No ja właśnie nie mam przekonania. Najbardziej wkurza mnie jak wywiewa korę (a ciagle wywiewa, zwłaszcza, że mam dzialkę ze spadkiem, więc są góry i doły) i wygląda to czarne cóś - rozrośniety mlecz to przy tym pikuś, po prostu piękno samo w sobie. No i wkurza mnie, gdy chcę nawozić, no bo niby jak mam to robić z tym czymś na ziemi.Rezultat - sama zaczęłam ją pomału ściągać zanim naczytałam się jak jest szkodliwa.
Faktem jednak jest, że mam zachwaszczone to coć co chcę, żeby było ogrodem. Za płotem mam łąki, sąsiedzi też mają chwaściory, przez płot przerasta mi perz, teraz widze już młode pokrzywki. Wczesną jesienią ubiegłego roku wytrułam randoupem miejsca na rabaty, w jednym miejscu zasadziłam chojny, mające być żywopłotowym tłem, ale nasadzenia "przed" będę mogła zrobić najwcześniej jesienią tego roku. A chwaty już rosną. Mam w związku z tym kryzys. Zaczęłam przeglądać internet pod kątem tego, czy są maty rozkładające się po 2-3 latach, ale raczej są reklamy - trwałe na kilkadziesiąt lat. Zgroza. A z drugiej strony, takie programy jak ta dzisiejsza Maja kuszą...
A moja wypowiedź wyżej, nie ukrywam, to trochę taki kij w mrowisko .
A ja tu widzę kopce nawozu . Świeżo posadzonych roślin nie nawozi się tak szybko, a potem też nie w taki sposób, Nawóz rozsypuje się równomiernie i miesza z glebą oraz podlewa, żeby nawóz się rozpuścił.
Mnie się wydaje, że mogło im to zaszkodzić. Zabierz ten nawóz.
Podlewałaś je po posadzeniu? Czy te objawy pokazały się dopiero teraz?
Wiśnia Amanogawa to dość wąskie drzewo, ma pokrój kolumnowy, a więc odległość sadzenia żeby się korony nie stykały wynosi 2-3 m.
Ich szerokość to 1-2 m, a więc 1 m przerwy winien wystarczyć.
Ten podany z linku jest dobry mówi Witek, ale statyw jeszcze musisz mieć.
Musisz sprawdzić czy jest dobry, ale nie da się tego poinstruować pisemnie, tu są potrzebne ćwiczenia praktyczne.
Dla nas niwelator potrzebny jest głównie przy wyznaczaniu poziomu linii brzegowej stawu, jeśli ma np. pól hektara powierzchni bez tego przyrządu ani rusz.
Ponadto do wytyczania wszelkich poziomów w ogrodzie, kostki itd.