Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

paniprzyroda 23:02, 05 kwi 2014

Fotki jak zawsze niezwykłe doczytałam wszystko, pozdrawiam niedzielnie.
Margolka 23:19, 05 kwi 2014

Dzieki Bożenko Gdyby to były pączki, byłabym w siódmym niebie! Mam ich kilka, byłoby fantastycznie, gdyby kwitły
One były bardzo zaniedbane, takie rachityczne, prawie bez liści.
Poszperałam w necie i nie wiem, czy to te, co zasugerowałaś, bo nie robia się zimą brązowe, zobacz, to cały krzaczek:

Margarete 02:01, 06 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Dla Margarete fiołki

Ojejku, ale mnie rozpieszczasz..... dziękuje -śliczne sa jak jest ich tak wiele obok siebie......

U nas też dzis zimno ale popołudniu pracowałam w ogrodzie i nawet słońce wyjrzało na trochę.
Deszczu tyylko ciągle nie ma. a bardzo by sie przydał.....
Pozdrawiam !
Bogdzia 09:30, 06 kwi 2014

agniecha973 napisał(a)
Pierwiosnki ślicznej urody. Wypatrzyłam ostatnio takie u teściowej, obiecała, że mi troszkę da. Serduszki dopiero dwa dni temu dostałam od pana z allegro, więc jeszcze nie ma co oglądać, ale widzę, że to kolejne roślinki do zachwycania się wcześnie wiosną.
Bogdziu, którą magnolię najbardziej lubisz? Zastanawiam się nad jakąś (mam tylko gwiaździstą) i nie mogę się zdecydować. Może Twoje zdanie mi pomoże.

Agnieszko gdybym od nowa miała kupowac magnolie to mimo niebezpieczeństwa mrozów i przemarzania byłyby to te najwczesniej kwitnace bo te póxniejsze juz tak nie ciesza jak te wczesne i często ich kwiaty rozwijają sie razem z liścmi co niestety odrywa uwagę od samych kwiatów i kwitnący krzew nie robi już takiego wrazenia jak ten który ma same kiaty bez liści. Ja bym brała pod uwagę Alexandrinę , magnolię Soulangeana Lennei, gwiaździstą ale tą już masz no i ze względu na kolor żółtą np.Yellow River. Serduszki bardzo się rozsiewają więc szybko będziesz miała ich dużo.
Bogdzia 09:34, 06 kwi 2014

Krys napisał(a)
Bożenko co z tym mrozem u Ciebie,aż niemożliwe.U mnie dzisiaj było bardzo zimno i wiało jak zwykle u mnie,ale nie było mrozu.Fotki śliczne,zazdroszczę pierwiosnków,ja ich nie mogę się dochować nie potrafie o nie dbać ,gapa ze mnie.A Elite jak duża rośnie u Ciebie?

Krysiu mój ogród jest na koncu spadku terenu i chyba przez to mam tu dużo zimniej niz jest w okolicy choc wschodnia częśc województwa jest dużo zimniejsza od zachodniej bo i u innych wiosna jest później a u mnie to juz najpóżniej.Elite ma ponad metr wysokości i szerokości .
Bogdzia 09:34, 06 kwi 2014

paniprzyroda napisał(a)
Fotki jak zawsze niezwykłe doczytałam wszystko, pozdrawiam niedzielnie.

Mariolko również miłej niedzieli życzę.
Bogdzia 09:41, 06 kwi 2014

Margolka napisał(a)
Dzieki Bożenko Gdyby to były pączki, byłabym w siódmym niebie! Mam ich kilka, byłoby fantastycznie, gdyby kwitły
One były bardzo zaniedbane, takie rachityczne, prawie bez liści.
Poszperałam w necie i nie wiem, czy to te, co zasugerowałaś, bo nie robia się zimą brązowe, zobacz, to cały krzaczek:

Małgosiu tak to jest ze zdjeciami że trudno z nich coś wykapowac , na tym zdjeciu wyglada jak normalny rh tzn wielkokwiatowy i wydaje sie ze nie ma pączków kwiatowych bo one mają duże pąki. Z tamtego zbliżenia listki wydawały sie drobne i pączki też więc pasowała mi na Elite, nie wszystkie z tej rodziny przebarwiaja sie zima.To przebarwianie to ochrona przed mrozem i transpiracja , jeśli rośnie w zacisznym miejscu to wcale nie musi się przebarwic a u mnie jak pewnie czytałaś jest niemal biegum zimna wiec tak własnie wygląda .Musimy poczekac na rozwinięcie się tych pączków bo ze zdjec nie potrafię nawet ocenic wielkości liści co jest konieczne przy identyfikacji. Myślę ze niedługo wszystko sie wyjaśni.
Bogdzia 09:42, 06 kwi 2014

Margarete napisał(a)

Ojejku, ale mnie rozpieszczasz..... dziękuje -śliczne sa jak jest ich tak wiele obok siebie......

U nas też dzis zimno ale popołudniu pracowałam w ogrodzie i nawet słońce wyjrzało na trochę.
Deszczu tyylko ciągle nie ma. a bardzo by sie przydał.....
Pozdrawiam !

Dziś ma byc nieco cieplej , masz racje fiołki w dużej gromadce fajnie wyglądaja. Miłej niedzieli.
kasiek 09:44, 06 kwi 2014

Ach Bogdziu - cudowny ten leśny klimat u Ciebie, pokochałam focenie ptaków dzięki Tobie
Eve 09:46, 06 kwi 2014

Witaj Bogdziu
Nadrobiłam zaległości, tak z 20 stron, jestem na bieżąco choć nie piszę

Piękna wiosna u Ciebie, nie martw się, że późna, dłużej nią się będziesz cieszyć, i tak wczesna w tym roku!
Piękne masz pierwiosnki, poletka fiołkowe uwielbiam, narcyzy już ślicznie się rozwijają, i tak masz dużo, u mnie też znikają stopniowo, trzeba będzie dosadzić jesienią.

Z niecierpliwością czekam na program z Twojego ogrodu

Trzymam kciuki, żeby mrozy nie wróciły!