Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w skali mikro :) 09:54, 07 mar 2014

Do góry
A moje krokusy obiboki wreszcie wyłażą

Buziaki dla Was .. Gorące i dobrego piąteczku Wam życzę
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:53, 07 mar 2014

Do góry
Dobrze ,że wczoraj okutałam swoje róże. Dziś szron na trawie,jak nic byłyby poparzone. A tak minimalną szansę na przeżycie mają.
Szkoda by było roślinek, już na niektórych takie przyrosty.

Elementy pergoli po zimowych wiatrach
Ogród w skali mikro :) 09:53, 07 mar 2014

Do góry
Melduję posłusznie ,że dziś rozpoczęłam oficjalnie sezon wiosenny ... Rano cuś mnie kopło , wstałam raniutko ( o dziwo ) i pojechałam odwiedzić giełdę w Tychach.. Prawie się do roboty nie spóżniłam .. Ale zakupy zrobiłam ..już wiosenne

Rewolucje ogrodowe Pauli 09:40, 07 mar 2014

Do góry
śliczny

zbigniew_gazda napisał(a)
Mam zwykłego świerka (ponad 20 lat a wtedy pewnie o serbach nikt nie słyszał) i zobacz jak pięknie kwitnie. No no- tylko bez skojarzeń.

Bukszpanowo cisowy początek ogrodu :) 09:37, 07 mar 2014

Do góry
Madzia piękne masz te cisy, zazdraszczam okrutnie u mnie ciężko kupić

magdaB napisał(a)
Witam. Zajrzałam na forum i widzę że wiosną pachnie u wielu z Was.
Ja także zaczynam prace ogrodowe.
Przenosze ten wątek z projektowania bo chyba tu jest lepsze miejsce na porady i wsparcie Pierwsze kroki mamy za sobą ale bez Waszego wsparcia nie dam rady tego ruszyć dalej
Po przemyśleniu Waszych opinii w październiku zrobiliśmy z mężem pierwsze zakupy do ogrodu. Jest część żywopłotu (od środka ) i nasadzenia z bukszpanu. Pomiędzy cisami są przerwy „technologiczne” puściłam na ogrodzenie bluszcz i posadzę rośliny z płytkim systemem korzeniowym. Wybraliśmy cisa, bo udał się nam kupić w chyba dobrej cenie po 23 zł szt. Nie jest może idealny. W niektórych gołych od spodu miejscach podsadzimy mniejsze sztuki. Bukszpan przytniemy w kulki i obwódki. Chcę zrobić przedogródek. Na początek tę duża część z kwadratową obwódką. Wrzucam 2 pomysły; proszę podpowiedzcie mi czy to ma sens. Generalnie chcę za radą Danusi użyć w całym ogrodzie mało gatunków roślin tj. Cisy i bukszpany już są. Reszta (miskanty, derenie, hortensje)w odcieniach zieleni i bieli; fioletu w lawendzie, szałwii i kocimiętce oraz żółci w listkach roślin( tawuła, trzmielina) . Czy te rośliny użyte w rysunkach pasują do siebie.

Pomyślałam jeszcze jakby w rys. 2 w miejscu derenia dużego dać jakiś inny większy krzew (jaki?) to zamiast tawuły szarej rząd derenia ivory halo przycinanego na wys 70 cm potem tawuła golden princess. Reszta tak samo? Albo w ogóle zrobić dywan z golden princess wokół obwódki z bukszpanu i wystające z niego jakieś trawy wysokie.Jak to wygląda teraz:

Cz ide w dobrym kierunku, czy to bedzie dobrze wyglądało?
Zaczynam od mniejszej i chyba łatwiejszej czesci tył domu zostawiam na pozniej

Dziewczyny czekam na Wasze rady
Magda
Bukszpanowo cisowy początek ogrodu :) 09:35, 07 mar 2014

Do góry
Madzia ja bym chyba wzięła te bukszpany ja też te co mam na środku dostałam w prezencie od kolegi taty i przesadzałam. Bukszpan masz zielony cały rok

magdaB napisał(a)
Zastanawiam sie czy zamiast derenia nie zrobić przy furtce bukszpanu???
Mam mozliwość przesadzenia takich egzemplarzy. Co o tym myslicie dziewczyny?
Mój skrawek zieleni 09:18, 07 mar 2014

Do góry
"Obleciałam" sześć sklepów ale żadnych fajnych doniczek w ciemnoszarym kolorze nie było buu.....
To się pocieszyłam taką osłonką ( na razie do kuchni a potem się zobaczy)

a do tego takie maleńkie dzwoneczki mi wpadły w ręce i się nie oparłam...
Bukszpanowo cisowy początek ogrodu :) 09:04, 07 mar 2014

Do góry
Zastanawiam sie czy zamiast derenia nie zrobić przy furtce bukszpanu???
Mam mozliwość przesadzenia takich egzemplarzy. Co o tym myslicie dziewczyny?
Ogród Eli 08:26, 07 mar 2014

Do góry
moje pierwsze, własne patyczki limki, z 5...3 chyba się już ukorzeniły bo cos wypuszczają
po tygodniu od wsadzenia

Ogród z mchu i paproci 08:25, 07 mar 2014

Do góry
no jestem nareszcie, prace ruszyły to czasu coraz mniej,konstrukcja garażu już stoi ale jak narazie do soboty przestój bo mąż musi szwagrów do pomocy zwerbować,kilka dni temu wyglądało to tak:
a na chwilę obecną jest tak:

gruz własnymi ręcami sypałam,ale jeszcze dużo przed nami, wczoraj była ekipa od kostki i trochę mnie zmartwili bo u nas jest problem z wodą tz. przy ulewach cała woda idzie na dom ponieważ jest położony niżej i będą musieli kopać studzienkę i jakieś rury odprowadzać pod podjazdem, kurcze a ja miałam nadzieję że obędzie się bez większych problemów, ale tak jest że robota pociąga następną.
a takie krokusy mój synuś złapał na flasha kilka dni temu, teraz zero słońca i zimno:
Rewolucje ogrodowe Pauli 07:55, 07 mar 2014

Do góry
Mam zwykłego świerka (ponad 20 lat a wtedy pewnie o serbach nikt nie słyszał) i zobacz jak pięknie kwitnie. No no- tylko bez skojarzeń.

Działka wkoło Lubczyka :) 07:01, 07 mar 2014

Do góry
Kasiu nie chcę Cię stresować z samego rana , ale ja bym te patyczki wsadziła zdecydowanie głębiej do ziemi, żeby tak dużo nie wystawało z ziemi.
Tak mi podpowiada moje doświadczenie.

Tak wygląda sadzonka ukorzeniana przez zemnie,gdy z ziemi wystawało tylko jedno oczko , a reszta patyczka była w ziemi.
Ogród cioci 23:23, 06 mar 2014

Do góry
Hej,

Przywędrowałam do Ciebie od Marzenki
Gosiu która to kulka z Ikei? ta pierwsza po prawej od stożka?
jutro koleżanka będzie mi kupowała i muszę jej dobrze wytłumaczyć
cudniaste zakupy
możesz tak na oko powiedzieć jakie mogą być wymiary tych kulek i stożka?

Pozdrawiam

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Jolu są trzy wielkości kulek 80 zł, 30 zł i 25 zł. Stożki po 60. Cudne są Wklejam ci fotkę Dla porównania środkowa z Ikea

Dwa ogrody 23:19, 06 mar 2014

Do góry
Dziewczyny, fajnie że zaglądacie, dziś krótko u siebie tylko

Mala_Mi

Mira cuda na kiju ładne, nawet eM się zdziwił, że nic nie wybrałam, gdyby to były róże lub byliny, to z wstrzemięźliwością byłoby gorzej

Gabriela, do ogrodniczego pojechałam w końcu sama, ale kupiłam tylko promanal, jutro podjadę na rynek, może jakieś bratki kupię

ewsyg to fakt, generalnie byłam zaskoczona cenami w tym miejscu, ale to pasjonat, nie producent hurtowy, zajmuje się iglakami hobbystycznie. Ma też obok domu ciekawy igiełkowy ogród
a ceny roślin to temat rzeka

Agania, właściwie prawie wszystko już powschodziło, co posiałam, teraz pikuję, byliny i jednoroczne, nawet trytoma wypuściła cztery igiełki, reszta nasion czeka

W odpowiedzi na pytanie na pryw. to moja werbena od Danusi, wysiana z części podarowanych nasion, druga część posiana później jeszcze nie wschodzi.

kraania
to dereń u mnie, też już zaczyna pokazywać kwiatki, ten w formie krzewu, stary okaz

i prowadzony w formie drzewka, ok. dziesięcioletni
Działka wkoło Lubczyka :) 23:14, 06 mar 2014

Do góry
I na dobranoc kwiatek z mojego skalniaka

Słodkich snów :*
Działka wkoło Lubczyka :) 23:00, 06 mar 2014

Do góry
bacowa napisał(a)

To ja też dam foto jak Ania

dziękuję za fotkę już niedługo u mnie tak będzie
Działka wkoło Lubczyka :) 22:53, 06 mar 2014

Do góry

To ja też dam foto jak Ania
Działka wkoło Lubczyka :) 22:51, 06 mar 2014

Do góry
I jeszcze zdjęcie całej rodziny Patyczaków

Teraz niech rosną. Ukorzenią się i potem mają zachwycać w ogrodzie
Działka wkoło Lubczyka :) 22:48, 06 mar 2014

Do góry
I kolejne

Dzięki jeszcze raz :*
Działka wkoło Lubczyka :) 22:45, 06 mar 2014

Do góry
I teraz każda horti po kolei

Aniu dziękuję raz jeszcze :*
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies