Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe zacisze 16:35, 09 kwi 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)

Ta żabcia gimnastyczka podbiła moje serce
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:34, 09 kwi 2014

Do góry
a tak wygląda cała działka do zagospodarowania - zdjęcie z pażdziernika

Teraz czekam na jakąś pomoc i wskazówki - plisssssssssssss
Ogród cioci 16:33, 09 kwi 2014

Do góry

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Piękne domki - sama robiłaś?

Dzięki za prymulkową propozycję...

Zajrzyj do mnie bo znów w dylematach jestem

Ja i mój ogródek, a może ogród 16:31, 09 kwi 2014

Do góry
Moje roślinki
Hosty już rosną

żonkile i szafirki wsadzone na jesień

Ja i mój ogródek, a może ogród 16:27, 09 kwi 2014

Do góry
kilka fotek moich prac ogrodniczych z marca

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 16:20, 09 kwi 2014

Do góry
Witam wszystkich pozytywnie zakręconych ogrodomaniaków. Na "Ogrodowisku" bywam już od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz postanowiłam się ujawnić.
Mieszkam w Krośnie na Podkarpaciu.
Pozdrawiam serdecznie.
Kompozycja do donic przy tarasie 16:17, 09 kwi 2014

Do góry

Czekałam z niecierpliwością i nadzieją, ale widzę, że nie ma chętnych do pomocy.

Zerknijcie proszę chociaż na moje pomysły, czy chociaz trochę trzymają sie kupy. Myślałam o lustrzanym odbiciu tzn po obu stronach to samo.
Drzewko na kiju to cis, myślałam ewentualnie o czymś rozłożystym jak trzmielina
Większe krzewy zielone to bukszpany lub tuje w odcieniu jasnej zieleni (?)
Bordowe i pomarańczowe to żurawki
szare to kostrzewa popielata (pod drzewkiem)
Nie wiem co posadzić od strony tarasu - może cyprysik groszkowy.
Bardzo proszę o opinie

W cieniu - zacieniona 16:16, 09 kwi 2014

Do góry
Clero - już się ukorzeniły,wypuszczają listki...patyczki od SaryDarii.
Testowe dodawanie zdjęć 16:13, 09 kwi 2014

Do góry
Testowe dodawanie zdjęć - pierwsza próba.
W miniformacie 16:12, 09 kwi 2014

Do góry
To ja też pozwolę sobie coś dorzucić z dzisiaj

Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 16:07, 09 kwi 2014

Do góry
Wywaliłam kompostownik, zostało puste miejsce. Trzeba zacząć aranżować ten kącik, trzeba szykować ramę na lustro....

W cieniu - zacieniona 16:06, 09 kwi 2014

Do góry
Ułudka...Przyniosłam sadzonki dla znajomej.Czekają na balkonie.
Leń ogrodowy 16:04, 09 kwi 2014

Do góry
Hej Katrina,
jak tam u Ciebie dzisiaj? Zastosowałaś może jakis preparat, czy może pogoda deszczowa przeszkodziła? U mnie właśnie padało więc zalany wrotycz musi poczekać. Jak się wypogodzi i nieco osuszy to i tak go wykorzystam, niezależnie od tych robali, bo sporo mrówek ostatnio się u mnie pojawiło, a wrotyczu to one nie lubią

Pozdrawiam

dla nieco lepszych widoków przesyłam zdjęcia z dzisiaj:

Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 16:03, 09 kwi 2014

Do góry
Zaczęliśmy montować nasz " żagiel" na tarasie . Narazie stoi sam szkielet bo trzeba to jakoś umocować do podłoża ale straszna wichura u nas brrrr zimno......

Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 16:01, 09 kwi 2014

Do góry
Moje nowe nabytki.....

4 nowe buksiki....

Cedra szczepionego .....

2 azalie japońskie....

I mała sosenka

Leń ogrodowy 15:52, 09 kwi 2014

Do góry
Witam w kolejnym dniu walki ze szkodnikami i patogenami,
Generalnie Mazan naprawdę dzięki za te wszystkie posty. Jesteś światełkiem w tunelu

Faktycznie mam chyba kilka gatunków szkodników. W tamtym miejscu w istocie było tych robali sporo na cm2, gleba tam jest szczególnie wilgotna. Prócz tego, przy odchwaszczaniu regularnie w CAŁYM ogródku znajduję chyba inne robale – większe i znacznie bardziej ruchliwe.
Nie zauważyła, żeby którekolwiek z nich wychodziły na powierzchnię.

Powiedz proszę, które to rolnice, a które to koziułek? Jakie zniszczenia one powodują – zjadają korzenie? No i przede wszystkim, jak /czym mam z tym walczyć - uwzględniając, że mam je w całym ogrodzie, gdzie bawi się dziecko i pies?

W kwestii pielęgnacji to widzę jeden problem - błąd jaki popełniłam przy tak wilgotnej, gliniastej ziemi. Mam agrowłókninę (choć cieniutką) i na to jeszcze korę. Głównie ze względu na utrzymanie porządku przy psie i dziecku, którzy biegają bez opamiętania wszędzie, a taka gleba przykleja się strasznie do butów i roznosi Ale teraz to generuje brak możliwości jej przekopywania przy równoczesnym ugniataniu. Otwieram tylko otwory przy roślinie dosypuję nawóz i nieco wzruszam wierzchnią warstwę podłoża. Wykopywałam dość spore doły pod każda roślinę, ale to chyba wszystko działa teraz jak misa z wodą w tej glinie. I co teraz, przecież nie przekopię całego ogródka od nowa

Co do grzybów. Właśnie taką miałam nadzieję ze wspomnianym rododendronem Azurro, że brakuje mu może jakiegoś składnika. Ponieważ wiem, że nadmiar pewnych składników w glebie może ograniczać wchłanianie innych składników przez roślinę, dlatego stosowałam nawożenie dolistne. Niestety nie udało się. Po drodze przypadkiem była u mnie w ogrodzie specjalistka (architekt krajobrazu po politechnice, czy uniwers. rolniczym) i powiedziała, że to fytoftoroza i lepiej czym prędzej usunąć roślinę. Wydaje mi się, że za długo walczyłam z tym Azurro i sąsiadujące rośliny się zakaziły. Obecnie wygląda to tak:

W innym miejscu mam jeszcze problem chyba z plamistością igieł:

A to też nie wiem co jest – na moim ukochanym cyprysiku tępołuskowym ‘Gracillis’?

Co stosować na te grzybowe (jeśli to grzybowe) problemy?

Niezły esej mi wyszedł
Pozdrawiam, miłego dnia
Ogród cichy i przytulny 15:36, 09 kwi 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Dla Iwonki porównanie cisa formowanego. Roślina była bardzo mała ~40cm. Przygodę z formowaniem zaczęłam od przygotowania rabaty w 2007. Tuż po wsadzeniu do ziemi "ogołociłam" ją. W tym momencie cis ma ~160-170cm

Porównanie innego cisa
2007

2013 - a pomyśleć, że zaczynałam od "witki"

Generalnie cis rośnie szybko tylko przy formowaniu przybywa go niewiele. Tam dziura, w innym miejscu druga i trzeba przycinać niejednokrotnie całe przyrosty aż w końcu w dziura się zabliźni i czasznie całość przyrastać . Formowanie to proces długotrwały i stąd ich cena w centrach ogrodniczych

Podziwiam odwagę w formowaniu.. ja bym się bała
Nawożenie, zasilanie trawnika 15:35, 09 kwi 2014

Do góry
Ja sypnąłem florovitem wiosennym już prawie 2 tygodnie temu i obecnie jestem po 2 koszeniach

Zobaczcie sobie na różnicę w tym roku, a w tamtym, jak to dobrze, że nie powtórzyła się nam zima z zeszłego roku:

Oprócz nawozu trawnik potraktowałem wertykulatorem ale ręcznym jakiś miesiąc temu.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:33, 09 kwi 2014

Do góry
Na sekundę wyszło słońce, wystawiłam nos przez drzwi balkonowe pokoju do pracy.. ale zmarzłam i tylko kilka fotek

Rzut oka w lewo

I w prawo

Tulipki mimo czerwieni urocze:

Niedługo fajrant! Ale ten czas szybko leci... dużo pracy, to czas szybko leci.. hm.
Ranczo Edy 15:32, 09 kwi 2014

Do góry
Gradobicie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies