donosić, że malż posadził kilka tuji w odległości 50 cm. O niebo lepiej to wygląda Jutro ciąg dalszy sadzenia Na razie wczorajsze nasadzenia zostają, nie będę człeka męczyć, bo i tak dobra chłopina z niego jest Jak widzicie - traktuje mnie jak tuje
A ja wytyczyłam nowy kształt rabat, a teraz będę siedziała i myślała co gdzie poprzesadzać, żeby było ogrodowiskowo

Tematyka mojego dzisiejszego zadania nocnego to nasadzenia piętra pierwszego, a raczej parteru Będzie kilka takich odcinków-rabat przechodzących jedna w drugą. Próbowałam narysować to w paincie, ale poległam - nie potrafię Naszkicuję to na kartce i zamieszczę w razie czego. Zaraz sobie pooglądam nasze ogrodowiskowe ogrody wzorcowe i pewnie coś wpadnie mi w oko, ale co kilka głów to nie jedna

Do dyspozycji mam:
biało-zielone hosty - chciałam dać je z przodu tuż obok obrzeża z kostki. Czy to dobry pomysł?..Czy lepiej dać coś niziutkiego, a hosty za tym..?

Bordowe żurawki - niestety jako, że były najbardziej dostępne mam ich chyba z 10. Z czym to połączyć?... Chyba je podsadzę trzmieliną białą, albo wyspię granitowym grysem, żeby ładnie odbijały od ziemi...

Zurawki marmelade - mam ich około 6. Chyba nie będę ich sadzić koło bordowych... dam na inną rabatę...

kostrzewa sina - mam ok. 8 szt. I z tym wbrew pozorom mam największy problem.. Nie "czuję" tego koloru. U Domi mi się podoba, u Danusi też jest chyba.. a ja się motam jak bąk w pąku...

Na główną rabatę przesadziłam perukowca Grace, bo zakochałam się w bordowych liściach i peruczkach. I w okół niego teraz będzie się wszytko kręcić...

Z Galimatiasu chyba nie mam szans wyjść, bo ja lubię kfiatki I lubię różnorodność I zmiany.. Ale uporządkować to muszę, bo wygląda nieporządnie...

Ile ja się od was nauczyłam...! Kanciki, pięterka, nasadzenia, rozsadzenia, cięcie... I ciągle mi mało jak w wierszu...
Uczę się Ciebie człowieku
pomału uczę, powoli,
od tego uczenia trudnego
raduje się serce.. i boli...

No może nie boli A kłuje czasami.. zwłaszcza jak wpadnę w ślepą uliczkę i nijak wyścia nie mogę znleźć....

No i hasło na dziś: Pomożecie?
Odzew: Pomożemy

Buziolki
Ev
Madzenka 03:46, 28 lip 2012

Odzew pomożemy
Rysuj rysuj i pokazuj
kostrzewa fajnie wygląda gdy jest zrobione z niej spore skupisko pod np jakimś drzewkiem
Hosty na obrzeża ok ale od przymrozków do maja nie będzie ich widać więc lepiej podsadzić czymś niższym a w glębi hosty, chyba że to jest miejsce, ktorego jesienią i zimąnie oglądasz a tylko sezonie wtedy hosty jak najbardziej bez obrzeża

Tuje sadź co 60 cm a tych już posadzonych nie przesadzaj. Najwcześniej przynij po roku od posadzenia. I nie zgodzę sie z Bogusiem cięłabym je zamin osiągną pożądaną wysokość, na początku nieśmiało a z biegiem lat coraz śmielej Jak z kobietą Szybciej ci się zagęszczą, zwłaszcza że już mają 1,5 m to należy je zagęszczać. Nie obejrzysz się jak urosną, tylko podlewać, nawozić, pryskać, ściółkować korą....
monteverde 23:29, 29 lip 2012

Ewcia rysuj wpadnę obejrzeć co Ci wyjdzie , pierwszeństwo w pomocy oddaję znającym się lepiej, u mnie też galimatias pozdrawiam
Evchen 23:33, 29 lip 2012

No tak,. szefowa nie zawiodła Z obcej ziemi z pomocą pospieszyla
Tak sobie myślę o tej kostrzewie, że masz rację!... W rogu działki chcę posadzić 3 duże iglaki - świerki jakieś, pewnie serby, chyba że wybiorę coś innego... Dam jakieś płożące jałowce i tą kostrzewę.. Na żwirze będzie chyba ok. Żwirek będzie granitowy, biały chyba zbyt kontrastuje.. a że kostkę mam granitową to pomyślałam, że może będzie dobrze
Tuje sadziliśmy tzn. małż sadził ja asystowałam... ok. 55-60cm, stare zostały. Do sadzenia zostało "nam" jeszcze 12 sztuk.. .

Nowy nabytek Spartina pectinata zawędrowała za Limcię. Na miejsce czeka też rozplenica japońska i red barony
Kondzio 10:11, 30 lip 2012

Nie wystraszylem się mnie trudno wystraszyc poprostu poszedłem spać jak ci idzie z zakladaniem ogrodu ciekawy jestem rezultatów zrób jakieś fotki
Evchen 12:57, 30 lip 2012

Kondzio napisał(a)
Nie wystraszylem się mnie trudno wystraszyc poprostu poszedłem spać jak ci idzie z zakladaniem ogrodu ciekawy jestem rezultatów zrób jakieś fotki

przyganiał kocioł garnkowi A gdzie Twoje fotki?
Milka 13:22, 30 lip 2012

bociek napisał(a)
Thuja jak kobieta??? W sumie racja Kobiete trzeba rozpieszczac bez dwoch zdan I tego bede bronic zazarcie jak niepodleglosci

to ja też tej niepodległości bronię
Milka 13:25, 30 lip 2012

Mimo galimatiasu swojego, może i ja na hasło pomożemy, załapię się jednak ciut wiem, tu się też douczyłam, będę doradzać w miarę możliwości
wrzucaj fota, szefowa Madżenka wraca, będzie dyrygować
Kondzio 13:51, 30 lip 2012

Evchen napisał(a)

przyganiał kocioł garnkowi A gdzie Twoje fotki?
Etam jest cieżko jak się długo pracuje i jeszcze ma się zwirzeta i jeszcze chce się nadrobić w ogrodzie postaram się jutro coś wstawić ale to tak wolno idzie i mało czasu