Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

zbigniew_gazda 08:20, 03 maj 2014

Mathildis napisał(a)
Piękne bordowe Piwonie pamiętam z ogrodu mojej mamy, a że mama ręki do kwiatów nie miała to nie mogą być trudne w uprawie Niedawno też zamarzyłam o Piwonii (myślałam o koperkowej) w moim ogrodzie i nawet chyba znalazłam jej dość słoneczne miejsce... teraz trzeba będzie przygotować ziemię i obmyślić w jakim towarzystwie ją posadzić...
Choć zdarza mi się czasami napisać lakoniczny tekst w stylu "ale piękne zdjęcia" to w większości staram się napisać coś więcej i sama nie lubię gdy ktoś mnie odwiedza i nawet nie pamięta, że już u mnie o coś pytał lub coś chwalił...

Aniu tak się cieszę z Twoich odwiedzin. Koperkowa jest śliczna i pewnie widziałaś u Bożenki. No tak, jest tyle wątków że trudno być wszędzie. Na początku Ogrodowiska była nas garstka. Wszyscy wiedzieli o wszystkich i była super komunikacja. Pozdrawiam.
Kasik 08:21, 03 maj 2014

Kolor różowy z bordowym zawsze się pięknie komponował, dlatego te żurawki i piwonia to zgrana para. Do tego rozświetlone tą jasną zielenią trawnika i roślinek tworzą piękny obrazek.

Boska ta piwonia - pozdrawiam
zbigniew_gazda 08:22, 03 maj 2014

mira napisał(a)

Szok w kwietniu kwitnąca piwonia i jak cieszy, nie mam krzewiastych to sobie oglądam, piwonia urokliwa ale otoczenie ma piękne ten kanciorek i trawka miodzo!

Mirka dzięki i jak miło usłyszeć pochwałę od osoby która występowała w telewizji i nie jedno widziała.
zbigniew_gazda 08:30, 03 maj 2014

Haniu - aż potem zaglądnę kiedy w tamtym roku zakwitła. Bo one wcześnie startują.

Pani Przyrodo - jak sie cieszę że tu jesteś i takie miłe słowa przekazujesz. Pozdrawiam bardzo.

Kasiu dzięki, jakoś tak lubię zestawiać aby było widać roślinki a kolory się nie zlewały.

Uff dobrnąłem do końca i pozdrawiam Wszystkich w dniu świątecznym. Zawsze uważałem że te dni od 1-3 maja są cudowne.
hanka_andrus 08:39, 03 maj 2014

Cudowne dni,pod warunkiem, że jest ciepło. Ale chyba się starzeję
mira 13:12, 03 maj 2014

ależ z Ciebie dowcipniś, ja nie jedno widziałam owszem ale to z racji wieku i ciekawości wewnętrznej /pozytywnej znaczy/
ja też przesadziłam piwonię bylinową jedną w bardziej słoneczne miejsce i już widze po pąkach i po bujnym krzewie że o to chodziło a w innym miejscu przesadziłam a w starym wychodzi no i żal mi wyrywać te wschody

miłego świętowania
Kasik 19:37, 03 maj 2014

Zbysiu - dzięki. No własnie czegoś mi tam u mnie brakowało. Te tawułki to super pomysł- możesz mi podać nazwę Twoich? Z trawkami na razie jestem ostrożna, ale powiedz mi jak się nazywają te ze zdjęcia?

A tak w ogóle ja nie kadzę- ja pisze dość rzadko, ale jak piszę to zawsze z serca. A te Wasze wiersze to uwielbiam i na głos mężulkowi zapodaję.
zbigniew_gazda 21:09, 03 maj 2014

Irenko ciepełka życzę aby się szybko rozwinęły Twoje piwonie. U nas teraz 5 stopni i siąpi deszczyk. Mam nadzieję że tej nocy przymrozku nie bedzie.

Haniu nie starzejesz się wcale. Jeszcze jutro świętujemy. Sąsiedzi otworzyli cukiernię zaraz za płotem i godzinę temu przynieśli pudło ciastek. Kto to przerobi!

Mira też nie zdawałem sobie sprawy że tak głęboko mają korzenie. Co z tym robić, Nie bardzo mi się teraz kopać tak głęboko aby wybrać resztki korzeni, bo w pobliżu inne rośliny są.
Jaki tam wiek, toż to młódka jesteś a jak oglądałem Maję u Ryszarda to mi bardzo zaimponowałaś spokojem i mądrością.

Kasiu podaję nazwy :
- tawuła to Golden Princess
- trawa to carex elata Aurea.

Dziękuję w swoim imieniu i Hani.

Bogdzia 21:19, 03 maj 2014

Poczytałam , piwonię obejrzałam ale wcześniej już chyba chwaliłam wiec tylko pozdrawiam.
zbigniew_gazda 09:13, 04 maj 2014

Zimno, mokro no to należy się na rozgrzewkę kilka słonecznych fotek. Robione 2 dni temu.

Tulipany mają się nieźle