Czas na moje ulubione czosnki. Zakochałam się w tej roślinie od pierwszego wejrzenia i nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez niej. To drugi zaraz po strelicji królewskiej moja ukochana kwiat (ale tej raczej nie odważyłabym się wsadzić do ogrodu w Polsce). To raczej takie wspomnienie lata i wakacji
Mój plan oczywiście uległ kolejnym zmianom. Zaraz więc postaram się to jakoś objaśnić:
Im dalej w las tym bardziej się zastanawiam z czego zrezygnować. Wydaje mi się, że już trochę przekombinowałam i moja koncepcja nie jest spójna i roślin też za dużo, ale może coś podpowiecie...
Zaczęłam projektowanie strefy 3. Podzieliłam ją na dwie części- A i B, aby łatwiej to było opisać.
Strefa III to ma być taka łąka pozostałe części ogrodu już skromniejsze ze względu na ograniczone miejsce.
A:
miskant "Gracillimus"
szałwia omszona
bodziszek
ostróżka jasnoniebieska
ostróżka ciemnoniebieska
tojad mocny
naparstnica zwyczajna- biała
berberys thunberga - tego nie jestem pewna, może lepiej dodać jakieś iglaki karłowate albo bukszpany?
B:
czosnki olbrzymie
turzyca zwisła
trawa: Hakonechloa 'Albo Striata'
W tle strefy 3 znajdą się trzy jałowce Skyrocket (chyba, że ktoś zaproponuje inną odmianę). Świerk powędrował nieco dalej. Teraz dopiero doceniam zalety projektowania z wyprzedzeniem. Zmiany na papierze to tylko kilka ruchów gumką myszką, w rzeczywistości nieźle by się trzeba było napocić...
Mam pytanko do stałych bywalców Ogrodowiska. Mianowicie, jest kilka wątków, które chciałabym popodglądać czy można to gdzieś zaznaczyć, żeby nie zgubić linków?