Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 22:37, 28 mar 2012

Do góry
Świetne kamienie na murek. Wyglądają, że są porośnięte mchem. Układane na sucho?
Bażyna - Empetrum 22:36, 28 mar 2012

Do góry
mmaaj napisał(a)
Czy ktoś się orientuje jak można rozmnożyć bażynę? Mam dwie roślinki czarną i Bernstein. Kosztowały po 16 zł więc drogawo ? Właśnie posadziłam , czyli jeszcze nic nie mogę więcej powiedzieć oprócz tego, że fajnie wyglądają.

Bardzo są fajne, ale u Ciebie drogie. U nas po 3,50
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 21:22, 28 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pikuj kępkami jak pokaże 2 parę liści właściwych. Kiedyś na praktykach pikowałam przez dwa dni Oczy mnie aż piekły bo takie malutkie te siewki.

No to zapowiada się ciekawie. Chyba to nakręcę
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 20:54, 28 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam jeszcze pytanie, czy to jest żółta glina, czy ciężka gleba ale z humusem?

Trzeba wjechać glebogryzarką i zmieszać podłoże z piaskiem, nawet warstwa powinna wynosić 10 cm. Ale to nie wszystko, potrzebny też jest humus. Określ tą glebę bliżej, co na niej rośnie, czy uprawiane są w okolicy warzywa na niej.

Na działce będę w weekend, zrobię bliższe rozeznanie i dam znać w poniedziałek. Trochę brakuje mi jeszcze sprzętu, nie posiadam glebogryzarki , mysli Pani, że nie obędzie się bez niej? Ewentualnie mogę wypożyczyć przecież.
Jakie są koszty związane z humusem? Kupuje się go w workach, czy na tony?
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jest mi niezmiernie miło Panią poznać
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 20:27, 28 mar 2012

Do góry

Idąc po najmniejszej linii oporu - podsadź laurowiśnię różanecznikami, które będą przypominały, że to takie same krzewy są, albo po prostu posadź jeszcze dwie takie same laurowiśnie w kształcie kuli cięte jak ta, co jest.

Najładniejsza propozycja wg mojego stylu to jest nr 4 i niestety trzeba wszystko przesadzić - inaczej co byś nie posadziła - dosadziła to i tak nie wyjdzie, żebyś była zadowolona.

Twój upór w pozostawieniu na siłę, że nie masz gdzie posadzić - winien wszystkiemu

Ja tu nic nie wymyślę Ana, wywalaj wszystko z tej rabaty.

Gdybym przyszła Ci ją robić od tego bym zaczęła.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:19, 28 mar 2012

Do góry
Najpierw hortensję ukorzeń, a do donicy jako ozdoba to ona się nie będzie w tym roku nadawała, za kiepska będzie. Ja też pędzę wgrywać zdjęcia, bo skończyliśmy piaski, a jutro dwudniowa metamorfoza ogrodu zapuszczonego na cudo bez dwóch zdań
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:19, 28 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Matko, Sebek chyba z zeszłego roku te zdjęcia, nie ściemniasz???? Nie wierzę, że taką masz wiosnę. U mnie ledwie krokusy się wychylają, a gdzie tam mowa o narcyzach, nawet liści nie widać

Danusiu - na serio - te tulipany jakieś szybkie, bo inne to na razie kiełki
Rozkwitł też rządek krokusów pod studnią. Po drugiej stronie domu jednak późniejsze wszystko - na razie kwitną tam tylko krokusy, hiacynty nawet łebków nie mają.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:17, 28 mar 2012

Do góry
Matko, Sebek chyba z zeszłego roku te zdjęcia, nie ściemniasz???? Nie wierzę, że taką masz wiosnę. U mnie ledwie krokusy się wychylają, a gdzie tam mowa o narcyzach, nawet liści nie widać
Parasol ogrodowy 20:10, 28 mar 2012

Do góry
Jeśli jest altanka, to cienia można tam szukać, a pieniądze na parasol można przeznaczyć na inne rzeczy, np ładne drzewko, które można posadzić w pobliżu tarasu, czy donice, które ukwiecą miejsce do wypoczynku.

Ja osobiście nie jestem za parasolami, wolę markizę wysuwaną na pilota. Parasol musi mieć ten obciążnik, który zawadza na tarasie. Strasznie tego nie lubię.

Parasol ma tylko sens jak nie ma innej możliwości zacienienia miejsca do odpoczynku.
Ogród zmyślony 20:01, 28 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Projekt na brudno już powstał, było trochę korekt i spacerek po ogrodzie też był, omawianie trwało dwie i pól godziny - to dużo jak na mnie, ale inwestorka wymagająca hehe.
Teraz będzie przerysowywanie do wersji docelowej.

Naprawdę? Długo? Ale omawiałyśmy też inne 'babskie" sprawy
To w sumie mój drugi projekt(jeden już kiedyś robiłam gdzie indziej), więc musiałam być totalnie totalnie pewna, że podoba mi się nie tylko rysunek.

Słuchajcie opowiem trochę- ogród jest mieszanką surowej geometrii z delikatnymi łukami i roślinnością wijącą się meandrami ........głownie w kolorze zieleni i..... zieleni. Jest trochę dramatycznego wiśniowego koloru dla kontrastu, pojawiają się drobne "smaczki" i punkty widokowe. Jest sporo falujących miękkich roślin i prostych wystrzyżonych form. Trochę taki ogród kontrastów.
Na tyłach domu jest trochę luźniej jeśli chodzi o kolor, no i nawet pozostawiono mi miejsce na moje łączkowe manewry. Plan jest piekny. Danusia jest cierpliwa, i mówię Wam - wie o co chodzi, nawet takim dziamdziołom jak ja. Jak to mawia młodzież - pełen szacun!
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 19:53, 28 mar 2012

Do góry
Mam jeszcze pytanie, czy to jest żółta glina, czy ciężka gleba ale z humusem?

Trzeba wjechać glebogryzarką i zmieszać podłoże z piaskiem, nawet warstwa powinna wynosić 10 cm. Ale to nie wszystko, potrzebny też jest humus. Określ tą glebę bliżej, co na niej rośnie, czy uprawiane są w okolicy warzywa na niej.
Ogród... 11:47, 28 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ładna wiosenka zawitała, wszystkie najwcześniejsze kwiaty. Piękne łany

Witaj Danusiu!Mam sporo roślin cebulowych ,wyglądają ładnie ,kiedy kwitną ,ale potem muszę się sporo nagimnastykować,żeby ukryć puste place po ich przekwitnięciu i nie zawsze mi się to udaje . Ale tym będę się martwiła za jakiś czas.Pozdrawiam serdecznie .
Trawa pampasowa - Cortaderia selloana 09:56, 28 mar 2012

Do góry
Myślę, że trzeba przyciąć, wtedy wyrosną same młode listki. Stare i tak by źle wyglądały latem.
Ja jednak mam obawy co do sadzenia jej w naszym klimacie, sprawia dużo problemów.

Ale ładna jest - to fakt.

Ogród... 08:34, 28 mar 2012

Do góry
Ładna wiosenka zawitała, wszystkie najwcześniejsze kwiaty. Piękne łany
Wiosenne dekoracje i kompozycje w donicach 08:31, 28 mar 2012

Do góry
Aniu, masz talenty ukryte Drugi wianek też piękny Zobaczymy co zrobimy w sobotę
Róża chińska - mszyce? 06:54, 28 mar 2012

Do góry
Na mszyce kup delikatny środek w aerozolu, którym można popryskać w domu. Albo coś w butelce " z psikaczem" - np Aphisol Bio AL firmy Target

Pytaj w duzych marketach budowlanych także o środki firmy Bayer - w aerozolu.

Natomiast pryskając na roślinę, najlepiej ją wynieść z domu na ten czas, ponieważ środki chemiczne mają nieprzyjemny zapach i szkodzą zdrowiu.

Nasze babcie stosowały wyciąg z papierosów, ale nie wiem czy jest skuteczny.
Mój 4 arowy azyl... 23:01, 27 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ależ Basiu dużo się u Ciebie dzieje w kwestii rozmnażania

Hehehe, zobacz Danusiu u Bogusi!
A jak myślisz, będzie coś z tych hortensji?
Mój 4 arowy azyl... 22:36, 27 mar 2012

Do góry
Ależ Basiu dużo się u Ciebie dzieje w kwestii rozmnażania
Mój mały raj na ziemi :) 22:26, 27 mar 2012

Do góry
Anula, a Ty się na warsztaty florystyczne do mnie wybierasz? w sobotę o 16. Bo wianek już uwiłaś
Ogród zmyślony 22:12, 27 mar 2012

Do góry
Projekt na brudno już powstał, było trochę korekt i spacerek po ogrodzie też był, omawianie trwało dwie i pól godziny - to dużo jak na mnie, ale inwestorka wymagająca hehe.
Teraz będzie przerysowywanie do wersji docelowej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies