No to teraz zgryz... rozplenice+szałwia czy hakone - obie wersje mi się baaaardzo podobają .
Tylko Magnolio, jak widzisz po moim ogrodzie - dla mnie sadzenie plamami to czarna magia - no wiem, że to głupio brzmi, ale tak jest...
Weź kartkę i narysuj to sobie w kilku wariantach- może być 1 gatunek w większej ilości, w tym plamy drugiego, albo po równo w plamach - rozplenice po 3-7 szt ,a szałwia w większych ilościach.
Możesz tez sadzić w rzędach, np rząd rozplenicy,a z przodu szałwia, ale ja bym też nie zrobiła tego równo, tylko żeby ta granica miała małe wcięcia 1 gat w drugi
Weź kartkę i narysuj to sobie w kilku wariantach- może być 1 gatunek w większej ilości, w tym plamy drugiego, albo po równo w plamach - rozplenice po 3-7 szt ,a szałwia w większych ilościach.
Możesz tez sadzić w rzędach, np rząd rozplenicy,a z przodu szałwia, ale ja bym też nie zrobiła tego równo, tylko żeby ta granica miała małe wcięcia 1 gat w drugi
OK, to będę próbować rysować... A czy zamiast szałwii może być lawenda? Bo mam 10 dużych kęp do zagospodarowania.
może być lawenda
Jak w rzędzie to bym sadziła chyba wzdłuż długiego boku a nie jak Anna narysowała w poprzek.
Jadnak najładniej w grupach by było, wtedy z każdej strony taki sam efekt.
Agnieszko, sorki, ze u ciebie ale też podpytam Magnolię
1, czy pod orzechem włoski te trawy i szałwia dadzą radę?
Tego nie wiem- pod orzechem jest trudno bo on jest spora konkurencją Dla rozplenicy nie może być bardzo sucho i cieniście bo nie zakwitnie. Szałwia tez najwyżej półcień zniesie.Ale wiem że różnie bywa pod orzechami, czasem jest całkiem słonecznie i nie sucho