Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W Gąszczu u Tess 21:43, 26 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Uwaga, teraz będą fotki dla ludzi o mocnych nerwach.

To, co miało być rabatą niezapominajkowo-angelikową, wygląda tak
Nie mogę na to patrzeć.

rozumiem "więcej szczęścia" ale Tess to się pomimo pomyłki dostawcy broni ... chyba natura ma w sobie moc bo ma to swój urok ... wiem, że czekałaś na inszą inszość ale daj im szansę ... a jesienią zawalczysz raz jeszcze buźka

no a pozostałe łany !!! to siem nazywa mieć tulipany !!!
Starorzecze na górce 21:41, 26 kwi 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Agatko mój Monte Carlo, porównaj

Aniu, to mój na pewno nie jest Monte Carlo. U Twojego płatki są bardziej eliptyczne, u mojego bardziej okrągłe. To samo - zdaje się - dotyczy kwiatu. Ten mój tulipek prawie jak jaskry azjatyckie, okrągły i dość zbity (choć płatków ma na pewno mniej niż u jaskrów, ale więcej niż u Monte, jest bardziej pełny). Kolejna różnica, to pręciki pyłkowe: u Monte są żółte, w moim czarne.

Ogród cioci 21:41, 26 kwi 2014

Do góry
W cieniu - zacieniona 21:39, 26 kwi 2014

Do góry
biało-żółto

Ogród cichy i przytulny 21:39, 26 kwi 2014

Do góry
Po obiedzie i po burzy wyszło słońce i wykorzystałam ten moment na zrobienie kilku ujęć:

Ogródkowy chaos u monitki 21:39, 26 kwi 2014

Do góry
Tulipany Exotic z Janiny są niesamowite. Jeżeli powtórzą jesienią asortyment to bankowo dokupuję

Pissardi zaczyna się czerwienić

No to by było na tyle

Ogród cioci 21:37, 26 kwi 2014

Do góry
Rododendronowy ogród II. 21:37, 26 kwi 2014

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Bogdziu, dopiero obejrzałam Twój odcinek w Mai przepraszam, że z takim opóźnieniem, ale tak wyszło. Uśmiechałam się przez cały czas, bo: miałam przyjemność Ciebie poznać osobiście, obejrzałam prawie "na żywo" Twój piękny ogród, a do tego wypadłaś świetnie i bardzo naturalnie i ciepło
Serdecznie gratuluję i pozdrawiam

Kasiu dzieki za uśmiech z avatarka i dobre słowo.Pozdrawiam.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:35, 26 kwi 2014

Do góry
Po wypakowaniu

Ogródkowy chaos u monitki 21:35, 26 kwi 2014

Do góry
Ale foteczki Monia Trawki spokojnie dadza rade, zobaczysz. One super znosza podzial
I siewki masz konkretne. Ja posialam dzwonki irlandzkie i chyba nic z tego nie wykielkuje

Gratki na 300, niech Ci wzszystko cudnie rosnie

Mój zielony salonik :) 21:34, 26 kwi 2014

Do góry
Czy ktoś ma mniejszy ogródeczek?

Tworzyłam go na nieprzychylnej gliniastej glebie z poziomem wód gruntowych na głębokości od 30 do 130 cm. Przez trzy sezony mieszałam glinę z piaskiem, przekopywałam z obornikiem i nawoziłam dobrej ziemi. W międzyczasie usuwałam chwasty, siałam nawozy zielone. W efekcie podniosłam lekko poziom gruntu. Najwyższy poziom wody pozostał w lewym zewn. rogu, w miejscu zadaszenia/ składzika. Tam mokro jest zawsze a o bosym stąpaniu po trawie czy wylegiwaniu się na niej mogę zapomnieć.

Przed tarasem mąż wykopał rów, który zasypaliśmy serpentynitem, powstał "suchy potok" zbierający nadmiar wody i odprowadzający ją do studzienki. Jego równą linię zamierzam zniwelować kamieniami, których jeszcze dokupię. Te, które mam, ciągle przestawiam, szukając najlepszego miejsca. Mąż mówi na nie wędrujące kamienie

Posadziłam kilka roślin ale chętnie wysłucham rad jak wykończyć to maleństwo biorąc pod uwagę docelową wielkość roślin. Może coś należałoby przesadzić? Wszystkie rośliny oprócz większych smaragdów były sadzone jesienią.

Na większej rabacie pod tujami wiąz drobnolistny, kalina japońska Lanarth, przed nimi róża, azalia knap-hill-hybride "Juanita", kalina koralowa Nanum. W donicy do posadzenia, jeszcze nie wiem gdzie fothergilla (mój ulubieniec). Myślałam o tym miejscu, w którym stoi, tylko obawiam się, że w przyszłości może być im ciasno . Miejsca pomiędzy krzewami chcę wypełnić żurawkami o bordowych, pomarańczowych i żółtozielonych liściach. Może zmieści się jeszcze azalia japońska albo dwie?

Chciałam pod płotem po prawej i lewej stronie ogrodu umieścić szczepione wysoko miłorzęby. Myślałam też o szczepionych klonach, np. brilliantissimum, ale obawiam się ich wielkości. Uwielbiam przebarwiające się jesienią krzewy, te, które mam dodatkowo kwitną pięknie wiosną.

Między tujami a składzikiem planuję ławeczkę (pod nią będą rosły żurawki), w składziku półeczki na ozdobne doniczki A może coś jeszcze zasugerujecie? Nieśmiało liczę na pomoc Pani Danuty

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:33, 26 kwi 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)

A co to? Jakieś urodziny?

Co by nie było, to ja też śpieszę (hmm..raczej jak ślimak, bo końcówka dnia) z życzeniami: trzymaj się zdrowo i wesoło, Aniu i oby te papierochy udało Ci się wyrugować.

Od wczoraj jestem starsza może się uda z papierochami
Ogród cioci 21:32, 26 kwi 2014

Do góry
Miniary Megabasi :) 21:32, 26 kwi 2014

Do góry
Niecały miesiąc po wertykulacji, a mnie trawnik kosiarkę unieruchamia. Tak jeszcze nie było Teraz muszę poczekać na bezdeszczowy dzień i spryskać chwaściory, i będzie super. No prawie, bo sikanie suki pozostawia ślady niestety Ale i tak efekty jest widoczny

Tulipany zabrały się za życie, żurawki rosną na potęgę, a w rabatach pojawiły się grzyby - smardze - ponoć jadalne, o ile to smardze I magnolia się poprawiła po spryskaniu na szarą pleśń.

Ogródkowy chaos u monitki 21:31, 26 kwi 2014

Do góry
A to rabata która mnie wita jak przyjeżdżam do domu

tutaj dosadziłam Larissę i podzieliłam Frosted Curls...ciekawe czy coś z tego będzie

Różanka z lawendami i werbenami

a tu masa młodych siewek...to tylko maluteńki fragmencik

Rh powoli zaczynają szaleć

magnolia przesadzona wiosną na szczęście ma się dobrze

Słoneczny ogród słonecznej safikey 21:29, 26 kwi 2014

Do góry
Funkie Sum and Subustance udalo się dziś posadzic na rabacie- do 13 jest na niej slonce, ponoc te funkie rosna duze prawie jak rabarbary? Hmmm

Już mi się podobaja- taka soczysta zielen

Uwielbiam mój caly ogrodek, nawet mlecze na trawniku po prostu lubie
W Gąszczu u Tess 21:29, 26 kwi 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Dość biadolenia.

Przecież pozostałe części mojego ogrodu są piękne

(hi, hi - ładna, mądra i skromna)

Przedogródek

Bardzo jestem zadowolona z tulipanków tu posadzonych.

Ten jaśniejszy to Casablanca, sprzedawany jako biały

A drugi to miał być czarny Black Hero. Ale mnie się ten kolor podoba.

Z ciekawostek - całkiem przez pomyłkę je posadziłam razem.
Tu planowałam inny biały (zobaczycie go później).
Ale ta pomyłka była szczęśliwa. Dała pozytywny - moim zdaniem - na tej rabacie efekt.
Serio ładnie wyszło

Moja "przyziemna" :) pasja 21:28, 26 kwi 2014

Do góry
Takich pasażerów lubię najbardziej

Moje cudo za 8-dych ma 290cm!!! Jest na razie wąska, bo nie była nigdy cięta, a moje już tak. Mam nadzieję, że korzenie są odpowiednie i się przyjmie, będę o nią bardzo dbać, tak samo, jak o pM .

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:28, 26 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
\
Bogdzia... bezrobocie ma tę zaletę, że ogród wreszcie uporządkowany.. na tyle na ile ja to mogę zrobić Jeszcze chwaściki i kosmetyka, ale wreszcie przesadzone to co czekało od dawna

A teraz powiedz mi co to za rh.. udało mi sie znaleźć foto rh którego reanimujemy.... zresztą chyba z dobrym skutkiem
Kolor chyba zbliżony do Alfreda... tylko rysunek inny.. . plamki w brąz wpadają....

Ania myśle ze to jednak Alfred bo bardzo duże kwiaty a te brązy może zjaśnieją jak bardziej rozkwitnie.Zobacz jak on różnie moze wyglądac.

http://www.hirsutum.info/rhododendron/hybrids/detail.php?start=A&id=219&offset=300
Ogród cioci 21:28, 26 kwi 2014

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies