Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nieuporządkowana działeczka. 09:15, 26 mar 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Piesek prześliczny
A gdzie zdjęcia modrzewia?

Mam zdjęcie ale z daleka niestety
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:09, 26 mar 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)

U mnie jeszcze chyba nie miała 50 cm średnicy, ale ok. 40 te największe kępki miały. Liczę na to, ze część w tym roku już niezła będzie, bo dużo mam jeszcze małych, bo dzieliłam i dzieliłąm i dzieliłam...

Dawno mnie nie było, wpadam - a tu trawka jakiej szukam Bukszpany pięknie w niej wyglądają!
Pozdrawiam Aguś
Ogród z łezką 09:07, 26 mar 2014

Do góry
Ponieważ w najbliższym czasie mam się dorobić kulek bukszpanowych...to sobie planuję. Mam róg, który ostatnio przeżył uderzenie bomby () i rewitalizację. Mam tam świeżą Umbraculiferę, buczki pendula, a w głębi hortki vanilki i miskanty Variegatusy. I co? Teraz jest łyso Coś zimozielonego potrzeba...i wymyśliłam sobie buksiki kuleczkowe na brzegu...dobrze będzie?

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 09:02, 26 mar 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Modrzew jeszcze śpi

Mandżurska i śliwa wiśniowa już nie

Mam pytanie co do modrzewia u mnie też wygląda jak by spał ale w tamtym roku w lecie już stracił wszystkie igły i nie wiem czy śpi i się obudzi czy już po nim jak myślisz? Posiadam modrzewia zwyczajnego i ten już ma igiełki.
Ogródek Agam 08:55, 26 mar 2014

Do góry
agam napisał(a)
Krokusy:

"Golden Yellow" już przekwitają, ale one mają dużo słońca i wyszły z ziemi najwcześniej. Z przyciętymi wrzosami i turzycami.

"Pickwick" czekają na słoneczko.

"Joanna d'Arc" chyba rozkwitną dopiero w kwietniu

Wiosna jest cudowna

Przerabianie ogródka pod swój gust 08:47, 26 mar 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Uuuu..szkoda. Tylko ze u mnie tych pojedynczych pedow to sie cala masa robi.Moze ja mam inna odmiane? Rosnie jak szalony. Dwa razy do roku przycinam i zbiera sie tego dwa wielkie pojemniki 300 litrowe. Czesciowo jest to mur, u gory siatka. I on juz za mocno na przod mi wychodzi, pomimo przycinania. Mam nadzieje, ze ci nie zasmiecam watku.
Kolorowe Rabaty Martek 08:39, 26 mar 2014

Do góry
Macham znad zimnego Bałtyku. Oczywiście wiązką kwiatuchów.

Ogród dla moich synków 08:35, 26 mar 2014

Do góry
Śp ieszę z rewizytą!
Teraz wiem o czym pisałaś. Ale uważam, że nie masz racji Zobacz jak ja zaczynałam. Było gorzej albo dużo gorzowej. Głowa do góry. Zastanów się jakie rośliny chciaąłbyś mieć, zobacz może co rośnie w Twojej okolicy bo to jest też ważne - nic na siłę. NIe posadzisz roślin, które nie utrzymują się w takich warunkach klimatycznych w jakich mieszkasz. Można próbować i można ryzykować ale i trzeba się liczyć z ewentualnymi wtedy stratami. Ja z niektórymi roślinami poszłam na żywioł i już ich nie ma. Postaw na rośliny z naszych miejscowych szkółek nie na rośliony sprowadzone np. z Holandii. Nie wytrzymują u nas. Może są za bardzo pędzone, może hodowane w innych warunkach. Czy najpierw pomyśl , co chciałabyś przysłonić - i wówczas sadz zimozielone właśnie np. szmaragdy, poszukaj roślin, zobacz czy moga żyć w takiej glebie jakiej masz, pomyśl co tam ma być. Piszesz o synach - czyli jakiś plac zabaw - najlepiej blisko domu - bo dzieci małe - tak zebyś miała je zawsze pod okiem.
Szmaragdy bardzo dobry pomysł. Nic z nimi nie trzeba robić są stale smukłe i mają piękny pokrój.
To chyba tyle na początek. Ale zanudziłam. Pozdrawiam i głowa do góry
A dla ciebie
Ogrodowe przygody 08:23, 26 mar 2014

Do góry
Witam
niestety mi nie pasuje im szybciej tym lepiej może być jakieś popołudnie w tygodniu
złotolin puszcza pąki

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:19, 26 mar 2014

Do góry
Aga bo my tu dopiero się wielu spraw dowiadujemy. No właśnie te sentymentalne – mam ich sporo i trudno czasem się zdecydować na drastyczny krok Dlatego cały czas się waham z wieloma roślinami. Chyba potrzebuję czasu, żeby dojrzeć do takich decyzji.
Zaraz pójdę zobaczyć u Ciebie magnolię

Wczoraj od rana lało. Pojechaliśmy z Mężem do lorey merlin, castoramy i carrefouru. Myślałam, że będzie duży wybór mebli ogrodowych, roślin i w ogóle - na co popatrzeć ale na razie bieda. W lorey żadnych mebelków. W castoramie jeden zestaw mi się bardzo podobał ale nie ten kolor. Mają być później. W carreforze były stożki i kulki bukszpanowe. Ale raczej stożeczki i kuleczki bo takie małe. Ledwo 30 cm miały stożki. Oto one:

Kupiłam tylko doniczki i nożyce.

Chatka Baby Jagi 08:07, 26 mar 2014

Do góry
Przekwita Wilczełyko...

Słoneczny ogród słonecznej safikey 08:05, 26 mar 2014

Do góry
żeby nie było, że wszystko zaczyna ładnie wygladać- są te te przykre widoki, które troche mnie smucą:

po kostce działka została na zimę ruiną, a niedawno było jeszcze tak fajnie:

i samotny świerk przed domem:

Ale kto da rade jak nie my, choc pracy wiele....

Najwazniejsze, to zrobienie dobrego planu działania - wśród znajomych się śmieją, że bez kartki z punktami to chyba bym zaginęła. Niestety w natłoku informacji i pracy w pracy, zawsze cos umknie, a tak z kartką i planem jestem na bieżąco.

Teraz plan na ten tydzień (skromny, bo mam kilkudniowy wyjazd słuzbowy):
środa:
-posiac w warzywniku sałatę i rzodkiewke,
- przygotowac duże doniczki do posadzenia kwiatów na taras,

czwartek:
- wygrabiebnie rabaty obok tujek przy wjeździe,
- odwiedzenie szkółki w Młynkach obok Puław,

niedziela wieczorem: obmyślanie nasadzeń przed domem, mam juz delikatny plan, nie chciałabym tych roslin za dużo, ale też jest to za duzy teren, aby tam nic nie było:

oczywiście zdjecia z wykonanych prac, bedę wrzucała na bieżąco. Teraz kiedy domek juz wykończony (my również ), dzieciaki z pieluch wyrosły - jest czas, aby skupic sie ogrodzie

pozdrawiam słonecznie
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:04, 26 mar 2014

Do góry
Agatko to jest moja stara rabata, na której teraz przycięłam lawendy Oprócz niej są tam jeszcze cyprysiki groszkowe „Sungold”. Opis masz tu: http://www.drzewa.com.pl/pl/418-cyprysik-groszkowy--sungold.html

Gabrysiu Susan wygląda na razie jak krzak. Ma pełno gałązek wychodzących od dołu i jest bardzo gęsta.
O tak deszcze mile widziane. Nie dość, że zieleniej to jeszcze można przesadzać do woli
Susan

Witam Cię Janko serdecznie Cieszę się, że się odezwałaś bo nie wiedziałam, że Ty też... Zaraz pobiegnę z rewizytą

Agnieszko działam ale z Synkiem dlatego bardzo pomału a i jeszcze teraz było chłodno więc się ograniczałam do minimum - krótko spędzałam czas na dworze by Synek nie złapał choróbska.
Migdałka zostawiam do czasu aż zakwitnie potem go przesadzę tylko jeszcze nie wiem gdzie. No ale w projekcie Danusi go nie mam a usunąć go nie mogę zupełnie, bo nie dość, że pięknie kwitnie i jest zdrowym okazem to jeszcze jest prezentem od teściowej dlatego sama rozumiesz
Agnieszko ja go już dwa razy mocno przycinałam a za każdym przycięciem jest ładniejszy.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:00, 26 mar 2014

Do góry
Dubelek...

To kfffiatucha na dobry początek dnia zostawię

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:00, 26 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Wczorajsza praca, dzisiaj patrzę, że roboty jednak ubywa

Ostro walczycie...

Masz tu orientalnego, ale tylko 3 sztuki mają...

http://www.anity-ogrod.pl/339-pusinka.html
Ogród z łezką 07:59, 26 mar 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Dla Małgosi kostrzewy. Miotlasta zdjęcie z teraz. Sina w sezonie.

Kasiu pięknie.
Dlaczego tak rzadko pokazujesz Twój ogród z tej perspektywy, ale proste patyki trzmielinowe
Chatka Baby Jagi 07:57, 26 mar 2014

Do góry
A tu wiciokrzewy... w kroplach....

Kwiatowy ogródek Monteverde 07:53, 26 mar 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

Chatka Baby Jagi 07:52, 26 mar 2014

Do góry
Agcia: u mnie w sumie ma miejsce, może się rozrastać... zadarnia mi skarpkę... a raczej zaczyna zadarniać, ale jak mi gdzieś wlezie nie tam gdzie trzeba, też targam bezlitośnie....

A u mnie dziś rano 0 stopni....

I klika zdjątek z wczoraj.... pomidorki o których pisałam, że w sobotę udało mi się przepikować...

Słoneczny ogród słonecznej safikey 07:26, 26 mar 2014

Do góry
Po zimie czeka mnie troche poprawek np. obrzeży na rabacie ze żwirkiem, po zimie sie pozapadały:

oczy ciesza już bratki z tyłu domu, a buszpany łapia po zimowym spoczynku pierwsze wiosenne promienie słońca:

na 8-letniej azalii posadzonej w ubieglym roku jesienia pojawiły sie pierwsze pąki (prezent od rodziców)

Przd domem posadzilismy dwa dni temu swierka, bo juz drugi rok męczył się w doniczce

ale caly ogródek przed domem jest jeszcze nadal nie zaplanowany, więc czeka mnie przyjemnośc tworzenia wszystkiego od poczatku - juz na wiosnę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies