Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Milka 12:58, 26 kwi 2012

Cieszę się z tobą
Pszczelarnia 12:59, 26 kwi 2012

Wieloszko, pięknie będzie. A co to za budynek i drzewostan za Twoim ogrodzeniem. Bardzo ładny widok. I na Twój ogród i poza.
Wieloszka 13:02, 26 kwi 2012

Ewo, ten budynek, to chyląca się ku upadkowi stodoła mojego śp.teścia - dookoła wybujały żywopłot z mirabelki, która akurat kwitnie, a na lewo u góry gałęzie dębu - na razie bezlistne jeszcze.
Dziekuję, że zaglądasz
magnolia 13:02, 26 kwi 2012

ja mam inny pomysł, idę jednak tropem futer Danusi- duużo rozplenic. I do nich coś coś z wczęsniejszym efektem, albo nawet całorocznym- czyli kosodrzewiny pumilio lub cisy Repandens jeśli masz za mokro na kosówki.Ja tez lubię tawulce pogięte Crispa, tez by pasowały wg mnie.
A w innej wersji rozplenice z szałwią omszoną, albo z bodziszkami wspaniałymi czy innymi wyższymi bodziszkami.Z szałwią podoba mi się bardziej, bo ona ma kształt wzniesiony.
Sadziałym tak żeby były plamy rozplenicy i plamy szałwi lub gromady kosówek/cisów.

Rozplenice dadzą bardzo dynamiczny efekt, nie są też wysokie, więc umbraculifery będą ładnie wystawały z tej rabaty ze swoimi długimi pniami.
żeby wiosną coś się działo można wokół rozplenic sadzić dużymi gromadami narcyzy ( np. białe), hiacynty albo czosnki

Wieloszka 13:08, 26 kwi 2012

No to teraz zgryz... rozplenice+szałwia czy hakone - obie wersje mi się baaaardzo podobają .
Tylko Magnolio, jak widzisz po moim ogrodzie - dla mnie sadzenie plamami to czarna magia - no wiem, że to głupio brzmi, ale tak jest...
Milka 13:12, 26 kwi 2012

Agnieszko, sorki, ze u ciebie ale też podpytam Magnolię
1, czy pod orzechem włoski te trawy i szałwia dadzą radę?
motylla 13:14, 26 kwi 2012

Wieloszko, w promocji, ale mi pokazuje się, że brak w asortymencie Na taki sam pomysł z hakone wpadłam właśnie, Danusia potwierdziła, że to dobra koncepcja, tak do Ciebie i Twojego pięknego ogrodu trafiłam...
ana_art 13:17, 26 kwi 2012

na pióropusz hakone trzeba będzie trochę poczekać, chyba że kupiszgiganty (ale one drogawe) rozplenica tańsza i chyba szybciej sie rozrasta :/ masz problem... a zapodaj mi namiary na mariusza pliissss
Wieloszka 13:18, 26 kwi 2012

Małgosiu, to niedobre wieści, że nie ma hakone...
Ale miło mi Cię gościć
magnolia 13:20, 26 kwi 2012

irena_milek napisał(a)
Agnieszko, sorki, ze u ciebie ale też podpytam Magnolię
1, czy pod orzechem włoski te trawy i szałwia dadzą radę?

Tego nie wiem- pod orzechem jest trudno bo on jest spora konkurencją Dla rozplenicy nie może być bardzo sucho i cieniście bo nie zakwitnie. Szałwia tez najwyżej półcień zniesie.Ale wiem że różnie bywa pod orzechami, czasem jest całkiem słonecznie i nie sucho