Poradźcie proszę bo nie rozumiem((. Czyli w przypadku szmaradów nie rozciągać sznurka i nie ciachać równiutko (jedne bardziej inne mniej-wiadomo) tylko każdą tuję osobno i szukać gałązek bocznych? A wtedy ten samotny cieniutki pędzik zostawić? No nie rozumiem.... Co oznacza że po obcieciu stożka wzrostu - czyli jak dobrze rozumiem po ciachnięciu od sznurka- będą wolniej rosły? dużo wolniej? Bardzo proszę o wyjaśnienie laikowi co i jak, bo chyba właśnie nadszedł czas na pewne ruchy z moimi szmaragdami....
Moim zdaniem, najbardziej charakterystyczną osobą w ekipie Danusi - poza Szefostwem - jest Pan Zdzisio. Dzięki Niemu poznałam, że to zdjęcia z realizacji Gardenarium
Czekam z niecierpliwością na zdjęcia z konserwacji i "wisienkowania" tego bajecznego ogrodu!
Ja uprawiałam dale w donicach z terrakoty, zawsze uszczykiwałam chociaż raz, a najczęściej dwa razy.
Podpędzałam w namiocie gdzie było cieplutko na wiosnę, jak zrobiło się ciepło (maj) wystawiałam do ogrodu. Na zimę wstawiałam do piwnicy nie całkiem ciemnej.
Danusiu - super zdjęcia - ale nie mogę doczekać się Magnolii. Na razie prenumeruję Mój Piekny Ogród, ale jak będziesz tam pisać to na pewno będę kupować - a jak jeszcze nie tylko bukszpanowy na okładce to już w ogóle !
Nie, nie będzie na okładce. Magnolia jest gwiazdą okładki.
Witam Joasię, ciekawa jestem jak trafiłaś do Luxemburga, pewnie mąż z tego kraju pochodzi?
Twój pomysł nie jest zły, nawet bym powiedziała, że fajny. Największym utrapieniem jest wielkość trampoliny, och gdyby jej mogło nie być
Mnie się też nasunął ogród rysowany kreską. Możesz właśnie tak poprowadzić nasadzenia.
Tu gdzie warzywnik możesz zrobić jakieś obrzeża w sensie jakby skrzynię. Warzywom będzie lepiej na podwyższonej grządce.
Ja bym się zasłoniła czymś zimozielonym np. choćby choiną kanadyjską, bo trawy przez pól roku nie zasłonią i będzie goło, a cięcie ich na wiosnę Cię wykończy.
Oczywiście, że można użyć tego skrzypu, nie zaszkodzi na pewno, tylko pora wg mnie jest jeszcze za wczesna, ziemia zimna, a i nocą przymrozek się trafia. Poczekaj jeszcze aż dobrze się ociepli.
Nie, chyba etykietka była że tak powiem z taśmy. Laur jest do konsumpcji, znaczy jako przyprawa.
Ja mam i uzywam te z dołu, takie młodziutkie i smaczne i aromatyczne.
Danusiu - czym przycinasz bukszpany? Dostałam dość wyrośnięty i ładny okaz i chciałabym go formować/podciąć w kulę, ale boję się schrzanić i nie bardzo wiem jak się to tego zabrać, żeby było tak równiukooo
Danusiu wypróbowalam te nożyce do cięcia obwódek, obejrzałam jeszcze instruktaż, ktory linkowałaś i ....... jestem zachwycona !!!! Nigdy mi sie tak dobrze obwódek i równiutko nie cięło, te nożyce to cudo. Nie potrzebuje już nożyc akumulatorowych dziękuję, że mnie oświeciłaś, dzięki tobie w tym roku wreszcie moje obwódki mają szansę byc równiutkie.
Danusiu czy daglezje można sadzić w szpalerze?, mam 4 szt ok 1,20 wysokie, nie za gęste.
Nie jest to typowa roślina na cięte żywopłoty, ale jak po moim ogrodzie widać, nawet świerki serbskie tnę, o daglezji nie wspomnę - tnij Ewciu Na zdrowie
Fajnie, zaglądam a tu taka niespodzianka. Ostatnie wydanie miesięcznika "Ogrody" zamieściło moje zdjęcia z zakładania trawnika z rolki. Pochodzą one właśnie z ogrodu z lustrem. Jest nasza niezawodna brygada w akcji: Zdzisio, Sławek a na końcu Grześ.
Danusiu - czym przycinasz bukszpany? Dostałam dość wyrośnięty i ładny okaz i chciałabym go formować/podciąć w kulę, ale boję się schrzanić i nie bardzo wiem jak się to tego zabrać, żeby było tak równiukooo
Danusiu wypróbowalam te nożyce do cięcia obwódek, obejrzałam jeszcze instruktaż, ktory linkowałaś i ....... jestem zachwycona !!!! Nigdy mi sie tak dobrze obwódek i równiutko nie cięło, te nożyce to cudo. Nie potrzebuje już nożyc akumulatorowych dziękuję, że mnie oświeciłaś, dzięki tobie w tym roku wreszcie moje obwódki mają szansę byc równiutkie.