Wspominacie o trawach ... one tam są. Dokładnie od żółtej dużej tui w prawą stronę zdjęcia. Nie widać ich teraz, bo malutkie, a dwie chyba zmarzły. Variegatus posadziłam. Widać na 137 stronie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1500-borowcowy-raj?page=137
W sezonie da się jeszcze patrzeć na tę rabatę. Najgorzej jest zimą. Skyrocket jest nie do przyjęcia dla mnie. Okropna roślina od dojrzałego wieku. Jak jest młody to może być, potem już nie. Nie sadźcie go. Od paru lat robię wszystko, żeby ten żywopłot zasłonić. Od dwóch lat zmieniam i wszystko jest małe jeszcze, bo tam cień do 14 praktycznie, wolny wzrost roślin, wilgoć i grzyb przez to. Chyba już postanowiłam co do tej rabaty, że dodam wąskiego serba, żeby ładnie mi kukał z okna tarasowego zimą i buka za trzema stożkami bukszpanowymi, będzie kolor i piękna faktura zimą. Można coś na nim zawiesić i też ładnie wygląda. Jak się rozrośnie, to stożki przestawię, bukszpan się fajnie przyjmuje po przesadzeniu. Osobiście nie podobają mi się długie, proste rabaty. Ta część ogrodu się ciągnie i niewiele się dzieje. Bardziej lubię zawijasy i "tajemnice", co jest za tym albo za tamtym.
Przy okazji "myślenia" popstrykałam wczoraj trochę: