Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

asiach 01:41, 03 maj 2014

Zapraszam na spacer i wszystkim odwiedzającym życzę ciepłego i udanego weekendu
Na chwileczkę wyjglądnęło słońce

parzydło pnie się do góry

szaro, buro i ponuro
jotka 05:47, 03 maj 2014

Asiu, a nie chcecie zamiast dołu chłonnego wybudować duży zbiornik i wykorzystywać tą wodę później ?
Masz rację, kwitnienia pewnych roślin już nic nie zatrzyma
Mam nadzieję, że dzisiejsza zimna noc trwalych szkód w naszych ogrodach nie wyrządzi. Dobrze, że Twoja hortensja ubranko dostala
Ivvvona 10:39, 03 maj 2014

Szaro, buro i ponuro, ale patrząc na tą soczystą zieleń od razu lepiej na duszy. A co do przemyślanych nasadzeń to powiem Ci że u nas było podobnie, a to za gęsto, a to w złym miejscu, dlatego mój ogród wielokrotnie zmieniał oblicze i mimo,że ma ponad 20 lat, niektóre rabaty mają 2- 3 lata. Karczowalismy już duże drzewa i krzewy, w to miejsce sadzimy nowe i tak w koło. Mogę powiedzieć, że teraz nareszcie jestem w pełni zadowolona z efektów, ale czy na długo? Pozdrawiam ciepło U nas dzisiaj pada i jeszcze zimniej niż wczoraj.
iwonaz 11:24, 03 maj 2014

Asiu, co to za drzewa o białych pniach, podobne są do korkowców amurskich ale pewnie się mylę. Ja mam dwa i dlatego tak skojarzyłam po liściach, ale napisz proszę co to jest ?
polinka 16:36, 03 maj 2014

Piękna, soczysta zieleń w Twoim ogrodzie. Przyjemnie pospacerować wśród takiej gęstwiny.
Miłej majówki życzę
asiach 20:30, 03 maj 2014

jotka napisał(a)
Asiu, a nie chcecie zamiast dołu chłonnego wybudować duży zbiornik i wykorzystywać tą wodę później ?
Masz rację, kwitnienia pewnych roślin już nic nie zatrzyma
Mam nadzieję, że dzisiejsza zimna noc trwalych szkód w naszych ogrodach nie wyrządzi. Dobrze, że Twoja hortensja ubranko dostala

Jotka witaj!
Dół chłonny musi zostać. Budowa takiego zbiornika pociąga za sobą koszty a one nie są ujęte w naszym budżecie.
Dzisiaj było nawet względna pogoda - słonecznie ale dość chłodno. Rano +2, później +12. Noc łagodna dla roślin
Dzień pracowity - było super.
Pozdrawiam
asiach 20:45, 03 maj 2014

Ivvvona napisał(a)
Szaro, buro i ponuro, ale patrząc na tą soczystą zieleń od razu lepiej na duszy. A co do przemyślanych nasadzeń to powiem Ci że u nas było podobnie, a to za gęsto, a to w złym miejscu, dlatego mój ogród wielokrotnie zmieniał oblicze i mimo,że ma ponad 20 lat, niektóre rabaty mają 2- 3 lata. Karczowalismy już duże drzewa i krzewy, w to miejsce sadzimy nowe i tak w koło. Mogę powiedzieć, że teraz nareszcie jestem w pełni zadowolona z efektów, ale czy na długo? Pozdrawiam ciepło U nas dzisiaj pada i jeszcze zimniej niż wczoraj.

Czyli sytuacja pisz wymaluj prawie taka sama. U nas rabaty nie doznają całkowitej metamorfozy bo szkielet zostaje. Jedyny wyjątek stanowi pustka - żal w ogrodzie i w sercu po wiązie Wredei - był wyższy niż kalenica sąsiada stodoły. Było to piękne, stare, duże drzewo - prezent od mamy i pamiątka po niej Choć takich pamiątek mam sporo to tego okazu mi bardzo żal. Zastąpiliśmy "dziurę" miłorzębem 30cm (prezent syna dla taty).
Ja dzisiaj też wypełniałam dziurę po hortensjach, azaljach, małych rododendronach. Wszystkie te krzaki poumierały w cieniu świerka.
Zaraz pokażę co zrobiłam - mam nadzieję, że to przeżyje
Pozdrawiam ciepło
asiach 21:01, 03 maj 2014

iwonaz napisał(a)

Asiu, co to za drzewa o białych pniach, podobne są do korkowców amurskich ale pewnie się mylę. Ja mam dwa i dlatego tak skojarzyłam po liściach, ale napisz proszę co to jest ?

Iwonka to są pnie orzecha włoskiego. A tak szczerze mówiąc nie wiem jak wygląda korkowiec amurski ale zaraz sprawdzę w internecie. Już wiem pień zbliżony, liście podobne tylko bardzie szpiczaste, różne kwiaty. Można się pomylić
Pozdrawiam Asia
asiach 21:02, 03 maj 2014

polinka napisał(a)
Piękna, soczysta zieleń w Twoim ogrodzie. Przyjemnie pospacerować wśród takiej gęstwiny.
Miłej majówki życzę

Dziękuję i również życzę miłego weekendu.
Pozdrawiam serdczenie
asiach 21:34, 03 maj 2014

Dzień bardzo pracowity
Formowanie żywopłotu z bukszpanu

Po świerkami wypadły hortensje, azalje, miniaturowe rododendrony - może przetrwa trzmielina i hosty?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies