Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:34, 21 wrz 2017

Do góry
Basiu, tak to już chyba jest- jak idę do łódzkich lasów, to też tylko podgrzybki i maślaki znajduję

Kasiu, dżdżownice tak mnie uradowały, że śmiałam się do nich jak łysy do grzebienia...czy jak głupi do sera?

Monka mój też ma 4 w-f, to chyba norma jest w IV klasie? Mojemu to nie przeszkadza, rzekłabym, że wręcz odwrotnie Na szczęście oprócz strasznych ciągotek do multimediów ma tez ciągoty do sportu

AniuCh (jeszcze nie dotarłam do Twojego wątku, ale też go starałam się śledzić na bieżąco podczas nieobecności swej ) Mój ma obowiązkowe szachy w domu W szkole ma już za dużo tych zajęć dodatkowych, w zasadzie to przestałam ogarniać, ale na pewno SKS, zajęcia z gliny, fortepian (tu uwaga- sam chciał), oprócz tego tyle kółek do wyboru, że wczoraj przyszedł z jakiegoś z błaganiem, żeby go wypisać (jeszcze nie zakumał, ze nie są obowiązkowe ). Wydedukowałam z jego przekazu, że był na teatralnym On- antytalent polonistyczny

Bogdziu, mam taką nadzieję, obyś miała rację. Przeszkadza mi tylko rotacja nauczycieli, bo są to głównie kobiety w młodym/średnim wieku i zdarza się im zachodzić w ciążę (nie chcę wyjść na seksistkę i dodatkowo homofoba, ale odnoszą wrażenia, ze w naszej szkole miłość kwitnie pełną parą )

Toszka, no przyznam, że to, co piszesz mnie przeraża- nikt nad tym nie czuwa?! Masakra! Że przeskok mentalny ogromny, to wiem. Jest dzwonek. Są oceny. Jedna Pani nie prowadzi już matematyki, polskiego przyrody, historii i geografii (elementów). To już jest wystarczającym szokiem.

Brzozy- tak wygląda obecnie moja półka. Daję sobie dwie łapy uciąć, że najlepiej będą pasowała w miejscu największego skupiska lawend, druga w miejscu róży, a trzecia między magnolią i różą I nie wiem, co z tym fantem zrobić- tzn. z roślinami, które teraz tam rosną.

Romcia, obecnie jak wchodze na czyjś wątek i widze mniej niż 30 stron do nadrobienia, to też mam radość wielką
Brzozy chcę kupić i wsadzić, tylko bojam się, że deszcze mi nie pozwolą. I stan półki, który określiłabym jako "krytycznie zaroślinowany"

Alis, ja mam siostrę nauczycielkę polskiego i bratową nauczycielką matematyki. Po kilku latach nauczyłam się, żeby w domu z nimi na ten temat nie prowadzić dyskusji, bo nie ma szans na konsensus

Mircia super! też bym chciała, żeby mi dziecko ogarnęło chociaż jeden język bardzo dobrze. Tymczasem przez rotacyjną ciążę Pań od angielskiego zauważyłam, że angielski obecny przecież w życiu codziennym (choćby piosenki, filmy) ma słabiej opanowany przy 5h/tygodniowo od zerówki, niż hiszpański, którego od zerówki ma 2h/tygodniowo. Tyle, że pani od hiszpańskiego w życiu godziny lekcyjnej nie opuściła.

Agatko koźlaki już zbierałam pod brzozami z tyłu domu- dopóki tam nie zaczęłam ryć i kopać Obecnie koźlaków zero
Absolutnie jestem zdania, że szkoła wiejska nie musi oznaczać- ba! zazwyczaj nie oznacza, ze poziom jest niższy, niż w tej "z miasta". Często w wiejskiej szkole jest mniej dzieci w klasach, dużo lepsza atmosfera, która przekłada się na samopoczuce dzieciaków i relację z rówieśnikami i nauczycielami.

Nowocześnie z różAnką :D 08:32, 21 wrz 2017

Do góry
Aniu, jakbyś dała w całym ogrodzie same liściaste, a tylko jeden wielki iglak, to by mi się gryzło, ale jeśli będziesz mieć w ogrodzie ze trzy, cztery gatunki liściastych, w tym glediczję (i brzozy i/lub klony), to one fajnie do siebie pasują.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:43, 20 wrz 2017

Do góry
Dotarłam! Całe szczęście, że się urlopowałaś, bo nigdzie nie wyrabiam na forum. Bogdzia i Toszka Nasza Kochana mają 100% racji w temacie nauczania.
Brzozy kupuj i sadź! Pamiętam, że w zeszłym roku, mniej więcej o tej samej porze (roku, nie godzinie! ) pisałam to samo .
Nowocześnie z różAnką :D 21:12, 20 wrz 2017

Do góry
Makusia napisał(a)

Czekaj czekaj. Niech moje zwoje zaczną pracować- szukasz 6 na przedpłocie?
To może umbry? Polinka ma chyba umbry w szpalerze z trawami, ależ są cudne!
Albo graby- Renia i AniaCh mają- u Ni na przedpłociu super się na żywo/na zdjęciach również prezentują

Brzozy...naturalnie trafny wybór

Marta ale namieszałaś
dla mnie przedpłocie to coś przed płotem czyli już nie w moim ogródku czyli przed wjazdem
i chodziło mi zeby wywalić 2 jablonki tam a do ogródka na tyly nowe drzewa posadzić.

Brzozy są w pierwszej 3 z grabami i amanogawami teraz po wpisie Asi
Jurajski Ogród 20:46, 20 wrz 2017

Do góry
Witaj Agnieszko! Dzisiaj uświadomiłam sobie, jak trudny macie teren do zagospodarowania. Podział przestrzeni takiej działki to wyższa szkoła jazdy, pod każdym względem. Chylę czoła!
Sesja miłki w deszczu wyjątkowa.
Wydaje mi się, że podcinasz od dołu swoje brzozy - kiedy i jak często to robisz?
Na huśtawce miło płynie czas... 17:42, 20 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Jak brzoz ki w formie ? Moja coś kapnieta czy mi się wydaje ? Coś ten wiatr przywlokl niestety a deszczem dobija.

Dziękuję za pochwały Też zachwycam się tymi jesiennymi kolorami. Nie sądziłam, że będą tak intensywne, bo w zeszłym roku na pewno nie były.

Brzozy, tfu tfu, trzymają się dzielnie. Ale czuć juz na nich oddech jesieni. Chcieliśmy dokupić jedną w miejsce tej złamanej po nawałnicy, ale jednak zostawiamy to na wiosnę.
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:31, 20 wrz 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Masz niezłą zagwozdkę z tą rabatą A nie za dużo tam lilaków, one jak urosną to będą osuszać bardzo rabatę, lilaki, bzy ponoć jak brzozy, pijaki
Myślę że należy pogrupować rośliny w większe skupiska a mniej gatunków, jednorodna obwódka, kanciki, kora i porządek już będzie
Z tych lilaków nie zrezygnuję, one nie rozłażą się rosną w kształcie drzewka.
Myślę nad dosadzeniem tam 2 rozplenic. Czekam na jakieś propozycje, bo miotam się z tą rabatą okropnie.

Nowocześnie z różAnką :D 15:43, 20 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
no właśnie jak tam brzozy? Niewiem nic niewiem nie mogę się zdecydować, padły grujeczniki i teraz chodzi mi wywalenia na przedplocie Jablonex i osadzenie 6jednakowych drzew... Może brzozy? Niewiem :/

Czekaj czekaj. Niech moje zwoje zaczną pracować- szukasz 6 na przedpłocie?
To może umbry? Polinka ma chyba umbry w szpalerze z trawami, ależ są cudne!
Albo graby- Renia i AniaCh mają- u Ni na przedpłociu super się na żywo/na zdjęciach również prezentują

Brzozy...naturalnie trafny wybór
Nowocześnie z różAnką :D 15:29, 20 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
a oto mój plan (w sumie to Lukiego )

i teraz tak ..
wersja 1. czekam do wiosny aż grujeczniki ożyją a jablonie olsniewająco wypieknieją i kontynuuje koncepcje różnych gatunkowo par drzew czyli dokupuje dwie brzozy i jest finito w tym temacie

wersja 2. grujecznika przesadzam koło tarasu żeby mi z czasem cienia więcej dawał (taras poludnie:/), drugiego wywalam. jabłonki ida na przedplocie i kupuje nowych 6 drzew.............

O, to rozumiem. Jest pytanie, jest odpowiedź:

Jak dla mnie zdecydowanie wersja druga.
Te trzy pary drzew nie za bardzo mi leżą, jeśli jest okazja zmienić koncepcję, to jestem za.

Glediczji bym dokupiła i dała z tyłu z drugiego boku.
Klony na środku bym zostawiła,
Po obu bokach dałabym takie same drzewka (czyli razem cztery sztuki). Może tą amanogawę przenieść tutaj i dokupić trzy sztuki?

Ewentualnie dać po bokach same glediczje.
Nowocześnie z różAnką :D 14:42, 20 wrz 2017

Do góry
a oto mój plan (w sumie to Lukiego )

dylemat jest taki:
grujecznik został jeden - uschły dwa ale jeden odbil od korzenia
jablonki nie zachwycają, chyba chore

więc z koncepcji 3 par drzew zostały nici........

i teraz tak ..
wersja 1. czekam do wiosny aż grujeczniki ożyją a jablonie olsniewająco wypieknieją i kontynuuje koncepcje różnych gatunkowo par drzew czyli dokupuje dwie brzozy i jest finito w tym temacie

wersja 2. grujecznika przesadzam koło tarasu żeby mi z czasem cienia więcej dawał (taras poludnie:/), drugiego wywalam. jabłonki ida na przedplocie i kupuje nowych 6 drzew.............

pytanie zagwostka

którą wersję wybrać biorąc pod uwagę również to ze w lewym dolnym rogu mam glediczję czyli jeszcze inny gatunek? raczej nie do ruszenia bo mam wizje podsadzić cały rog z nią red baronem i moze kieeeedyś dac taki okrąg jak u Andzeli pod nią. taki cienisty kącik leniuchy by powstał
Glediczje dostałam od Makusi więc bedzie w moim ogrodzie koniecznie :*

na środku rabaty środkowe z klonami ginnala (w zamysle wielopniowymi) zatopionymi w trawach

na froncie ogrodu mam 3 świdosliwy a od strony zachodniej wiśnie amanogawę i na przeciwko magnolię Aleksandrinę ( oby przezimowała)

to sa już wszystkie moje drzewa i dylematy drzewne
błaaaaagam o opinie..............................

Nowocześnie z różAnką :D 10:45, 20 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
no właśnie jak tam brzozy? Niewiem nic niewiem nie mogę się zdecydować, padły grujeczniki i teraz chodzi mi wywalenia na przedplocie Jablonex i osadzenie 6jednakowych drzew... Może brzozy? Niewiem :/

a moze 6 jabłonek ?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:27, 20 wrz 2017

Do góry
Martuś, brzozy bierz koniecznie, bo ja nie znam ładniejszych drzew w ogrodzie a trochę ich jednak mam.
Choć ja nie wiem kiedy to sadzić, pogoda straszna.
Od rana leje, już wczoraj zaczęło. Dziś w drodze do pracy mnie miła pani oblała wodą z kałuży na pasach wrrrr
i siedzę teraz w mokrych spodniach. Do 18:00.

I marzę o ładnej pogodzie, bo roboty w ogrodzie masa a w deszczu to ja nie ten teges, no nie lubię

Dżdżownice made my day jakoś tak adekwatne do pogody
Nowocześnie z różAnką :D 10:24, 20 wrz 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Nadrobiłam. Bez drzew bidulko zostałaś?? Ja nie doradzę, bo jak doradzę, to wiesz...brzozy
No właśnie- jak tam brzozy?
Nowocześnie z różAnką :D 09:46, 20 wrz 2017

Do góry
Nadrobiłam. Bez drzew bidulko zostałaś?? Ja nie doradzę, bo jak doradzę, to wiesz...brzozy
No właśnie- jak tam brzozy?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:29, 20 wrz 2017

Do góry
Resume:

W temacie grzybków maści wszelkiej- sezon uznaję za udany- w tydzień poczyniłam 35 słoików marynowanych prawdziwków- u mnie inne grzyby w zasadzie nie rosną poza prawdziwkami, zdarzają się czasem czerwone kozaczki pociece. Ambicja ma usatysfakcjonowana zbiorami, zapasy wystarczające

W temacie hybryd: Zostanę przy swoich- zima idzie, więc ogrodowego frenchu nie będzie Mnie osobiście przeraża grubość (nienaturalna) takich paznokci, odrosty i stan płytki, ale każdy ma indywidualne zdanie i po chrześcijańsku jest je szanować

W temacie kominów- mój nie tyle cieknie, co po odłączeniu pieca na ekogroszek deszczówka wpada w przewód i kapie na podłogę w kotłowni- komin nie ma żadnego grzybka, daszku ani niczego takiego. Przy opadach permanentnych drażniące to mocno, bo deszczówka po przepłynięciu przez komin nabiera koloru sadzy....

W temacie brzóz- chyba jednak będą, choć chciałabym zobaczyć prognozę, w której przynajmniej trzy dni będą bez opadów. Wybieram się do szkółki, ale Pan lojalnie uprzedził, że teraz nie, bo raczej można popływać, niż pooglądać...Mam też problem, bo chcę je umieścić na półce, gdzie jest full innych rzeczy-z głowy: lawendy od zasr...., trzy róże, trzcinnika od zasr..., magnolia, jakieś żurawki, szałwia jakaś....Wyszło na to, że półka zaczęła częściowo robić za przechowalnik.
PYTANIE DO TOSZKI: czy mogłabym te brzozy zadołować do wiosny? Będą mieć worko-donice lub donice.

W temacie ilości lekcji w pierwszym tygodniu w IV klasie- u mojego Syna masakra- polski 15 stron plus jakiś wiersz, angielski (a ma 5 h w tyg., od XII- 8 h w tygodniu) kolejna masakra- brak książek w pierwszym tygodniu w ogóle nie przeszkadzał nauczycielom....

I teraz news:
Niejaka AniMa z niemal Trzebnicy nadesłała do mnie paczuszkę, a w niej:
- cytując Klasyka "srylion" sadzonek stipy;
- nie wiem co, wygląda jak włosy ale zostało mi wyjaśnione, ze to kłosy z nasionami kłosownicy, "te pomiętolone to nasiona stipy"
- prawie Trzebnicka ziemia, tudzież gleba;
- torebka z Ikea, a w niej te kłosy i nasiona
- dwie dżdżownice

Wczoraj podjełam nieustraszoną walkę i posadziłam wszystkie srylion sadzonek W sumie znalazły miejscówkę w trzech różnych lokalizacjach, ze względu na zimę wybrałam miejsca zaciszne- mam nadzieję, ze się zadomowią, a w sezonie 2018 znajdę im przyjemną, klimatyczną miejscówkę docelową

Aniu NIE DZIĘKUJE!!! WYRAŻAM OGROMNĄ WDZIĘCZNOŚĆ!!
W moim małym ogródeczku - Dorota 07:53, 20 wrz 2017

Do góry
Masz niezłą zagwozdkę z tą rabatą A nie za dużo tam lilaków, one jak urosną to będą osuszać bardzo rabatę, lilaki, bzy ponoć jak brzozy, pijaki
Myślę że należy pogrupować rośliny w większe skupiska a mniej gatunków, jednorodna obwódka, kanciki, kora i porządek już będzie
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 23:57, 19 wrz 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Witam serdecznie

Ostatnio natknęłam się na Twój wątek i przykół moją uwagę. Od dwóch dni trochę poświęciłam mu czasu bo poszukuję informacji na temat brzóz.
Czy ta brzoza na fotce jest szczepiona?
Ty masz brzozy Fascination a Doorenbosa też? Czytałam że podobne są wielkościowo, co możesz na ten temat powiedzieć?

Gdybyś mógł je z daleka obfocić i pokazać byłabym wdzięczna. Przy okazji przeglądania wątku muszę wyrazić słowa uznania za pięknie przestrzennie skomponowany ogród i dbanie o porządeczek.

Mam tylko 2 brzozy Fascination więc porównania z Doorenbos nie mam. Moje są szczepione przy samej ziemi. Pojawiają się na zdjęciach, ogólnie szybko rosną
Ogród w remoncie 20:25, 19 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

to miejsce przy brzozach wyglada na bardzo suche....u mnie pod duza brzoza nic nie chce rosnac, wszystko male, opoznione i albo nie kwitnie albo slabo
jak brzozy beda rosly bedzie coraz gorzej, wez to pod uwage i lepiej szukaj czczegos co lubi susze

Nie jest tak źle,w porównaniu do innych miejsc na pewno jest tam suszej ale jak zadba się o podlewanie jest ok.
Ogród w remoncie 20:20, 19 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Kochani zamiast miskanta variegata,który rośnie przy tym głazie chciałabym inną trawę. Z tyłu będą derenie Elegantissima i te variegatusy mi nie będą pasować. Jakie trawy dadzą tam radę? Miejsce jest półcieniste,no i te brzozy. Choć miskanty jakoś sobie radziły. Miałam je tam pierwszy sezon co prawda ale widać nowe przyrosty . Myślałam może o trzcinnikach jakichś. Jak myślicie?

to miejsce przy brzozach wyglada na bardzo suche....u mnie pod duza brzoza nic nie chce rosnac, wszystko male, opoznione i albo nie kwitnie albo slabo
jak brzozy beda rosly bedzie coraz gorzej, wez to pod uwage i lepiej szukaj czczegos co lubi susze
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 17:00, 19 wrz 2017

Do góry
Ah wpadłam ze starymi pytaniami, jak byś miała nowe to dawaj znać.

- w jakiej odległości od siebie sadziłaś brzozy? - 2,2-2,8 m od siebie

- jakie masz wymiary zakątka? - tutaj to sama nie wiem, muszę pomierzyć, ale ten trójkąt jest długi na jakieś 11 m licząc po płocie, że tak powiem. Chyba czas przypomnieć sobie wzór na pole trójkąta...yyyy...

- ile od tuj? od tuj najmniej - 1,5 m

- gdzie i kiedy zakupiłaś derenie IH? Stacjonarnie? Przez internet? - Ivory Halo kupowałam stacjonarnie w szkółce

- co dokładnie masz zaplanowane na zakątek oprócz brzóz, kul z buksa i rozplenic? Rozchodniki? - wśród brzóz są buksy, rozchodniki, rozplenice hameln (bo już faktycznie są) i ma być pierdylion tawułek "vision in red'.
Nie ma być natomiast werbeny, ale na razie jest
Rozchodnik miał być 'red cauli', ale zakochałam się w 'martonie'...no cóż
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies