Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 19:21, 21 lut 2014

Do góry
I [img
Iwonko graby chcę posadzić od miejsca gdzie jast ala" murek z kamieni wzdłuż ganicy ogrodu patrząc w prawo w kierunku studzienki, w odległości około 30 cm od tego strasznego plastikowego bordera w głąb ogrodu

dalej wzdłuż granicy do świerków (tak jak ten border)

idąc za świerkami

i do miejsca gdzie leży kupa piachu, dalej na prawo za piachem jeszcze kawałeczek, potem przerwa na furtkę i około 3 m do granicy z sąsiadem w sumie około 41 m
Zakochana w ogrodach 19:20, 21 lut 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
I drażliwy kąt

Tuje zasłonią ci ten kąt dopiero za kilka lat, chyba że posadzisz bardzo wysokie. Ja dałabym zamiast nich pergole w formie gęstej kraty i obsadziła pnączami, efekt prawie natychmiastowy
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:11, 21 lut 2014

Do góry
Anita

wiosna wiosną ale dla przypomnienia
20 marzec 2013 okoliczny sikor i myszołów

tak przeganiałem zimę 8 kwietnia - ............................................oczar zakwitł 10.04

4.04

Zakochana w ogrodach 19:10, 21 lut 2014

Do góry
I kolejna rabata.
Niestety nie pamiętam co to, do przesadzenia. brzoza miniaturka, też przesadzić ostrokrzew też (posiadam 3 sztuki). Zgodnie z dekalogiem sadzić w grupach.
A w tym miejscu chcę dosadzić hortensje (są w patykach).
Zakochana w ogrodach 19:07, 21 lut 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)

To jest modrzew??wygląda jakby miał gałązki tylko na boki w lewo i prawo.
Wierzbę smocza tez mam, ale takiego mikrusa i one jednak najlepiej rosną blisko wody, więc lepiej ją eksmitować w lepsze miejsce a Ty takie masz z wodą
Zakochana w ogrodach 19:03, 21 lut 2014

Do góry
I drażliwy kąt
Tutaj chyba dosadzę tuje, wiem że każda z innej parafii. Płotek, to granica.
Tutaj myślę o ekranie z grabów( mam 13 sztuk), przed nimi za radą Topoli pęcherzyce( mam 5 sztuk i kije w piwnicy) Pod plandeką jest ziemia. Tutaj jest jeszcze wierzba smocza( można przesadzić) i berberys, którego chciałabym zostawić.
Dwa ogrody 19:00, 21 lut 2014

Do góry
Mira, Ania dzięki lilie zamówiłam przy okazji nasionek. Na sześć sztuk cebul dwie mają porządne kły. Jutro prawdopodobnie otrzymam lilie z innego miejsca, dlatego zastanawiam się co zrobić. Może rzeczywiście wsadzić do gruntu, to je trochę przyhamuje. Ziemia już prawie rozmarzła, ale w oczku nadal lód. Dziś rano trawa była oszroniona.
Ale po południu chwilkę w ogrodzie pobuszowałam, oczyściłam jedną rabatkę jak mi tego brakowało i na koniec ogrzałam się przy ognisku przy którym wrzała praca, efekty niedługo pokażę

przebiśniegi nadal nie otworzyły kwiatków

nasiona wschodzą, codziennie obracam skrzynki, bo jednak wyciągają się do światła, za chwilę będzie pikowanie

Zakochana w ogrodach 18:56, 21 lut 2014

Do góry

To dom sąsiadów na granicy. Też szpeci.
Po bokach modrzewia są pęcherzyce, które chcę przesadzić ( w ten jeszcze gorszy kąt) Posadzony jest bluszcz i winobluszcz pięcioklapowy, jeszcze się nie pnie. , ciąg dalszy ściany i jeszcze dalej
Dzwonek Poszarskiego (Campanula poscharskyana)D 18:51, 21 lut 2014
Do góry
Basiu tak patrząc na Twoje fotki zastanawiam się bo u mnie kwiaty nie mają takiej jasnej gardzieli jak u Ciebie, Listki i pokrój rośliny niby taki sam. Muszę popatrzeć na fotkach co do terminu kwitnienia.

tu na przednówku w sprzyjających warunkach.
Zakochana w ogrodach 18:50, 21 lut 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)

Jak zwał tak zwał. Przeznaczenie tkaniny na górnym zdjęciu jest absolutnie inne, niż stosowanie przeciw chwastom w ogrodzie. Rozkłada się ją w szkółkach, aby na niej ustawiać pojemniki z roślinami.
Ta na dolnym zdjęciu teoretycznie przepuszcza wodę i powietrze. Teoretycznie służy ściółkowaniu gleby i zapobieganiu chwastom. W praktyce, po rozłożeniu na większości gleb (zwłaszcza zwięzłych) jest szkodliwa dla roślin. Patrz: wątek o macie p. chwastom. Wiem, że stosuje się pod nawierzchnie z kamykami, ale nie tam gdzie rosną rośliny
Sama popełniłam ten błąd i ją rozłożyłam. Zdejmowałam po kilku miesiącach. Wiem jak wyglądały rośliny, ich korzenie i gleba pod spodem. Dramat. Szczerze odradzam.

A tak wogóle to kawał dobrej roboty zrobiłaś Gratuluję
Zakochana w ogrodach 18:48, 21 lut 2014

Do góry

Część wyrzucona i posprzątane.
w Oborze też mogą być ogrody 18:39, 21 lut 2014

Do góry
A to jest jeszcze z ustawień donic, tym razem pomysł M.
Muszę jeszcze zrobić 1 z samego narożnika dom/zsyp ustawić i zobaczyć jak to wygląda

Widać na ścianie zsypu jak koty po niej się wdrapują do góry :/ i nasza choinka świąteczna szuka miejsca
w Oborze też mogą być ogrody 18:36, 21 lut 2014

Do góry
Moja Verbena przyszła (nawet z kwiatkami), mam nadzieję jutro siać
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 18:36, 21 lut 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Jeszcze myślę o tym miejscu bo tu są 4 sosny. Na ich miejsce chciałabym wsadziś smaragdy tj. około 10 metrów (zaznaczone kreskami czerwonymi).

Tu bardziej rozumiem - szpaler z szmaragdów jest piekny i szczelny, sosny rzeczywiście sporo łysieją jak są duze, chyba że obrywasz im co roku o połowę pędy to ładnie się zagęszczają.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 18:34, 21 lut 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Basiu też tak kiedyś myślałam.... ale mam za dużo "kół" i rabat. Zobacz na zdjęciu z okna dachowego.

ładne te sosenki, te mogłabys zostawic - ale tak jak pisałam u mnie, jak maja Cię denerwować to je przesadź. Za rok, dwa nie będzie juz szans na przesadzenie, teraz juz są małe ...
Ale generalnie te mi sie tu podobają, jak zabierały by za dużo miejsca to podciełabym je od dołu, jak urosną.
Ogród niby nowoczesny ale... 18:27, 21 lut 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)
A takie z dziś

zdecydowanie ładniej się prezentują latem

Dziękuję serdecznie za zdjęcia, warzywnik boski, zresztą nie ja pierwsza chwalę Cudo.

Pozdrawiam serdecznie!
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:15, 21 lut 2014

Do góry
Tak mnie zachęciłaś,że dziś wylądowałam w ogrodzie. Co prawda, na krótko[2 godziny]ale wystarczyło jak na pierwszy raz po zimie.
Gorąco pozdrawiam i zapraszam
Aneczkowe marzenia 18:02, 21 lut 2014

Do góry
Dzisiaj znowu troszkę podziałałam z łopatą. Może to niewiele, ale na zakwasy wystarczy
Nawet deszcz mnie na początku próbował przegonić, ale drugie podejście się udało
Ogród Eli 18:00, 21 lut 2014

Do góry
Zakwasy powiadacie taaaaaak?
Nasz przydomowy ogródek 17:53, 21 lut 2014

Do góry
Zbyszku - wszystkiego najlepszego Duuużo zdrówka przede wszystkim i uśmiechu
Kwiatka Ci może nie wstawię, ale na studniówkowe ciasteczko (i nie tylko ) chyba się skusisz?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies