Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kwiatowy ogródek Monteverde 00:30, 28 mar 2014

Do góry
Na dobranoc wspominek z rajskiego
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:23, 28 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Niedobitki.. nie ma co pokazywać.. guupia mucha..

Hiacyntowo

Aniu nie muszą być łany, żeby podziwiać piękno kwiatów jakie niedobitki, ja właśnie takie wstawiam po jednym
Sofijka w ogrodzie 00:23, 28 mar 2014

Do góry
Witajcie ogrodniczki i ogrodnicy!

Zapraszam Was do mojego ogrodka, mojej oazy ciszy i spokoju w wielkim miescie.

Mieszkamy tu z rodzinka (2+3) dopiero od kilku miesiecy. Poprzedni wlasciciele poza koszeniem trawy, nie stosowali zadnych zabiegow pielegnacyjnych - wszystkie rosliny byly juz nie mlode i pamietaly z pewnoscia czasy przedwojenne. Na poczatek zajelismy sie wiec usuwaniem porastajacego wszystko bluszcza, a potem to juz z pomoca koparki wyrzucilismy stary rozlozysty cis, dzungle bzow i zdrewnialych jasminow.

Dzieki tej operacji mamy teraz przestrzen, niestety garaz sasiadow widac jak na dloni i trzeba go szybko zaslonic. Zakupilam wiec 3 swierki serbskie, bo uznalismy, ze bedzie to sympatyczny widok z tarasu. Na lewo i na prawo od swierkow sa w planie tuje szmaragdowe, dzisiaj dostarczone.

Mysle, ze jak na dwa tygodnie duzo udalo nam sie zrobic, jednak nie da sie ukryc, ze zaczynamy teraz od zera. Plan mam taki, zeby najpierw stworzyc taka zielona rame, a potem uzupelniac ja kolorowymi dodatkami i innymi wypelniaczami.
Marzy mi sie ogrod, w ktorym dominowala bedzie zimozielona zielen z dodatkiem bieli, delikatnego rozu i gdzie niegdzie fioletowych akcentow, ogrod pachnacy laweda, rozami, ziolami...
Ach, bedzie pieknie.

Bede wdzieczna za wszelkie uwagi i pomysly.

Pozdrawiam
sofijka
Starorzecze na górce 23:44, 27 mar 2014

Do góry
No i od razu masz kwiatka na 1 setuchnę
Jurajski Ogród 23:29, 27 mar 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Byście o mnie nie zapomnieli...kawałek wiosny w Jurajskim

cdn

kochana - ja nie dość że nie zapomniałam to jeszcze ciągle wspominam ten piękny ogród i ciebie ....
bardzo chciałbym wrócić w tym roku ...ale już na dłuższą chwilę niż ostatnio ...

żagwin chyba efektowniejszy jak floksy szydlaste ..u mnie jakieś takie wysuszone się zrobiły ..ale to tak zawsze mają
Kolorowy ogród na piasku 23:18, 27 mar 2014

Do góry
Jeszcze z aktualności ogrodowych.
Na posadzenie czekają przesyłki ze szkółki, która w tym roku rozdaje takie prezenty i ze sklepu z literką "z"

-

Dokupiliśmy cztery drzewka o wysokości ponad 4 metrów w ten sposób je transportując

po bardzo okazyjnej cenie bukszpany na kuleczki i na uzupełnienie moich stożków

jeżynę w czterech odmianach
Aby mieć siłę do działań ogrodowych pobieramy sobie napój życia

-
Tulipan - Tulipa 23:16, 27 mar 2014

Do góry
jack_fox napisał(a)
A ja od kilku dni chodzę wkurzony miał być tulipan Kolpakowskiana a już widzę że Turkestanika będzie

a tych akurat mam pod dostatkiem

a ja ani jednego
Kolorowy ogród na piasku 23:09, 27 mar 2014

Do góry
viva napisał(a)
Szkodniki wyjadają mi rośliny w ogrodzie a ja produkuję następne
Tak wygląda mój południowy parapet Już troszkę nieaktualny, bo wszystko skiełkowało a część popikowana

-

Z ubiegłorocznego siewu eukomis, malutkie cebulki zakwitną za dwa lata

-

Wygospodarowane sadzonki ostrogowca Jesienią pozbierałam siewki z rabaty i przepikowałam do skrzynki. Zimowały w domu w chłodnym pomieszczeniu. Doświadczenie pokazało, że nawet podczas łagodnej zimy pod przykryciem bardzo mało siewek zimuje. Jestem zapobiegliwa i teraz mam około 50 sadzonek

Bardzo mnie cieszą te wschody. To Angelica gigas Co prawda macierzysta sadzonka została zjedzona ale się jeszcze odkuję i będę miała bordową łączkę
Tak zbierałam nasionka, bo zauważyłam, że dojrzałe bardzo osypywały się na ziemię.

-

Pięknie to wszystko wygląda, nie wiedzialam, ze eukomis można z siewu a dzięgiel ten jest najładniejszy ja cerinte nasionka do pończochy zbierałam, bo strzelają
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:04, 27 mar 2014

Do góry
wilczomlecz u mnie też ładny, a serduszek jeszcze nie zauważyłem. Widzę że się na liliowcach rozumiesz , ja mam jedne ale nazwy nie znam, może pomożesz? posyłam zdjęcie
Kolorowy ogród na piasku 23:03, 27 mar 2014

Do góry
A w ogrodzie kwitną pierwiosnki ząbkowane (niziutkie, bo chyba im za zimno), miodunki

-

pierwiosnek gruziński, śmiałek pokazał swoją soczystą zieleń i cieszą malutkie listki na berberysie

-

obwicie kwitnące w tym roku wrzośce

i miła zieleń bukszpanów na tle jeszcze dość szarego ogrodu

W cieniu - zacieniona 23:00, 27 mar 2014

Do góry
Tak kwitł w ub.roku...

Kolorowy ogród na piasku 23:00, 27 mar 2014

Do góry
viva napisał(a)
Dziękuję za wszystkie pomysły i słowa wsparcia. Okazuje się, że problem gryzoni w ogrodach jest powszechny i bardzo trudny.
Czytam, analizuję i pomimo tego, że moja kotka przynosi upolowane karczowniki (jestem pewna, że młode) to raczej jestem pewna, że te nory nie są karczownika. Na rabacie ani w pobliżu nie ma żadnych kopców. Zastanawia mnie tylko czy nornica robi takie duże korytarze. A może to jeszcze jakiś inny gryzoń ziemny?
Zastosuję najpierw trutkę na gryzonie, jeśli nie pomoże pomyślę o bardziej radykalnym środku.
Ale czy możliwa jest do wygrania ta walka?
Słyszałam takie zdanie, że gdyby środki trujące na gryzonie były skuteczne to nie byłoby już firm produkujących je, bo dawno zbankrutowałyby. Widzę sens w tej wypowiedzi ale będę działać i muszę wygrać tę wojnę
Najbardziej zrujnowana jest ta rabata półkolista

i ta, gdzie mam w większości róże

Weź firmę dezynsekcji, dezynfekcji i deratyzacji, najszybciej zadziałają, zadymia Ci korytarze i wszystko trafi.... co tam pod korzonkami gryzie aż serce się ściska patrząc na te rabaty, że może ich nie być
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 22:59, 27 mar 2014

Do góry
Zimie namachałam, palcem pogroziłam,
i chyba się bardzo jej naraziłam.
Przyszła do mnie z zimnym powiewem,
kazała w pąkach zatrzymać się drzewom.
Bylinom przy ziemi główki pomroziła,
wiośnie w oczy gradem sypnęła,,
by za wesoła i miła nie była.
Ale nadziei mi nie odebrała,
Jeszcze zieloność traw mi została.
I chociaż chłód wieczorami siecze,
wiosna za węgłem stoi i wnet się przywlecze.

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 22:56, 27 mar 2014

Do góry
Zima w tym roku zaspała, jesieni rządzić kazała.
Ludzie, jak to zobaczyli, zaraz wiosnę z niej zrobili.
Ja swą kurtkę pikowaną zakładałam tylko rano,
a niewymowne barchany na dno szafy pochowane.

Ale zima, w końcu, obudziła się w tym słońcu,
dalej robić remanenty, z mrozem, śniegiem, i w te pędy
cały nadmiar buch na ziemię, a że w marcu?
Cóż jej po tym, co ogrodnik ma pod płotem.

Wymroziła okolicę, zimnym wiatrem mknąc ulicą,
teraz czai się u bramy myśląc, że ją pokochamy.
Wiosna jednak już panuje, i nawet słoneczko serwuje.
30 C, w Moskwie, podobnie jest w Paryżu,
Tylko ja, na Pomorzu ciągle jestem w niżu.
Kolorowy ogród na piasku 22:47, 27 mar 2014

Do góry
Szkodniki wyjadają mi rośliny w ogrodzie a ja produkuję następne
Tak wygląda mój południowy parapet Już troszkę nieaktualny, bo wszystko skiełkowało a część popikowana

-

Z ubiegłorocznego siewu eukomis, malutkie cebulki zakwitną za dwa lata

-

Wygospodarowane sadzonki ostrogowca Jesienią pozbierałam siewki z rabaty i przepikowałam do skrzynki. Zimowały w domu w chłodnym pomieszczeniu. Doświadczenie pokazało, że nawet podczas łagodnej zimy pod przykryciem bardzo mało siewek zimuje. Jestem zapobiegliwa i teraz mam około 50 sadzonek

Bardzo mnie cieszą te wschody. To Angelica gigas Co prawda macierzysta sadzonka została zjedzona ale się jeszcze odkuję i będę miała bordową łączkę
Tak zbierałam nasionka, bo zauważyłam, że dojrzałe bardzo osypywały się na ziemię.

-
Mój ogród 22:46, 27 mar 2014

Do góry
I znowu zbliża się weekend. Mam nadzieję, że zapowiadana piękna pogoda będzie. Marzec mieliśmy wyjątkowo piękny w tym roku. Narzekać nie można. Oczywiście jadę na działkę, mam nadzieję że znowu coś kwitnie, jak odjeżdżałam pąki miały tulipany botaniczne. A dzisiaj na dobranoc jeszcze krokusy.

Ogród Magdalenka 22:36, 27 mar 2014

Do góry
czosnki idą w górę

Ogród Magdalenka 22:34, 27 mar 2014

Do góry
Udalo się !!! akcja "GRABY" zakończona, dzieki mojej wspaniałej ekipie, której deszcz niestraszny całuski dla Was, bo wiem, że czytacie

Dziekuje też Gabi, Justynie, Marzence, Magnolii za wsparcie , Wieloszce i Marcinowi za porady na telefon
buziam Was mocno !!!

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:34, 27 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

Aniu, już wiem gdzie, dzięki za podpowiedź no to się sąsiedzi zdziwią

lada moment będą kwitnące poduchy z białym i pachnącym goździkiem i żagwinami, na razie pojedyncze kwiatki

Irenko, a co to za goździk? Masz może fotkę, jak kwitnie?
Mój nowy ogród 22:32, 27 mar 2014

Do góry
Po wieczornych wędrówkach po ogrodowisku doszłam do wniosku, że regularne proste rabaty bardziej do mnie przemawiają. W związku z tym "projekt" poddałam małej obróbce i otrzymałam poniższy efekt:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies