Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:21, 12 lut 2020

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:14, 12 lut 2020

Do góry
Dekoracje wywołują uśmiech, gdy przechodzę, coś się dzieje. Jestem Baranem więc lubię przestawiać. Nie mogę mieć ciągle tak samo.

Ciemierniki kupione na giełdzie, świeże. Stare już dawno w gruncie kwitną Dzisiaj byłam i widzę, że dobrze się mają.
Między polem, a lasem. 16:12, 12 lut 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)

Witaj Gosiu, dzięki za sugestie. Patrzę mniej więcej z tego kierunku, bo mam tu taras. W tej rozplenicy wsadziłabym jeszcze duuuuużo czosnków.

Dużo czosnków i jeszcze bym dodała perowskię i szałwię Caradonna. Drzewa kolumnowe na wysokich pniach albo kuliste.

Między polem, a lasem. 16:09, 12 lut 2020

Do góry
Hortensje i magnolie niekoniecznie nadaje się nawóz do iglaków, bo iglaki nie są roślinami kwitnącymi, czyli są ozdobne z "liści" igieł i zapewne w nawozie jest więcej azotu.

Możesz spisać skład tego nawozu do iglaków, zobaczyć potem w necie skład nawozu do hortensji i zdecydować. Ja takiej wiedzy nie mam aż dokładnie odnośnie składu takiego nawozu. Czytaj ulotkę producenta.

Między polem, a lasem. 16:06, 12 lut 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Podpowiedzcie mi proszę, czy Kanzany przycinać? Sadzone wiosną ub. roku

Nie, w żadnym wypadku, wiśnie w ogóle źle znoszą cięcie, nigdy wiosną bo przecież kwitną wiosną, zawsze późnym latem.. Nie tnij, ona ma wyglądać nie na kulę ani straszaka, a na wiśnię po to ją szczepiono że tak ma wyglądac.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:59, 11 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odsyłam do zasad allelopatii, wyszło mi że cebula nie może być z kapustnymi, a kalarepa to kapustne.

Są w necie takie tabele co z czym może, a co nie.

Molinie mniej się rozrastają niż np. miskanty. Oli (leon60)ogród to mój projekt, ale akurat jej zaprojektowałam miskanty, posadziła molinie

leon60 napisał(a)

Molinie mniej się rozrastają i nie zauważyłam żeby się starzały przynajmniej po 6 latach Nie lubią przesadzania i grzebania w korzeniach, potem długo chorują. Sadząc dobrze przemyśleć miejsce i towarzystwo zeby nie ruszać.

Danusiu faktycznie zamieniłam 4 Variegatusy na 15 molinii ale tylko w jednym miejscu.
Dla uściślenia projekt obejmował 70% ogrodu z czego obsadziłam połowę (front) a do tej pory też już część zmieniłam Całe tyły zrobiłam po swojemu (otoczenie oczka i cały tył... gdzie miała być różanka). Trawiasta przy wjeździe to też moja fantazja i jest tam nieco molinii

Danusiu, Olu

Dziękuję za informacje moliniowe. O to mi chodziło by nie wymagały częstego dzielenia

Polinko sorki za prywatę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:50, 11 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Szałwia może "pożreć" berberysy, lepiej żurawki albo wrzosy czy wrzośce.

To chyba dam żurawki jakoś wrzosy to mnie chyba nie lubią ,próbowałam już je sadzić ale myślę że to moje złe przygotowanie gleby skazywało je na śmierć więc odpuściłam

Jeszcze raz dziękuję bardzo
Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:32, 11 lut 2020

Do góry
Kim napisał(a)

Bardzo,bardzo dziękuję
Jest pani niesamowita Projekt gotowy
Dopytam jeszcze czy te fioletowe plamy przed berberysami to mogła by być np.szałwia omszona czy lepiej dać jakieś żurawki ?

Szałwia może "pożreć" berberysy, lepiej żurawki albo wrzosy czy wrzośce.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:25, 11 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Molinie mniej się rozrastają niż np. miskanty. Oli (leon60)ogród to mój projekt, ale akurat jej zaprojektowałam miskanty, posadziła molinie

Molinie mniej się rozrastają i nie zauważyłam żeby się starzały przynajmniej po 6 latach Nie lubią przesadzania i grzebania w korzeniach, potem długo chorują. Sadząc dobrze przemyśleć miejsce i towarzystwo zeby nie ruszać.

Danusiu faktycznie zamieniłam 4 Variegatusy na 15 molinii ale tylko w jednym miejscu.
Dla uściślenia projekt obejmował 70% ogrodu z czego obsadziłam połowę (front) a do tej pory też już część zmieniłam Całe tyły zrobiłam po swojemu (otoczenie oczka i cały tył... gdzie miała być różanka). Trawiasta przy wjeździe to też moja fantazja i jest tam nieco molinii
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:11, 11 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Całkiem dobrze, na leżący roślin nie rysuj

Bardzo,bardzo dziękuję
Jest pani niesamowita Projekt gotowy
Dopytam jeszcze czy te fioletowe plamy przed berberysami to mogła by być np.szałwia omszona czy lepiej dać jakieś żurawki ?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:02, 11 lut 2020

Do góry
Kloc napisał(a)
Dziewczyny, prosze spójrzcie swoim fachowym okiem na moj ogrodek. Jak wytyczyc rabaty? Chcialabym na wiosne ruszyc z kopyta ale ni jak nie wiem jak zaplanwac przestrzen. Dziekuje po stokroć!

Zdjęcia są tak zrobione że tylko to mi przychodzi do głowy. Może zrób plan tej działki, żeby całość była w jednym kawałku

Bo albo proste linie albo pofalowane. A zrobiłam i tak i tak, ścieżka leci łukiem, więc może w całości będzie lepiej widać. Gdzie są okna, czyli dom wrysuj z oknami.
Rzut z góry.

Ja się nie mogę połapać jak się jedna część ma do drugiej
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:01, 11 lut 2020

Do góry
Kloc napisał(a)
Dziewczyny, prosze spójrzcie swoim fachowym okiem na moj ogrodek. Jak wytyczyc rabaty? Chcialabym na wiosne ruszyc z kopyta ale ni jak nie wiem jak zaplanwac przestrzen. Dziekuje po stokroć!

Zdjęcia są tak zrobione że tylko to mi przychodzi do głowy. Może zrób plan tej działki, żeby całość była w jednym kawałku

Bo albo proste linie albo pofalowane. A zrobiłam i tak i tak, ścieżka leci łukiem, więc może w całości będzie lepiej widać. Gdzie są okna, czyli dom wrysuj z oknami.
Rzut z góry.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:57, 11 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odsyłam do zasad allelopatii, wyszło mi że cebula nie może być z kapustnymi, a kalarepa to kapustne.

Dzięki za czujność. Nie jest to proste dla początkującego...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:52, 11 lut 2020

Do góry
Łupek dachowy? czy połamany? może na jakąś szopkę albo chociaż budkę by się uzbierało?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:44, 11 lut 2020

Do góry
Nie ma znaczenia, powinno się rozsypać tak, aby nie było grudek. To nie saletra że ma się rozpuścić, a więc nie podlewamy..
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:41, 11 lut 2020

Do góry
Kim napisał(a)
Powtórzę moją prośbę o radę
Bardzo proszę dobre duszyczki o pomoc przy tej rabacie jest to rabata południowa .

Spędza mi ona sen z powiek

Całkiem dobrze, na leżący roślin nie rysuj

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:24, 11 lut 2020

Do góry
Takie miałam. Uwielbiam łupek. Zdejmę to z napisem po szwedzku
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:22, 11 lut 2020

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:15, 11 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, wesołych świąt (Bożego Narodzenia)! .

Serca energetyczne, fajny akcent.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:05, 11 lut 2020

Do góry
Mam cały samochód kwiatów, głównie pierwiosnki
Ale widzę problem, w każdej doniczce są trzy kolory...hmmm.

Będę dzielić jak nic, każdy kolor do jednej donicy dużej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies