Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe przygody 20:39, 16 mar 2014

Do góry
kupiłam 4 róże 2 Chopiny 1 Queen Elizabeth i 1 NN
niestety tak było zimno, że na razie się moczą.
Fotorelacja z rozrostu kobei posiałam białą i fioletową
wzeszło mi 14 szt.
ogrodoweimpresjejolki 20:38, 16 mar 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Jutro zobaczysz słonko za oknem i energia wróci

oj jutro chyba jeszcze slonka u mnie nie bedzie ...
a może
Ciemiernik śliczny
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:27, 16 mar 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
lawenda wąskolistna dla Madżen ... stoi ...

nawet Kila ją podziwiała

u mnie pokładała się viva ... ... tylko jej prawie nie ciachałam wiosną ... no bo taka fliczna była ... to po co ... teraz wiem po co

Ja sie jeszcze kilka lat muszę poedukować w tych lawendach, poobserowac ilosc dni slonecznych, poziom opadów, etc..... Pewnie to wszystko ma wpływ. twoja posadzona jest na podwyższeniu, oewnie jej w nkgach woda nie zalega. Moja się dusi w tej wodzie i pewnie dlatego leży. Moja viva rośnie na rabacie z ziemią lekką, nie gliniasta..... I dlatego pewnie sie inaczej zachowuje. Będe prowadzić szczególowe obserwacje w tym roku
Kiedyś będzie tu pięknie 20:27, 16 mar 2014

Do góry
Kolorystycznie to bym widziała rabaty tak:

-czerwone drzewko- to obecny klon
zielone w okól niego kulki z bukszpanu

zielony narysowany krzew to aktualnie rosnący tam miskantus Silberfeder"
różowe plamki to gożdzik siny
szare - trawa niebieska
żółte - przywrotnik ostroklapowy albo turzyca Evergold
z tyłu fioletowe - szałwia omszona
zielony zygzak - z bukszpanu
małe czerwone krzaczki - trawa Red Baron (mam tam obecnie - 3 małe sztuki
duży czerwony - obecnie rosnący dereń
a na tej częsci:

fioletowe-kontynuacja wrzośców
różowe na kamykach - goździk siny
3 czerwone krzaki - dereń (jeden już tam rośnie)
żółte - trzmielina ?
zielony krzak z białym paskiem - miskant zebrinus - już tam rośnie
przed miskantem - szare - kontynuacja lawendy - choć jakoś słabo mi tu lawenda rośnie - w zeszłym sezonie wyschło mi 10 sztuk i musiałam je wykopać.
te białe mazy - to kamyczki - za zawijasem mam żurawki które kolorem giną w korze
dalej czerwony pasek - berberys bagatelle
przed nim żółte - nie wiem turzyca może lub coś innego niskiego

Generalnie muszę posadzić jakieś rośliny blisko obrzeża, bo w czasie wiatru kora leci mi masowo na trawę (tak jak dzisiaj).

Chciałabym też posadzić gdzieś budleję dawida - ta która rośnie przepięknie w zeszłym sezonie zwabiła motyle, tyle że obecnie rośnie na małej rabacie z bukszpanami i żby coś zobaczyć trzeba wyjść na drugi taras, a ja chciałabym widzieć ten przepiękny widok również z domu.

Jak wam się widzi mój projekt? Poradźcie proszę.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:24, 16 mar 2014

Do góry
Marzenko gratki na nowy 1000 czek
ogrodoweimpresjejolki 20:18, 16 mar 2014

Do góry
jotka napisał(a)
Tyle wolnego, a nic się nie chce
a w domu tyle bym zrobila ...
wypije druga kawe i moze chociaż jakies plany w glowie się z rodzą
poszukam inspiracji u was, tylko muszę poczekac na przyplyw energii

Jutro zobaczysz słonko za oknem i energia wróci
Ogród Eli 20:15, 16 mar 2014

Do góry

Ela tę kupiłam w ubiegłym roku wiosną ...fotka z lipca
Mój mały raj (Ślepowronek) 20:14, 16 mar 2014

Do góry
nowy nabytek, 18m2

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:13, 16 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Kasiu viva juz pisałam, ze mam mieszane uczucia... Jest piekna zimą, ma cudownie regularny kulisty pokrój, nie pokłada się ale kwitnie tylko raz, jak dla mnie za krótko.
Zaraz zobaczę w wizytowce , ktore to zdjecie.
Oto viva

W obwodce bukszpanowej rośnie zwykla wąskolistna, która kwtnie aż do pażdziernika (dwukrotnie) ma ciemnoniebieski kolor, ale sie pokłada, szybko drewnieje i musi byc zaslonieta zima bukszpanami bo po prostu brzydko wyglada.

No i dalej nie wiem czy kupować czy nie
Ale na zdjęciu piękna
Ogród i nie tylko... 20:11, 16 mar 2014

Do góry
MagdalenaK8 napisał(a)
Wróciłam... rzeczywiście OBI ma mega bogatą ofertę, niestety ptaków nie wystawili, ale tylko ptaków coś z tymi ptaszorami nie tak. Może jeszcze nie przyleciały?

Wróciłam z nawozami do cebulowych, rh i oczywiście róż. Pokusiła mnie też Primula Confetti White no i oczywiście Lawendka. Jest dorodna. Poza tym kupiłam przyziemnie ale potrzebnie, czyli olej do kosiarki i zawiasy do inspektów. Niniejszym oznajmiam fajnie było .

Fajne zakupy!
Ja jeszce jutro lawendę jadę dokupić, bo się ostatnio nie zabrałam
Też kupowałam nawozy- pinvit do iglaków, w płynie do oprysku, i florovit uniwersalny- też w płynie, traktuję nim wszystko oprócz kwasolubnych i sprawdza się! Iglakom robię oprysk pinvit i florovit mieszany, sprawdza się !
Zapomniałam o cebulowych, ale im też podleje florovitu
Ogród w skali mikro :) 20:11, 16 mar 2014

Do góry
Bea napisał(a)
Wianek pierwsza klasa
Mam nadzieję, że hotel "I" potwierdzona rezerwacja
I jeszcze mam sadzonki bluszcza w dużymi liśćmi

i dalej nie nadążam

Cis przycięty chyba od linijki

same zachwyty

Potwierdzona rezerwacja w " I" ... Bo już się martwiłam ,że mi na ekspozycji CHFS spać przyjdzie , jak mi to Sebek zaproponował ... Nadal nie mam busa i kombinuję z dojazdem z lotniska do hotelu....

Cisa o dziwo cięłam od ręki , choć jak przeczytałam Twojego posta , to sobie przypomniałam o mojej szkolnej linijeczce ....metr z hakiem .... Ale mnie nie zależało na klasycznym stożku , tylko chciałam go trochę " przywołać do porządku ".... To było moje pierwsze cięcie... Kupiłam sobie takie cudo. Niby do topiarów , ale nie wiem... Ma fajne obrotowe ostrza .. Jak chcesz ciąć pionowo , to nie musisz łamać ręki ańi kręgów szyjnych... Ńie mam kompletnie doświadczenia w cięciu ,ale było nienajgorzej....

Ściskam i za komplimenta dziękuje
Małymi kroczkami do przodu 20:06, 16 mar 2014

Do góry

więc tak czerwony prostokąt - stary drewniany dom do rozbiórki
zielony pas - wjazd
żółty prostokąt - dom
fioletowy - kostka
niebieskie koło- studnia ( czynna, do polewania roslin )
na dole szary zamazaj - tam jest druga część podwórka ( gospodarcza)
brązowe kropki- ścieszki dojścia do domu
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:04, 16 mar 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Ale magnoliowa dyskusja ! Ja zawsze kochałam magnolie, jadąc do pracy mijam po drodze olbrzymi, piekny i wysoki okaz, jest jasniejsza niż Susan więc to może ta która pokazywałyście tu George Henry Kern, Uwielbiam tę porę roku i porę dnia kiedy jadąc rano do pracy na ogół juz w jakichś lżejszych ciuchach, spargniona po zimie słońca i kwiatów napotykam na swojej drodze magnolię-kolosa, kwitnącą obficie co roku.... jest wielka i boska i jej widok daje zastrzyk dobrej energii na cały dzien.

Ja dostałąm swoją Susan na Dzien Dziecka a wiec juz po przekwitnieciu od mamy w 2012 rok. Miała czas sie wzmocnic u mnie i w ubiegłym roku pokazała 1 kwiat. Bogatsza o wiedże z Ogrodowiska "pomogłam" jej troche i w tym roku jest juz pięknie rozkrzewiona i ma duzo paków, oby tylko nie pomarzły.
Teraz mam wielką ochote na te Geenie ale i coraz większa jeszcze i na Yellow River.........chciejstwo, po prostu chciejstwo.........
Oto moja maleńka Susan ubiegłorocznej wiosny, tuz przed rozwinieciem kwiatów

Widzę pewność w kwiecie , a raczej jeszcze w pąku
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:02, 16 mar 2014

Do góry
gratuluję 1000
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:59, 16 mar 2014

Do góry
Ale magnoliowa dyskusja ! Ja zawsze kochałam magnolie, jadąc do pracy mijam po drodze olbrzymi, piekny i wysoki okaz, jest jasniejsza niż Susan więc to może ta która pokazywałyście tu George Henry Kern, Uwielbiam tę porę roku i porę dnia kiedy jadąc rano do pracy na ogół juz w jakichś lżejszych ciuchach, spargniona po zimie słońca i kwiatów napotykam na swojej drodze magnolię-kolosa, kwitnącą obficie co roku.... jest wielka i boska i jej widok daje zastrzyk dobrej energii na cały dzien.

Ja dostałąm swoją Susan na Dzien Dziecka a wiec juz po przekwitnieciu od mamy w 2012 rok. Miała czas sie wzmocnic u mnie i w ubiegłym roku pokazała 1 kwiat. Bogatsza o wiedże z Ogrodowiska "pomogłam" jej troche i w tym roku jest juz pięknie rozkrzewiona i ma duzo paków, oby tylko nie pomarzły.
Teraz mam wielką ochote na te Geenie ale i coraz większa jeszcze i na Yellow River.........chciejstwo, po prostu chciejstwo.........
Oto moja maleńka Susan ubiegłorocznej wiosny, tuz przed rozwinieciem kwiatów

Miejsko & sielsko 19:54, 16 mar 2014

Do góry
Enya73 napisał(a)
Mam coś dla Ciebie

Piękne piękne piękne ... tylko pończochę na obręcz bym musiała naciągnąć i łowić modrzew i szyszunie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:47, 16 mar 2014

Do góry
Oto moje namnażanie konwalników.... z 2 doniczek mam 11 albo 12 sadzonek

pomożecie mi zidentyfikować co to za chwast mam w ogódku i jak mogę się go pozbyć? staram się wyrywać,ale mam wrażenie że jestem na przegranej bo te maleństwa ciągle siępojawiają tam gdzie myślę, ze już je wyrwałam.

Miejsko & sielsko 19:47, 16 mar 2014

Do góry
Mam coś dla Ciebie
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:44, 16 mar 2014

Do góry
Ania dziękuję

zgadza się cieszą oko

płytki zostały po ognisku w środek wskoczył wiąz Camperdownii i te pierdonki pozbierane na szybko z przerabianej rabaty

Zapach ziemi 19:38, 16 mar 2014

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
Bratki w donicach

Witaj Agnieszko Piękny masz ogród w którym powoli budzi się wiosna Kompozycje bratkowe mnie oczarowały Mamy podobne słabości do kwiatów Pozdrawiam!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies