Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Iglaki na pniu 21:44, 08 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cis jest dużo lepszy.

Cyprysika nie cyprysa, to błędna nazwa, cyprysy u nas nie rosną, nie ten klimat.

nawet nie wiedzialam
a możesz pokazać różnice między cyprysikiem a cyprysem - chyba dobrze napisałam.

hmmm w takim razie cis będzie
Mata przeciw chwastom 21:39, 08 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To kładź agrowłókninę jeśli jesteś przekonana, że tak jest dobrze.

No ja właśnie nie mam przekonania. Najbardziej wkurza mnie jak wywiewa korę (a ciagle wywiewa, zwłaszcza, że mam dzialkę ze spadkiem, więc są góry i doły) i wygląda to czarne cóś - rozrośniety mlecz to przy tym pikuś, po prostu piękno samo w sobie. No i wkurza mnie, gdy chcę nawozić, no bo niby jak mam to robić z tym czymś na ziemi.Rezultat - sama zaczęłam ją pomału ściągać zanim naczytałam się jak jest szkodliwa.
Faktem jednak jest, że mam zachwaszczone to coć co chcę, żeby było ogrodem. Za płotem mam łąki, sąsiedzi też mają chwaściory, przez płot przerasta mi perz, teraz widze już młode pokrzywki. Wczesną jesienią ubiegłego roku wytrułam randoupem miejsca na rabaty, w jednym miejscu zasadziłam chojny, mające być żywopłotowym tłem, ale nasadzenia "przed" będę mogła zrobić najwcześniej jesienią tego roku. A chwaty już rosną. Mam w związku z tym kryzys. Zaczęłam przeglądać internet pod kątem tego, czy są maty rozkładające się po 2-3 latach, ale raczej są reklamy - trwałe na kilkadziesiąt lat. Zgroza. A z drugiej strony, takie programy jak ta dzisiejsza Maja kuszą...
A moja wypowiedź wyżej, nie ukrywam, to trochę taki kij w mrowisko .
Pnącza do cienia/półcienia 20:51, 08 kwi 2012

Do góry
Basiaw napisał(a)
Czy istnieje roślina pnąca, ktora poradzi sobie na zacienionej ścianie i ma niewielkie wymagania co do jakosci i ilości gleby?
Jeden bok drewutni mamy w prawie ciagłym cieniu, do drewutni dochodzi kostka ale z obrzeży powstała taka jakby donica. Ziemi jest tam gdzieś na 20 cm wysokosci a potem jest taka szpara, że roślina może się wpchać korzeniami i pójśc sobie głębiej. Jest coś, co sobie poradzi?
Bluszczu czy winobluszczu nie chcę, nawet gdyby sobie mogły poradzić,bo one tworzą zbyt litą ścianę a to jednak drewutnia, musi być stały przewiew, więc i roślina powinna być o ażurowym pokroju.
Znajdzie się coś takiego czy oczekuję nierealnego cudu?

Popatrz tutaj może coś będzie odpowiedniego.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/177-roze-pnace-najwieksza-ozdoba-ogrodow

Może zimozielony wiciokrzew Henryego.

Tutaj art. o pnączach

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/245-pnacza-dodatkowy-wymiar-ogrodu
Szkodniki róż - problemy 20:49, 08 kwi 2012

Do góry
Może DIAZOL 500 EW ? ma tę samą substancję czynną.
Golteria rozesłana - Gaultheria procumbens 20:44, 08 kwi 2012

Do góry
Wg mnie owoce zostawiać.
Iglaki na pniu 20:41, 08 kwi 2012

Do góry
Cis jest dużo lepszy.

Cyprysika nie cyprysa, to błędna nazwa, cyprysy u nas nie rosną, nie ten klimat.
Świerk serbski - Picea omorika 20:39, 08 kwi 2012

Do góry
Tak, moje serby generalnie wszystkie rosną w półcieniu Jak są gęsto to sypią się na miejscu styku, ale po zewnętrznej linii są ładne.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 20:38, 08 kwi 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Danusiu, a czy milorząb dobrze wyglądałby tutaj? to rabata frontowa, musze ją ożywić trochę, a nie wiem jak i czym. Nie ma tam duzo slońca, bo jest od północnej strony. No i nie ma tam tez miejsca na wielkie drzewa, ba zaraz są schody na "ganek"...

Może dokleić do jałowca płożącego - buka Purpurea Pendula?
Bordowe coś będzie pięknie wyglądało. Albo śliwę wiśniową na pniu i ciąć w kulę jej koronę?
Cis - Taxus 20:35, 08 kwi 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
mam kłopot z moimi cisami, z których planowałam zrobić stożki...
Chyba mi podmarzły...

A ja tu widzę kopce nawozu . Świeżo posadzonych roślin nie nawozi się tak szybko, a potem też nie w taki sposób, Nawóz rozsypuje się równomiernie i miesza z glebą oraz podlewa, żeby nawóz się rozpuścił.

Mnie się wydaje, że mogło im to zaszkodzić. Zabierz ten nawóz.
Podlewałaś je po posadzeniu? Czy te objawy pokazały się dopiero teraz?

Link do artykułu o sadzeniu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:27, 08 kwi 2012

Do góry
Schowaj do garażu, bo zapowiadają na minusie
Trzmielina - Euonymus 20:24, 08 kwi 2012

Do góry
Moja trzmielina japońska w ogrodzie Babci Jasi ma się nieźle całkiem. Rośnie na słońcu krótko, potem ma cień.

Budleja Dawida (omżyn) 20:22, 08 kwi 2012

Do góry
magos napisał(a)
Ja lubię budleje, głównie za to ,że tyle motyli przyciąga.danusiu a możesz pokazać zały krzew budlei, tak ładnie przyciety?

Nie mam, ale tnij krótko.
Rozmnażanie hortensji 20:20, 08 kwi 2012

Do góry
noemi napisał(a)

A ja ukorzeniłam, ale w wodzie Znalazłam w internecie że to bardzo łatwo no i się udało

Też tak zrobiłam, puściły listki , ale korzonków nie widać, w wodzie są już ok 3 tygodni, dzisiaj zauważyłam, że listki więdną ? co może im być?

Nie wiem, gałązka nie daje rady "wyżywić" listków ?
Wodę mają?

Wsadź je do gruntu i podlewaj. Jeśli więdną to w wodzie chyba już nie wypuszczą korzeni.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 20:18, 08 kwi 2012

Do góry
Buki doskonale znoszą cięcie. Ja swoje także nieco ograniczam, kolumnowych nie.
Wiśnia piłkowana "Amanogawa" - Prunus serrulata "Amanogawa" 20:17, 08 kwi 2012

Do góry
Zdjęcia wiśni "Amanogawa"
Wiśnia piłkowana "Amanogawa" - Prunus serrulata "Amanogawa" 20:14, 08 kwi 2012

Do góry
Wiśnia Amanogawa to dość wąskie drzewo, ma pokrój kolumnowy, a więc odległość sadzenia żeby się korony nie stykały wynosi 2-3 m.
Ich szerokość to 1-2 m, a więc 1 m przerwy winien wystarczyć.
Wiśnia piłkowana "Amanogawa" - Prunus serrulata "Amanogawa" 20:12, 08 kwi 2012

Do góry
keiki napisał(a)
Czy w tym wątku mogę zapytać o wiśnię Amanogawa? Nie znalazłam innego- moim zdaniem-bardziej pasującego wątku-ewentualnie proszę o przeniesienie

Chciałabym posadzić w szpalerze (tzn. linii prostej) 3 sztuki tego drzewa, tak, żeby się korony nie stykały. Jaki powinien być odstęp między nimi?
Acer campestre "Carnival" - klon polny "Carnival" 20:07, 08 kwi 2012

Do góry
Dobrze.
Jakie narzędzia na start - czyli kupowanie z głową :D 20:04, 08 kwi 2012

Do góry
Jadą na kółkach, tniesz darń ruchem do siebie, a spowrotem jedziesz na kółkach nie tnąc, znowu do siebie i filc wyłazi
Obsługa niwelatora 19:56, 08 kwi 2012

Do góry
Ten podany z linku jest dobry mówi Witek, ale statyw jeszcze musisz mieć.
Musisz sprawdzić czy jest dobry, ale nie da się tego poinstruować pisemnie, tu są potrzebne ćwiczenia praktyczne.

Dla nas niwelator potrzebny jest głównie przy wyznaczaniu poziomu linii brzegowej stawu, jeśli ma np. pól hektara powierzchni bez tego przyrządu ani rusz.
Ponadto do wytyczania wszelkich poziomów w ogrodzie, kostki itd.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies