Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród zmyślony 20:01, 28 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Projekt na brudno już powstał, było trochę korekt i spacerek po ogrodzie też był, omawianie trwało dwie i pól godziny - to dużo jak na mnie, ale inwestorka wymagająca hehe.
Teraz będzie przerysowywanie do wersji docelowej.

Naprawdę? Długo? Ale omawiałyśmy też inne 'babskie" sprawy
To w sumie mój drugi projekt(jeden już kiedyś robiłam gdzie indziej), więc musiałam być totalnie totalnie pewna, że podoba mi się nie tylko rysunek.

Słuchajcie opowiem trochę- ogród jest mieszanką surowej geometrii z delikatnymi łukami i roślinnością wijącą się meandrami ........głownie w kolorze zieleni i..... zieleni. Jest trochę dramatycznego wiśniowego koloru dla kontrastu, pojawiają się drobne "smaczki" i punkty widokowe. Jest sporo falujących miękkich roślin i prostych wystrzyżonych form. Trochę taki ogród kontrastów.
Na tyłach domu jest trochę luźniej jeśli chodzi o kolor, no i nawet pozostawiono mi miejsce na moje łączkowe manewry. Plan jest piekny. Danusia jest cierpliwa, i mówię Wam - wie o co chodzi, nawet takim dziamdziołom jak ja. Jak to mawia młodzież - pełen szacun!
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 19:53, 28 mar 2012

Do góry
Mam jeszcze pytanie, czy to jest żółta glina, czy ciężka gleba ale z humusem?

Trzeba wjechać glebogryzarką i zmieszać podłoże z piaskiem, nawet warstwa powinna wynosić 10 cm. Ale to nie wszystko, potrzebny też jest humus. Określ tą glebę bliżej, co na niej rośnie, czy uprawiane są w okolicy warzywa na niej.
Ogród... 11:47, 28 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ładna wiosenka zawitała, wszystkie najwcześniejsze kwiaty. Piękne łany

Witaj Danusiu!Mam sporo roślin cebulowych ,wyglądają ładnie ,kiedy kwitną ,ale potem muszę się sporo nagimnastykować,żeby ukryć puste place po ich przekwitnięciu i nie zawsze mi się to udaje . Ale tym będę się martwiła za jakiś czas.Pozdrawiam serdecznie .
Trawa pampasowa - Cortaderia selloana 09:56, 28 mar 2012

Do góry
Myślę, że trzeba przyciąć, wtedy wyrosną same młode listki. Stare i tak by źle wyglądały latem.
Ja jednak mam obawy co do sadzenia jej w naszym klimacie, sprawia dużo problemów.

Ale ładna jest - to fakt.

Ogród... 08:34, 28 mar 2012

Do góry
Ładna wiosenka zawitała, wszystkie najwcześniejsze kwiaty. Piękne łany
Wiosenne dekoracje i kompozycje w donicach 08:31, 28 mar 2012

Do góry
Aniu, masz talenty ukryte Drugi wianek też piękny Zobaczymy co zrobimy w sobotę
Róża chińska - mszyce? 06:54, 28 mar 2012

Do góry
Na mszyce kup delikatny środek w aerozolu, którym można popryskać w domu. Albo coś w butelce " z psikaczem" - np Aphisol Bio AL firmy Target

Pytaj w duzych marketach budowlanych także o środki firmy Bayer - w aerozolu.

Natomiast pryskając na roślinę, najlepiej ją wynieść z domu na ten czas, ponieważ środki chemiczne mają nieprzyjemny zapach i szkodzą zdrowiu.

Nasze babcie stosowały wyciąg z papierosów, ale nie wiem czy jest skuteczny.
Mój 4 arowy azyl... 23:01, 27 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ależ Basiu dużo się u Ciebie dzieje w kwestii rozmnażania

Hehehe, zobacz Danusiu u Bogusi!
A jak myślisz, będzie coś z tych hortensji?
Mój 4 arowy azyl... 22:36, 27 mar 2012

Do góry
Ależ Basiu dużo się u Ciebie dzieje w kwestii rozmnażania
Mój mały raj na ziemi :) 22:26, 27 mar 2012

Do góry
Anula, a Ty się na warsztaty florystyczne do mnie wybierasz? w sobotę o 16. Bo wianek już uwiłaś
Ogród zmyślony 22:12, 27 mar 2012

Do góry
Projekt na brudno już powstał, było trochę korekt i spacerek po ogrodzie też był, omawianie trwało dwie i pól godziny - to dużo jak na mnie, ale inwestorka wymagająca hehe.
Teraz będzie przerysowywanie do wersji docelowej.
Ogród z Czerwonym mostkiem 22:08, 27 mar 2012

Do góry
Jejku,, jejku, ale się będzie działo jak nam wszystkim zakwitną cebulowe Nie oderwiemy się od komputera
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:40, 27 mar 2012

Do góry
Można Chopina uprawiać w donicy, tylko odpowiednio dużej i zadołować na zimę w gruncie.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 20:21, 27 mar 2012

Do góry
Pikuj kępkami jak pokaże 2 parę liści właściwych. Kiedyś na praktykach pikowałam przez dwa dni Oczy mnie aż piekły bo takie malutkie te siewki.
Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 18:35, 27 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ciekawe czy Rh nie przyspieszą i nie przekwitną do maja? Jak w przeciągu lat to było? Pamiętasz?

Raz były wcześniej ale tylko azalie a rh są zawsze o tym samym czasie , ale w tym roku może byc wyjątek juz sama nie wiem . Jednak ze względu na oparzenia mrozem lisci myślę że chyba nie będą wcześniej bo muszą troche sie zregenerowac. Trudno dziś powiedziec. Będę obserwowac jak będą się rozwijac i pisac o tym, ale nie sadzę żeby były wcześniej. Pozdrawiam Danusiu.
Ogród Ewy :) 14:11, 27 mar 2012

Do góry
Eve napisał(a)

Przyznaj się Ewuś, że jesteś ogrodniczką spełnioną

Witam drogą Szefową !! Danusiu, spełniona? Eee, chyba nie, raczej targana sprzecznymi emocjami i pomysłami, ciągle coś wymyślam, zmieniam i ciągle mi się nie podoba.. Gdybym miała dzielić się swoim pomysłami i wątpliwościami to na pewno miałybyście mnie dawno dosyć, mój wątek miałby już z 1000 stron i pewnie na jednej z nich napisałabyś ..Tej pani nie obsługujemy"

no usmiałam się tu to każdej pomagaja, więc nie byłoby tak źle
Ogród Ewy :) 13:50, 27 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przyznaj się Ewuś, że jesteś ogrodniczką spełnioną

Witam drogą Szefową !! Danusiu, spełniona? Eee, chyba nie, raczej targana sprzecznymi emocjami i pomysłami, ciągle coś wymyślam, zmieniam i ciągle mi się nie podoba.. Gdybym miała dzielić się swoim pomysłami i wątpliwościami to na pewno miałybyście mnie dawno dosyć, mój wątek miałby już z 1000 stron i pewnie na jednej z nich napisałabyś ..Tej pani nie obsługujemy"

Ogród z lustrem 13:18, 27 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękujemy całą brygadą Takie wzruszające wpisy

Fajnie, zaglądam a tu taka niespodzianka. Ostatnie wydanie miesięcznika "Ogrody" zamieściło moje zdjęcia z zakładania trawnika z rolki. Pochodzą one właśnie z ogrodu z lustrem. Jest nasza niezawodna brygada w akcji: Zdzisio, Sławek a na końcu Grześ.

Właśnie wczoraj dostałam gazetkę i od razu poznałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:05, 27 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też mam wyeksponowane
Zobacz, mam tablicę, a na niej wszystko na swoim miejscu.

to moje marzenie!!!
super, taki porządek, a kiedy u mnie tak będzie? mąż za nic nie pozwala wywalac klamotów, bo wszystko mu sie przyda!!!
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 09:55, 27 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu a smaragdy przyciąć górą czyli poziomo ? są małe, ale widziałam gdzieś , że takie małe były przycięte równo...czy to im nie zaszkodzi ? chodzi mi o stożek wzrostu ...

Możesz przyciąć na rozgałęzieniach pędu, stożek wzrostu tam nie występuje. Będą rosły gałązki boczne i inne wierzchołkowe.

Poradźcie proszę bo nie rozumiem((. Czyli w przypadku szmaradów nie rozciągać sznurka i nie ciachać równiutko (jedne bardziej inne mniej-wiadomo) tylko każdą tuję osobno i szukać gałązek bocznych? A wtedy ten samotny cieniutki pędzik zostawić? No nie rozumiem.... Co oznacza że po obcieciu stożka wzrostu - czyli jak dobrze rozumiem po ciachnięciu od sznurka- będą wolniej rosły? dużo wolniej? Bardzo proszę o wyjaśnienie laikowi co i jak, bo chyba właśnie nadszedł czas na pewne ruchy z moimi szmaragdami....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies