W naturze potrafi siać niezłe spustoszenie, a i w naszych oczkach i akwariach często odzywa się jej ekspansywny charakter. Ja w akwarium jako pływającą, używam limnobium, ale w 112l ciągle trzeba go ograniczać, zostawiając najwyżej 3 - 4 rozetki.
Moje jeszcze dojrzewa, rośliny powoli rozrastają się, nie ma jeszcze pełnego stanu ryb, ze względu na ciągłe wahania parametrów wody. Myślę, że niebawem ta sytuacja ulegnie stabilizacji.
Pozdrawiam
Niestety nie jestem w stanie obecnie nic tu dorysować.Ale może uda mi się słownie nakreślić taką wizję aby podkreślić urodę wejścia i nawiązać do półkola schodów.Mianowicie widzę tu podkowę skierowaną podstawami równymi szerokością do istniejących przy ścianie rabat tworzącą wewnętrzny placyk/wyżwirowany / .W jego głębi można postawić donicę na podwyższeniu ,ławeczkę lub posadzić pnącą różę na stojaku a za nią hortensje.Generalnie kilka gat.roślin.Geomertię i szer.strony lewej od wjazdu też dałabym po prawej jako odbicie.Jak na przedogródek będzie bardziej elegancko i uporządkowanie.Szerokość przejścia do domu ustaliłabym na 1/2 szerokości wjazdu dla zachowania proporcji.Pozdrawiam i życzę owocnych przemyśleń.
A tu jeszcze pokaże ten sam fragment ogrodu ale z odległości, gdzie widac że jest to odcinej rabaty przy płocie miedzy świerkiem a ogrodzeniem, za psem widac wyraźnie stojące donice hortensji, jeszcze nie wkopane .
To u góry to widok mojej inspiracji ........a oto moja rabata. która wymaga dopracowania - fotki robione jesienią przed i w trakcie sadzenia szpaleru hortensji (posadzonych nie sfotografowałam)
Widac zdejmowanie darni, przygotowywanie podłoża, dopasowywanie roslin itd
Ponieważ to jest hortensja ogrodowa wstrzymaj się z cięciem ostrym przytnij tylko suche kwiatostany, po przymrozkach dotniesz ja jak będziesz chciała, bo i tak wypuści nowe pędy ładna wiosna no i drewutnia ładnie wygląda pozdrawiam
Aganiu, Laguny będę szukać jesienią, może na Święcie Różanym u nas, bo latem poobserwuję róże, które już rosną w nowym, nie wiem, czy się spodoba im u mnie
A tymczasem letnie wspomnienie