Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:42, 19 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Mogę się oczywiście mylić, ale odnoszę wrażenie, że w takim układzie rabat
będzie świetny widok z obecnego miejsca basenowego, a średni - z tarasu.
Boję się, że będzie się odnosić wrażenie "patrzenia z boku na scenę"

No i na rabatkach widziałyby mi się wtedy nie żywopłoty i drzewa na pniu, tylko drzewka wielopniowe zatopione w trawach i bylinach. Coś jak Ania_t planuje u siebie. Co oczywiście nie jest złym pomysłem

Asiu chyba bardziej wolę drzewa typu brzozy, bo na froncie już mam brzozy i na rabacie przy basenie też...ewentualnie mogłabym pokombinować z grabami albo miłorzębami (sztuk 3 rosnących na największym zębie z tylu).... U Ani_t mi sie podoba

Odnośnie osi widokowych to fakt- mam z tym problem - patrzyłam tylko aby coś wcinało się w trawnik...

Już szukam zdjęcia tarasu...
Między brzozami 10:19, 19 wrz 2017

Do góry
Asiu też tak teraz myślę że śliwka ocieni mi szklarnie i w wersji drugiej szklarnia tez będzie ocieniona, przez drzewka za żywopłotem.
Toszko - borówki obecnie rosną na rabacie kwaśnej z magnolia azaliami i rododendronami ale myślę że z czasem będzie im tam za ciemno (brzozy na działce obok rosną a nie wszystko mogę wyciąć) więc szukam im innego miejsca. A z drzewkami mam taki problem że tylko śliwkę mogę jeszcze przesadzić. Pozostałe drzewka rosną pod płotem w szpalerze już zaczęłam je formować (5 jabłonek i 2 gruszki) i jak powiedziałam M, że chyba będzie trzeba przesadzić to wiecie co.. niet. No i nie wiem czy one takie już formowane nadają się na rabaty.

W sumie szklarnia chyba najlepiej by pasowała w prawym górnym narożniku warzywniaka, ale tam dwa drzewka ze szpaleru musiałabym przesadzić.
Ogródek Iwony II 07:55, 19 wrz 2017

Do góry
Iwonko ,jak myślisz czy trzcinnik KF dałby radę w półcieniu? Potrzebna mi jakaś wyższa trawa pod brzozy.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:58, 18 wrz 2017

Do góry
Agcia napisał(a)
To jeszcze Wam pokażę zmasowany atak na brzozy. Narożnica zbrojówka.
Jedną z liści ogołociły bo się za późno zorientowaliśmy.

Jeśli będzie słonecznie w weekend będą świeże zdjęcia. Mam też w planach rewoltę na bylinowej, robię porządek i zostawiam tylko żelazne gatunki.

U mnie były na buku , ale tylko pół zjadły bo zdążyłam opryskać decisem
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 19:47, 18 wrz 2017

Do góry
Dziewczyny jestem! Wprawdzie naszej Ani nic się nie ukryje, i rzeczywiście wróciłam już tydzień temu, ale:
- praca mnie porwała, wciągnęła, wyżuła i wypluła
- tydzień zaległości w IV klasie, to nie przelewki i nadrabiania było, że ho ho, a nawet ho, ho ho...
- nie padało tylko w poniedziałek (zdążyłam się odchwaścić) i w sobotę (zrobiłam ogóle porządki "po wierzchu")
- komin mi cieknie

Odpowiadając na pytania:
- brzozy: są na celowniku- 3 m po 120 zł/sztuka. Zastanawiam się jeno kiedy, jak i znowu kiedy- czyli kupić, jak przewieźć i kiedy wsadzić...aż mi się zaczyna rodzić, żeby poczekać do wiosny...

Zanim nadrobię Wasze wątki, zastanie mnie zima. Trochę podglądam, ale szczerze- na telefonie nie byłam w stanie być na bieżąco mimo chęci.
Powolutku może mi się uda.

Pozdrawiam Was
Ogród w remoncie 19:22, 18 wrz 2017

Do góry

Kochani zamiast miskanta variegata,który rośnie przy tym głazie chciałabym inną trawę. Z tyłu będą derenie Elegantissima i te variegatusy mi nie będą pasować. Jakie trawy dadzą tam radę? Miejsce jest półcieniste,no i te brzozy. Choć miskanty jakoś sobie radziły. Miałam je tam pierwszy sezon co prawda ale widać nowe przyrosty . Myślałam może o trzcinnikach jakichś. Jak myślicie?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:54, 18 wrz 2017

Do góry
Podkrzesaliźmy olbrzymie brzozy, a jak...przyjechał drwal i na 5m drabinie wycinał piłą gałęzie.

Wśród brzóz i dębów 17:06, 18 wrz 2017

Do góry
Aniu, tę bardzo mi się podoba ten rozchodnik, na wiosnę postaram się go rozmnożyć, ciekawe czy się uda. Teraz szkoda mi go ciąć.

Izo, u mnie też dużo samosiejek, nie wszystkie tępię, jak rosną w odpowiednim miejscu to zostają. Kocham brzozy, podobnie jak sosny. Jednym i drugim wybaczam wszystkie wady.
Na zielonej... trawce :) 10:48, 18 wrz 2017

Do góry
KLAUDIA napisał(a)
Witam.śledzę Twoją relację z pięknego ogrodu,każdego dnia.To że masz piękny to fakt.U mnie w pracy ,już też znają.
ogromne gratulacje i wielki ukłon w pracę i zmysł elegancji i prostoty.

Ja do Ciebie z małym pytanie-czytałam,że przycinasz swoje brzozy ja mam je 4 sztuki i chciałabym ,żeby miały podobny kształt w przyszłości co Twoje.Czy mogłabyś mi napisać,jak je przycinasz?wiem ,że robisz to w lutym-i tu drugie pytanie jaki dzień do tego wybrać?

Ojej... każdego? Nie miałam pojęcia, że ktoś może traktować mój wątek jak codzienną lekturę - dziękuję

Żadnej specjalnej recepty nie podam na cięcie - ot po prostu ciachamy jakieś 40-60cm od góry i tyle... Sebek pisał kiedyś, że brzozy szybko "budzą się" po zimie, więc styczeń jest lepszym terminem (oczywiście jest to termin umowny - zależny od pogody, wiadomo, że przy siarczystych mrozach nic nie robimy...) ja wybieram słoneczny dzień, bez mrozu, deszczu, wiatru

Jeszcze raz dziękuję za miły wpis

Na zielonej... trawce :) 10:38, 18 wrz 2017

Do góry
I u mnie jakaś taka ulga

Wrzosowiska i brzozy właśnie w ogrodzie z lustrem wypatrzyłam pewnej zimy - przepadłam wtedy na kilka miesięcy na O. a myśl o przeoraniu kiełkowała i kiełkowała, aż buchnęła taką siłą, że odwrotu już nie było

Dzięki, chwaściorów sporo mam, ale chyba wrzosowisko skutecznie odciąga od nich uwagę

Choroby trawnika 23:24, 17 wrz 2017

Do góry
michalS napisał(a)
Witam,
Na swiezo zakładanym trawniku pojawiły się na ziemi białe ślady grzybów, trochę przypominające strzępki pleśni. Występują w wielu miejscach i to raczej w miejsach bardziej wystawionych na słońce. Działka jest częściowo zadrzewiona w okolicy lasu. Dodaje poglądowo zdjęcia. Czy ma ktoś pojęcie co to może być, jak z tym walczyć, bo nie wygląda to estatycznie, a mam wrażenie, że za każdym razem się rozrasta i rozprzestrzenia. z góry dziękuje za pomoc.

Przede wszystki pokazales tylko dwie foty swojego trawnik na ktorych widac ze marny ten twoj nowo zakladany trawnik.

Ta plesn to moze byc z opadajacych lisci brzozy. Pokaz wiecej jak on w calosci wyglada bo plamy to male piwo mozesz podlac woda utleniona i powinny zniknac. Widac, ze nie nie koszony bardzo rzadki.
Wśród brzóz i dębów 21:31, 17 wrz 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
piękne brzozy...mam u siebie jedną ..na wiecej nie ma miejsca

Ale w lesie mamy ich dużo więcej,muszę kiedyś zrobić zdjęcia

Widziałam Twoją brzozę. Dorodna jest. Dobrze, że ma dużo miejsca, aby ładnie się rozrastać. U mnie, oprócz tych dwóch podwójnych, wszystkie rosły latami w strasznym zagęszczeniu, dlatego takie chude i wyciągnięte w górę. Kiedy tu przybyliśmy wycięliśmy te ze środka i część zewnętrznych. W ten sposób powstała nasza brzozowa alejka.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:55, 17 wrz 2017

Do góry
klaudyna- w jakiej odleglosci planujesz hortensje? W jakiej odleglosci od siebie rosna brzozy?Jezeli sadzisz wszystko od nwoa, to bym wkopala jakis ogranicznik dla korzeni brzozy,by nie wrastaly w rabate z hortensja. Inaczej czeka sie czeste podlewanie. Do dziury wsyp ziemi dla azalii i dodaj troche gliny.Dluzej trzyma wode.
Ptasi gaj 19:07, 17 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Opadaja liscie z brzozy jutro siatka nakryjemy.

Musialam dzisiaj oszyscic oczko z wysokich roslin oststnia fota tak bylo juz irysy syberyjskie, krwawnice, sit, palka sciete.

Ale masz piękne oczko Elu A ta roślina w oczku w doniczce to co to? Papirus czy jak to tam się zwie?

Jedną krwawnicę też dzisiaj obciąłem bo zasłaniała mi rozchodnika, ale na dwóch zostawiłem te baty...powiedz, czy ona zawiązuje nasiona?
Na zielonej... trawce :) 17:04, 17 wrz 2017

Do góry
Witam.śledzę Twoją relację z pięknego ogrodu,każdego dnia.To że masz piękny to fakt.U mnie w pracy ,już też znają.
ogromne gratulacje i wielki ukłon w pracę i zmysł elegancji i prostoty.

Ja do Ciebie z małym pytanie-czytałam,że przycinasz swoje brzozy ja mam je 4 sztuki i chciałabym ,żeby miały podobny kształt w przyszłości co Twoje.Czy mogłabyś mi napisać,jak je przycinasz?wiem ,że robisz to w lutym-i tu drugie pytanie jaki dzień do tego wybrać?

Wśród brzóz i dębów 16:18, 17 wrz 2017

Do góry
Piękne te brzozy, chodz liści nie zazdroszcze Zdrowe są bardzo dla człowieka, tak jak dęby Grabisz wszystko Basiu? Pozdrawiam deszczowo
Wśród brzóz i dębów 11:58, 17 wrz 2017

Do góry
piękne brzozy...mam u siebie jedną ..na wiecej nie ma miejsca

Ale w lesie mamy ich dużo więcej,muszę kiedyś zrobić zdjęcia
Wśród brzóz i dębów 11:49, 17 wrz 2017

Do góry
Bardzo lubię wielkie, stare drzewa w ogrodzie. Szczególną sympatią darzę brzozy, zwłaszcza te wielopienne. Tu dwie moje ulubienice:
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:51, 16 wrz 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Cudny ten tarasowy, piękny, kolorowy widoczek
Taka stokrotkę mam w gruncie.
A co tam masz za trawke dosadzoną ??Mam chyba taką samą w gruncie .
Hmmm myślałam,że ona z tych zimujących

Właśnie skróciliśmy o głowę brzozy u sąsiada/za jego zgodą/ dla tego widoku i gałęzie brzóz u drugiego sąsiada, bo smagagały już okno naszej sypialni i grozìły uszkodzeniem wiaty i naszych aut, koszty nasze, a drzewa u sąsiada i gdzie tu sprawidliwość

Trawki sadzę raczej zimujące, wyjątkiem w tym roku jest vertigo.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:44, 16 wrz 2017

Do góry
Witam mam pytanie czy hortensja limeligt da radę rosnąć na skarpie ż piaskiem ? Posadzilam dzisiaj brzozy dorenbos i chciałam między nimi hortensje Ale nie wiem czy się sprawdzą?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies