Astrantia major - jarzmianka większa to roślina zielna z rodziny Apiaceae. Istnieje 8 lub 9 gatunków. Osiągają wysokość do 80 cm. Lubią półcień, glebę wilgotną, o obojętnym pH, żyzną, piaszczysto-gliniastą. Jarzmianka kwitnie wiosną i latem w kolorze białym, kremowym, bordowym, lekko różowym (różne odcienie). Jej nazwa pochodzi od gwiaździstych baldaszkowatych kwiatostanów. Sama roślina nie jest tak atrakcyjna, jak w zestawieniu z innymi delikatnymi kwiatami. Nadaje się na rabaty bylinowe i do naturalistycznych nasadzeń. Jest bardzo łatwa w uprawie, gdyż możemy ją łatwo rozmnażać przez podział roślin wiosną lub wysiew nasion tuż po zebraniu. To bardzo wdzięczna roślina. Poniżej przykłady nasadzeń z jarzmianką w kolorze białym. Jarzmianka z paprociami i kosaćcami syberyjskimi
Od czwatku zapowiadają zdecydowaną pogodę, szkoda tylko że ten weekend taki zimny. pozdrówka
...ale zimno...dzisiaj byłam i wróciłam zmarznięta...gdzie te wcześniejsze ciepłe dni?
A to jakieś trawki? Są urocze z tymi bordowymi czubkami. [/img]
Dla Ciebie kwitnące orliki.. dopiero sie rozwijają, ale już zdobią ogród Uwielbiam orliki..
To już prawdziwa wiosna Bogusiu, coraz więcej kolorków i kwiatuchów w ogrodzie. Masz w nich takie perełki...super pozdrawiam
No i angelique z Benexu miały być różowe. Nie są brzydkie tylko w planie miałam cały pas w angelinach, a wyszło pół biskupi, a pół różowy
Dzisiaj w końcu wybrałam się na moje hektary zobaczyć jak tam po zimie i zrobiłam kilka fotek oczywiście nie całego pola bo za duże ale kilku kawałków Robiłam zdjęcia z góry pole ciągnie się aż do rzeki Łyny, w której jest pełno szczupaków i innych ryb dla wędkarzy jest spadek do rzeki ale nie taki ostry jak u Gosi w Kubusiowie szyszki Olchy zwisają nad wodę po lewej stronie wybija źródełko
A to co za roślinki?
Wow, pod wrażeniem jestem. Jakie tu żurawki u Ciebie rosną? Widzę, że masz wszystko podsypane korą. Jak się sprawdza to rozwiązanie? Chwasty nie rosną?