Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Selly 13:09, 29 maj 2014

Borbetka napisał(a)
Witajcie. Dziękując za wpisy i przy chwili czasu rysuję w puzzlach. Nic mi nie wychodzi, bo nie podoba mi się rabata na przeciw tarasu. Zawsze mi się nie podobała i chyba nic tego nie zmieni. To ta, patrzcie:

. Poradźcie.

Mi się to najbardziej podoba. Jest w tym jakaś równowaga.
Borbetka 16:42, 29 maj 2014

Hortki porządkują tę przestrzeń, ale dosłownie w głębi zdjęcia po lewej jest taki szpaler już. Za dużo by ich było. Czekam na jeszcze więcej opinii. Nic nie wiem nadal.
Mathildis 21:15, 29 maj 2014

Skoro nie hortki to może jakieś wysokie trawy? te niezawysokie drzewka na kijku też bym usunęła (a na pewno łysielca )
Żurawki będą ładnie wyglądać bez żywopłociku z bukszpanu.
Jagodaa 21:23, 29 maj 2014

Monika, nie wiem jakie tam są odległości i wysokości, ale nie chciałabyś np w miejscu tego łysego modrzewia (?) dać jakiś traw? Trochę rozluźniłyby chyba rabatę i może rozjaśniły gdybyś dała Morning Light/Variegatus, do tego fajnie wyglądają z regularnymi formami. Taka typowa ta moja propozycja, ale ja aktualnie bardzo trawy doceniam i zrozumiałam o co chodzi z tym wielkim ogrodowiskowym halo w ich temacie. Ty jesteś bardziej doświadczonym ogrodnikiem, więc pewnie dobrze w końcu ocenisz, co Ci tam potrzebne, a trawy tak oczywiste, że pewnie masz już zdanie .
Gosia ma rację, zdjęcie na wprost dałoby możliwość pełniejszej oceny "sytuacji".
Sebek 21:29, 29 maj 2014

Mi najbardziej spodobała się wersja z bukiem - w pierwszej chwili myślałem, że to zdjęcie, a nie puzzle
Tylko tam gdzie jest modrzew wydaje mi się, że jest zbyt "ciężko" - może jakieś miskanty tam posadź? Variegatus, Morning light - zielone chyba nie
Borbetka 07:55, 30 maj 2014

Wspominacie o trawach ... one tam są. Dokładnie od żółtej dużej tui w prawą stronę zdjęcia. Nie widać ich teraz, bo malutkie, a dwie chyba zmarzły. Variegatus posadziłam. Widać na 137 stronie:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1500-borowcowy-raj?page=137

W sezonie da się jeszcze patrzeć na tę rabatę. Najgorzej jest zimą. Skyrocket jest nie do przyjęcia dla mnie. Okropna roślina od dojrzałego wieku. Jak jest młody to może być, potem już nie. Nie sadźcie go. Od paru lat robię wszystko, żeby ten żywopłot zasłonić. Od dwóch lat zmieniam i wszystko jest małe jeszcze, bo tam cień do 14 praktycznie, wolny wzrost roślin, wilgoć i grzyb przez to. Chyba już postanowiłam co do tej rabaty, że dodam wąskiego serba, żeby ładnie mi kukał z okna tarasowego zimą i buka za trzema stożkami bukszpanowymi, będzie kolor i piękna faktura zimą. Można coś na nim zawiesić i też ładnie wygląda. Jak się rozrośnie, to stożki przestawię, bukszpan się fajnie przyjmuje po przesadzeniu. Osobiście nie podobają mi się długie, proste rabaty. Ta część ogrodu się ciągnie i niewiele się dzieje. Bardziej lubię zawijasy i "tajemnice", co jest za tym albo za tamtym.
Przy okazji "myślenia" popstrykałam wczoraj trochę:

Borbetka 07:58, 30 maj 2014

Borbetka 08:00, 30 maj 2014

Pa.
wiunia 12:49, 30 maj 2014

No widzisz Moniko sama jasteś najlepszą projektantką swojego raju, bo widzisz go na żywo i jak się zmienia w/g pór roku, będzie ślicznie z tym świerkiem!
Mala_Mi 21:42, 30 maj 2014

Ale tojeść możesz posadzić w jakiejś donicy bez dna i będzie posłuszna, a jest śliczna
W reszcie dylematów nie pomogę, bo za cienki Bolek jestem w te klocki