W upały chłodnik to podstawowy obiad u mnie.
A co do prostych potraw , znasz to powiedzonko Franza Fischera, uroczego ale biednego jak mysz kościelna erudyty i filozofa?
"Najlepsze są dania proste. Weźcie na przykład taki kawior, czy może być coś prostszego, a jakie to pyszne".
Z prostotą trzeba też uważać.
PS. Co z piwoniami u Ciebie, na zdjęciach widzę szpaler w pąkach.
Piwonie powoli pękają.Ale u nas załamanie pogody ochłodzenie do+ 13,okropny wiatr, i tak ma być jeszcze ze 2 dni. Potem deszcz, Do ogrodu w międzyczasie mus się wybrac, ale czy zdjęcia uda się zrobić, nie wiem.Dopiero koło niedzieli pogoda zwyżkująca.
Co do prostoty kawioru-zgadzam się, ale nie lubię. Coś z ryb, to tylko okonki smażone prosto po złowieniu,i pstrąg z patelni. A z morskich - dorsz w panierce.
Śledzie,potrawki i galarety z rybami mogą koło mnie stać, nie tykam.
Chyba dziwoląg jestem, ale już taka wyrosłam i nie zmarniałam z powodu nie jedzenia powyższych dań,
Są ludzie, co cebuli nie lubią, koperku, albo w ogóle zieleniny.
Ja przechodzę nad tym do porządku i nie dziwię się, i nie dyskutuję.
Znam kartacze vel cepeliny, bliny, kibiny i przysłowiową zalewajkę.
Ale znam też buchty drożdżowe na parze, szare kluski i kaczkę z jabłkami.
Krupnioki, kwaśnicę i łącką śliwowicę.
U nas taki wicher,że z balkonu kwiaty do domu wniosłam. Nie miałabym żadnego kwiatka w doniczkach, tylko same łodygi.
Karolinko ja dziś eksperymentowałam i też miałam dość starych ziemniaków i wysłuchałam podpowiedź Ewy Wachowicz ugotowałam ziemniaki w pól garnka wody pół mleka sceptycznie podchodziłam ale wiesz rewelacja polecam