Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mirkowy ogród (początki) 23:20, 23 mar 2014

Do góry
Ukorzeniane sadzonki hortensji
Mirkowy ogród (początki) 23:15, 23 mar 2014

Do góry
Kińdzia to dla ciebie liatra biała pokazuje listki
Ogród średniowieczny i nie tylko 23:12, 23 mar 2014

Do góry
Zygmunt napisał(a)
To mój pierwszy wpis. Witam Państwa. Ten ciekawy wątek znalazłem przez wyszukiwarkę kilka miesięcy temu - chyba jeszcze na jesieni, gdy przygotowywałem artykulik, który pozwalam sobie zaprezentować. Nie mogłem go skończyć prawie przez przez całą zimę i zdaję sobie sprawę z jego niedoskonałości. Można go więc krytykować... może zwłaszcza wtedy, gdy się jest ogrodnikiem.

http://podawnemu.art.pl/sredniowieczny-ogrod-przed-domem/

dziękuję za artykuł bardzo sympatyczny A na marginesie Hortus conclusus to też odniesienie do dziewictwa Maryi a na dopełnienie kilka fotek z ostatniej podróży. Piękny średniowieczny ogród przy murach Carcasonne
Mirkowy ogród (początki) 23:11, 23 mar 2014

Do góry
Sadzonki z klona maja nawet już pączki wsadzone tydzień temu
Mirkowy ogród (początki) 23:06, 23 mar 2014

Do góry
sadzonki od Irenki wspaniale ruszają
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:02, 23 mar 2014

Do góry
ma być jeszcze zimno i widzę w prognozie -4 i zastanawiam się co z liliowcami co robić ??

To tyle relacji z mojego ogrodu z wczorajszego dnia - zrobiłam dużo zdjęć dla zapamiętania tego niestandardowego miesiąca marca na pamiątkę a już dziś są nieaktualne bo było nadal ciepło i wszystko szaleje - od jutra będzie wstrzymanie chłodem co dobre jest bo to przecież marzec.

Działka wkoło Lubczyka :) 22:58, 23 mar 2014

Do góry
Podsypałam dziś nawozem tujki, rh, bukszpany, krzaki owocowe, truskawki i poziomki i teraz deszcz mi to mocno podlał

Pokażę jeszcze jak mi potyczki horti się zazielenily

Pelargonie dostały nowych listków moja cała gromadka

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:58, 23 mar 2014

Do góry
wydaje się że tych narcyzy mucha odpuściła
a są to takie zbierane kilka lat temu z doniczek jakie kupuje się w styczniu

z tego miejsca wysadzę ich w czerwcu bo mam zamówioną różę ale jeszcze nie wiem którą tu dam żółtą czy Ascot czerwoną

bukszpan ma młode przyrosty to chyba już za późno na cięcie co ????

hehehe a to moja rabata bylinowa przedtem będzie i potem jak ciachnę fotkę i posadzę bratki

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:51, 23 mar 2014

Do góry
en kolor liści tawuły małej jest śliczny

a ten berberys teraz zielonkawo żółty a jesienią czerwony

kolejna dziewanna - będzie rok dziewan - oczywiście wszystkie same się sieją

krwawniki mają już piekne kupki liści

Dwa ogrody 22:47, 23 mar 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
masz piękne donice, a te niebieskie to już całkiem moje wybieranie igiełek i liści z kamyków..oj wiem coś na ten temat, syzyfowa praca czasem żałuje , że nie mam kory lub gołej ziemi

Igliwie w kamykach, wrr

Dziękuję wszystkim za miłe słowa, uciekam pobuszować chwilę u Was
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:47, 23 mar 2014

Do góry
tak mnie wrzosy rozpędziły że jeszcze kulkę ciachłam jedną i drugą

ręcznego

nabajzlowałam w tych wrzosach przy docinaniu więc trzeba trochę pogrzebać i tak świeżą korą dosypię ale podlewanie zastosowałam zaraz i tym razem małą konewką a zbiornik z wodą dojechał

poczułam wreszcie ogrodowe spełnienie choć tyle i już lepiej

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:46, 23 mar 2014

Do góry
mira napisał(a)

nie wszyscy lubią chwasty ale ten sympatyczny

Mira, z wielką radością patrzę na Twój ogródek Wiosna całą gębą.
Co do cytowanego chwasta, to mam do niego wielki sentyment, bo wraz z bluszczykiem kurdybankiem był - kwitnąc fioletowymi plackami wśród bordowawych liści- pierwszą rośliną ozdobną na moim zupełnie łysym klepisku I robił wrażenie w takich większych skupiskach
Kubusiowo II 22:45, 23 mar 2014

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Jak z obrazka
Piękne figury i kolory.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:41, 23 mar 2014

Do góry
akcja wrzos zakończona

a tymczasem trawnik przechodzi tortury

pierwsze koszenie to jeszcze miło było

wertykulacja pierwsza też idzie wytrzymać ale dalej już nie robiłam mam piasek na trawniku i na rabatach trudno

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:38, 23 mar 2014

Do góry
potem przeszłam na automat i kształtowanie każdego z osobna

fajnie się siedzi ale trzeba posuwać się dalej

Mirkowy ogród (początki) 22:37, 23 mar 2014

Do góry
[img size .zeszłoroczne sadzonki z tawuły japońskiej poniżej robione tydzień temu dostały już listki
Ogród dla moich synków 22:36, 23 mar 2014

Do góry
Tak sobie pomyślałam, że założenie tego wątku podziała na mnie bardzo motywująco. Będzie trzeba w końcu pokazać "przed i po".

Teraz kilka zdjęć z lewej strony .
Jak by ktoś miał pomysł, jak wzbogacić roślinność z tej strony, to słucham
Priorytetem jast na razie prawa strona,bo już ruszyła chyba wegetacja, a ja muszę posadzić tam jakieś drzewa. Hmmm....

Za tym lilakiem (na pierwszym planie), w dole i w cieniu, będzie plac zabaw i może miejsce na mój hamak. Widać kupkę (jedną z wielu) białych kamieni, zebranych z przyszłego trawnika.W miejscu gdzie ma być płot i brama wjazdowa na łąkę, była kiedyś piwnica. Moja matka chcąc nam zrobić niespodziankę, wynajęła spychacz,który rozepchał piwnicę na caaaaałą działkę! :/ Tutaj muszę ponasadzać coś cieniolubnego: hosty, paprocie i ....chyba jakieś krzaki, najlepiej ładnie kwitnące.

Tutaj, między dwoma leszczynami, musi być przejazd do bramy na łąkę. Planuję tu tylko trawę. Obok blaszaka rośnie mirabelka i wierzba. Nie uwzględniłam ich na planie, bo jeszcze nie wiem czy zostaną. Pewnie stanie tam dwustanowiskowa wiata i drewutnia. Pod blaszakiem widać podkłady kolejowe do wykorzystania na skarpach. Muszę gdzieś sprzątnąć to drewno ze środka. To tylko malutki ułamek tego co zostało po karczowaniu. Resztę zabrali sobie okoliczni rolnicy. W większości drewno to było strasznie zbutwiałe, ale im do ogrzewania jakichś parników dla świń w zupełności wystarczy. A ja mam czysto i wszyscy są zadowoleni

Miejsce na trawnik. Niedługo na jego końcu będzie siatka i brama. Do kiedy można wysiewać trawę?

Jeszcze takie zdjęcia prawej strony znalazłam
Widok ze schodów

Zbliżenie na śliwki (zdjęcie robione chyba z samego rogu schodów)

Czekam na Wasze pomysły jak to poobsadzać
Może ktoś by miał chwilę czasu i by mi tą rabatę rozrysował?
Z góry ślicznie dziękuję
Dwa ogrody 22:34, 23 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ależ piękne donice... kocham niebieski kolor..

Na narcyzy też się obraziłam.. a raczej na muchę narcyzowa.. już nie kupuję ich..szkoda bo było płynne przejście pomiędzy krokusami i irysami , a tulipanami. Robali karmić nie będę... ze względów rodzinnych i zdrowotnych zeszłej wiosny nic prawie nie robiłam... wiec i nie podlałam cebul... i wszytko poszło Obserwuję przyrodę co będzie etapem pośrednim....

To mamy tak samo z niebieskim Kiedy kupowałam nasiona u Tracza, mąż spytał się tylko, czy rośliny bedą tylko w niebieskim kolorze...
O musze narcyzowej czytałam u Ciebie, u mnie po prostu zmarzły, znajomemu, który je uprawiał na większą skalę również.
Etap pośredni winien być spektakularny, trzeba ogłosić na forum może sasanki?
Zbieram je intensywnie, przyjmuję każdą nadwyżkę, mam plan

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:33, 23 mar 2014

Do góry
a te tulipany to moja zagadka czy będą te co chciałam - najpierw miały czerwone obrzeża a teraz się już to zmienia więc może będą moje Flamingi

na cięcie wrzosów najwyższy był czas

asystent zawsze na miejscu

najpierw przycinałam nożyczkami
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:33, 23 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Takie sensacje i fotorelacje uwielbiam, cieszę się z tobą tą rozwijającą i pokazującą kolory wiosną

Aga to pierwsza kropla rosy, którą udało mi się sfocić. jestem z tego powodu przeszczęśliwa. I jak dobrze się przyjrzeć to można zobaczyć w jej dolnej partii tuje i dom sąsiad. Zauważyłam dopiero jak Mała Mi to napisała.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies