Witaj Noemi Też mi sie tak wydaje, po obrazkach... ale ja taki ogrodnik jak.........ładniej brzmi mimo woli Mijamy się na ogrodach..ale jakoś tak reszta nam nie wypadła po drodze..... Człek sie w końcu nie rozdwoi
Cebulowe oczywiście piękne, ale mnie powalaja trawy ktore nadal pięknie wyglądają. I dobrze że ich jeszcze nie ścielaś, ja to zrobiłam za wcześnie i teraz łyso na ogrodzie.
Marzenko, tych traw sie nie ścina U mnie już dwie zimy przetrwały i nigdy ich nie cięłam. Wyczesuję łapkami tylko uschnięte źdźbła. Aczkolwiek przy tym kolorze nie wiadomo co uschło, a co nie
To co to za trawa? Myśłałam , źe rozplenica?
Witaj Aniu często u Ciebie jestem, ale chyba jeszcze nie zostawiłam śladu ... dla mnie ta trawa to carex buchananii
To nie rozplenica ale też jestem ciekawa co to jest?Super wygląda.
Ten ogród jest zachwycający. I jeszcze Bozia dała że najwczesniej kwitnie a my tylko możemy popatrzec na zdjęcia i wszystkim z nas kwiatki zakwitna dużo póżniej. Cudnie masz Aniu.
Teraz pocieszysz oczy u mnie, a potem pocieszysz u siebie..i tak sezon kwatowy bedzie dłuższy.
Trawa to jakiś carex...ale jaki nie wiem... na zielonych wiechach mam kartkę..ale nie chce mi siejuż leciec do ogrodu a ta brązowa to naprawdę nie wiem..... kartki zwiało
Ten ogród jest zachwycający. I jeszcze Bozia dała że najwczesniej kwitnie a my tylko możemy popatrzec na zdjęcia i wszystkim z nas kwiatki zakwitna dużo póżniej. Cudnie masz Aniu.
Teraz pocieszysz oczy u mnie, a potem pocieszysz u siebie..i tak sezon kwatowy bedzie dłuższy.
Trawa to jakiś carex...ale jaki nie wiem... na zielonych wiechach mam kartkę..ale nie chce mi siejuż leciec do ogrodu a ta brązowa to naprawdę nie wiem..... kartki zwiało
Cebulowe oczywiście piękne, ale mnie powalaja trawy ktore nadal pięknie wyglądają. I dobrze że ich jeszcze nie ścielaś, ja to zrobiłam za wcześnie i teraz łyso na ogrodzie.
Marzenko, tych traw sie nie ścina U mnie już dwie zimy przetrwały i nigdy ich nie cięłam. Wyczesuję łapkami tylko uschnięte źdźbła. Aczkolwiek przy tym kolorze nie wiadomo co uschło, a co nie
Gabik, pytałaś Tomka o rozplenice, jeśli mogę coś wtrącić z własnego doświadczenia to dodam, że u mnie rozplenica Hameln kwitnie duuuużo wcześniej niż na przykład Herbstzauber, która z kolei jest większa i jak mówi Tomek, wygląda za to okazalej. Pozdrawiam.
Zbyszku,Ma to być rozplenica i miskant zebrinus,ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.....co wyrośnie sprawi mi radość.rozplenicowe nasionka dostałam też od Karolinki /przywiezione z Egiptu/.
Zanasionkuję się w tym roku.....
A moja sąsiadka zza płotu,będzie się dziwić po co trawy posadziłam.....przecież to nie kwitnie.....
Hanuś, to jest jakaś rozplenica...odmiany nie pamiętam a drugie to napewno zebrinus, ale nie wie m który bo mam dwa ....a i tak żadnego nie pamiętam
Grunt, że fajne. Mam tylko nadzieję, że rozplenica nie umarzła w tym roku... bo rozdałam kilka kępek..i będzie wstyd jak dałam zdechłą Ze zdechłego kota mozna zroibć sobie okład na nerki, a co zrobić ze zdechła trawą ??????
Zbyszku,Ma to być rozplenica i miskant zebrinus,ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.....co wyrośnie sprawi mi radość.rozplenicowe nasionka dostałam też od Karolinki /przywiezione z Egiptu/.
Zanasionkuję się w tym roku.....
A moja sąsiadka zza płotu,będzie się dziwić po co trawy posadziłam.....przecież to nie kwitnie.....
Jest jakaś rozplenica, która by się nadawała do naprawdę malutkiego ogródka? Takiego wielkości tej waszej dziury w ziemi, albo i mniejszego (niecałe 100 m2). Taka z której można by zrobić obwódkę, albo połączyć z jeżówkami, albo wetknąć gdzieś za żurawki? I czy wszystkie późno ruszają?
Może początkowo można ogrodzić brzeg rabaty niskim płotkiem? Nawet linką na patykach, czy okrąglakami- kamieniami. Ja bym sadziłam tam jakieś długo kwitnące, efektowne rośliny. Mogą być byliny typu lawenda, rudbekia z trawa typu obiedka, albo rozplenica... Jak nie byliny i coś mocniejszego to może kosówki miniaturowe- varella, mops, wśród niskich trawek, albo berberysy Admiration ( ale kłują), albo świerk czarny Nana
Syla, Kasia - dzięki za podpowiedź - w takim razie będzie tam rozplenica muszę poczekać na dostawę traw i bylin do ogrodników
A czy kosmatka moze być w półcieniu/cieniu?
Monitko, ta rabatka już jest w połowie, obsadziłam ją jesienią z moich roślin "rezerwowych", ktorym nie znalazłam przed zimą miejsca
Ma chyba 7 m długości, po prawej stronie laczy się z mała skarpą, ktorą obadzę dopiero w tym roku.
Od lewej bedzie:
żurawki Georgia Peach, modrzew szczepiony na pniu, pod nim rozplenice japońskie (3 szt), dalej łukiem kostrzewy sine, klon palmowy Butterfly, i na końcu ostrokrzewy karbowanolistne Golden Gem.
Syla, tam gdzie będą te ostrokrzewy Golden gem jest sporo miejsca - widać na fotce poniżej. może też dać tam jeszcze coś - czerwonego berberysa?
albo taką małą kosodrzewinę lub sosnę formowaną na bonsai?
J nie mogę na Gardenpuzzle wstawiać swojego zdjęcia - Syla ma chyba wykupiony abonament
Coś nabazgrałam. Przepraszam za jakość, ale już tak zmęczona jestem, że nie mam siły przerysowywać. Jest tylko kawałek bo na dalszą część pomysłu brak.
Powiedzcie mi czy idę w dobrym kierunku, jakie błędy popełniłam - ogólnie o konstruktywną krytykę poproszę To moje pierwsze próby więc wiem, że jeszcze długa droga przede mną...
Nie zaznaczyłam nasadzeń najniższych i wypełniaczy bo też nie wiem co tam by się nadało.
Postanowiłam trzymać się kolorystyki kwiatów – biel, róż, fiolet. Na razie jednak same białe kwiaty, fioletowe rośliny tylko z liści, a różu w ogóle brak. Oj coś mi nie idzie Poza tym chciałabym tam więcej roślin przebarwiających się na jesieni - lato lubię zielone, a dużo, dużo kolorów na jesieni.
Jutro nad tym porozmyślam, teraz już wrzucę jak jest.
1 – jałowce płożące (te chcę uratować)
2 – coś fioletowego (perukowiec/klon palmowy?)
3 – świerki serbskie (chcę je ciąć trochę żeby giganty nie wyrosły)
4 – dereń Elegantissima
5 – miskant Morning Light
6 – miskant Gracillimus
7 – hortensja limelight
8 – berberysy fioletowe x3 (mam jednego, nie znam odmiany niestety)
9 – Bez lilak (kwitnący na biało)
10 – berberysy Red Pillar x3 (czy inne lepiej? Za fioletowo będzie?)
11 – kule iglaki jakieś żółtawe
12 – świerk conica (mam do uratowania)
13 – rozplenica japońska
Witam ponownie,
Brak czasu, nawał pracy w pracy, zupełnie uniemożliwił mi kontakt z forum, a do tego zima była wykorzystana przeze mnie na planowanie prac budowlanych.
Nie oznacz to jednak że nic w kierunku mojego przyszłego ogrodu nie zrobiłam
O nie
A to wszystko dzięki Danusi i jej wspaniałym realizacjom.
W sumie to zaplanowałam ostateczny wygląd rabat i ustaliłam główne gatunki roślin w ogrodzie, tzn. zaplanowałam tak zwany szkielet ogrodu, w którym z czasem będę mogła dokładać lub ujmować roślinki.
Śmieszne jest to że mój M martwi się że będzie mało trawy, a ja się obawiam za to, że rabaty za małe ale dobrze że działka duża to sobie mój M uporządkuje dół działki i tam zasieje trawkę na boisko
Mam problem z jedna rabatą, ale tak sobie myślę, że w fazie realizacji będę mogła liczyć na miliony waszych bezcennych pomysłów to też się za bardzo nią nie martwię
Wieczorkiem postaram się wstawić jakiś plan do wglądu.
Głównymi wypełniaczami, jakie planuje w rabatach to: konwalnik ,wrzośce, ilex golden gem, Turzyce, kostrzewy oraz uwielbiane na ogrodowisku żurawki
Oczywiście wzorowałam się w na realizacjach Danusi i waszych ogrodach, bez Ogrodowiska i udziału Danusi w powstawanie pięknych ogrodów to pewnie bym zrobiła szpaler tui kilka jałowców i tyle
A więc lista wybrańców:
Główne rośliny (szkielet) to:
* wkoło ogrodzenie po 10 szt. na zmianę: żywotnik zachodni Smaragd/ żywotnik zachodni Europe Gold/ żywotnik zachodni Columna itd tid
* różanecznik Cunningham's White
* Hortensja Limelight
* Hortensja babcina – kilka sadzonek już mam
* bukszpan w różnych formach: żywpołocik, kulki, stożki, płaskie kule
* cis w różnych formach: ekrany, stożki, kule
* chojna kanadyjska Jeddeloh
* tuja wschodnia Aurea Nana
* tawuła japońska Goldmound
* mahonia – mam 10 sadzonek u babci od babci
* lawenda
* ilex golden gem
Do tego trawy:
• Miskant chiński Variegatus
• Miskant chiński Morning light
• Miskant chiński Zebrinus
• Rozplenica-japonska
• Hakonechloa macra Aureola
• Red baron
• Turzyce, kostrzewy
I wspomniane już bylinki i wrzośce:
• Konwalnik
• Żurawki
• Wrzośce
• kosaciec syberyjski
Kilka soliterów jak:
• Buk zwyczajny purpura pendula
• Śliwa dziecięca
• Śliwa wiśniowa
• Jodła górska Compacta
• Śliwa Umbraculifera
Chyba poza mahonią są to w większość roślinki lubiane przez Danusię a to było GŁÓWNE kryterium wyboru.
Ogólnie ma być zimozielono, zwiewnie (trawy), pachnąco (lawenda), z wrzosowiskami, które bardzo pasują ze względu na bliskość lasu, poz tym ma to byc ogród łatwy w utrzymaniu czyli nasadzenia w dużych grupach, łatwe w uprawie rośliny, a ponieważ lubię ciąć, formować to własnie takie wybrałam, bo zabawa w pielenie grządek dla mnie odpada
Wow to chyba na razie tyle.
Wieczorkiem edytuje żeby wkleić moje szkice.
a oto szkic:
To jeszcze raz ja: zaniemówiłam z powodu tych traw ( a cały czas przeglądając Twój ogród, gadałam do siebie tym razem).
Imponująco wyglądają te trawy...Czy to te zamówione w sklepie trawka.pl?
Napisz proszę(o ile pamietasz)nazwy tych traw,bo strasznie mi sie ta kompozycja podoba
Zwieszajac się kłosy to rozplenica japośńka..z tyłu wysokie miskanty...dwa różne zebrinusy i różne inne z wiechami (mogę mylić się ale jedna to chyba Graziella ... moj wiedza ogrnicza siedo okreslenie, ze to miskanty i pomiędzynimi kupa innych trawek.... część jest z trawek część z naszej szkółki bylinowej.... żadna z tych traw nie ma więcj niż 3 lata. Sadziłam co najwyzej z doniczek 1 litrowych... ale to te miskanty, reszta była w takich malutkich Są tam kostrzewy, carexy brązowe..i ..Miłka okazała
To jeszcze raz ja: zaniemówiłam z powodu tych traw ( a cały czas przeglądając Twój ogród, gadałam do siebie tym razem).
Imponująco wyglądają te trawy...Czy to te zamówione w sklepie trawka.pl?
Napisz proszę(o ile pamietasz)nazwy tych traw,bo strasznie mi sie ta kompozycja podoba
Zwieszajac się kłosy to rozplenica japośńka..z tyłu wysokie miskanty...dwa różne zebrinusy i różne inne z wiechami (mogę mylić się ale jedna to chyba Graziella ... moj wiedza ogrnicza siedo okreslenie, ze to miskanty i pomiędzynimi kupa innych trawek.... część jest z trawek część z naszej szkółki bylinowej.... żadna z tych traw nie ma więcj niż 3 lata. Sadziłam co najwyzej z doniczek 1 litrowych... ale to te miskanty, reszta była w takich malutkich Są tam kostrzewy, carexy brązowe..i ..Miłka okazała