Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:29, 09 lip 2016

Do góry
Anabell napisał(a)
Dorotko- masz nasadzeń masę, tak umiejętnie planujesz, żadna roślina nie zawadza drugiej.
To jest właśnie najważniejsza sztuka Ty tę sztukę posiadasz i realizujesz mam na myśli tworzone rękodzieła
Róże w dużej ilości sadziłaś jesienią jeśli dobrze pamiętam i
ładnie się rozrastają.
Liliowce dawno rosną u Ciebie? moje trzeci rok i słabiutkie.
Lilie jednak b. urodziwe a ja ich do ubiegłego roku nie znosiłam.
Już zmieniałam zdanie i prawie oszalałam na ich punkcie.
Pozdrawiam życzę co drugi dzień deszczu

Deszczyk miałam, w niektórych miejscach ziemia nasiąkła na 5 cm, resztę wody spłynęło krecimi korytarzami w głąb ziemi.

Co do tej mojej sztuki ogrodniczej to nie jest aż tak dobrze, głupio pokazywać swoje błędy, ale tylko popatrz na zdjęcia. Rośliny sadzę piętrowo, tzn jedne głębiej, drugie płycej, żeby ciągle coś kwitło. W ten sposób umarnowałam wiele roślin, które nie zdążyły się przebić bo inne jeszcze nie weszły w fazę spoczynku.
Tu gdzie teraz są funkie wiosną kwitły tulipany i orliki. W tej chwili mam już kompostownik nieźle załadowany wyciętymi roślinami. Funkie były sadzone rok, albo dwa lata temu, a tej jesieni znów je będę przesadzać.
U Vivy widziałam funkie sadzone po 3 szt, bardzo ładny efekt. Tam gdzie rosną kule bukszpanowe wiosną kwitną piwonie majówki, w lipcu kwitły liliowce pomarańczowe ale dostały eksmisje, bo w końcu nie było kwiatów ani piwonii, ani liliowców.

Róż kupiłam dużo, niektóre mocno mnie rozczarowały, ale może przez tą suszę, 4 sztuki nie przeżyło zimy, pomimo okopczykowania zaraz po posadzeniu.

Niektóre liliowce mam wiele lat i te są duże kępy, a te zakupione , bądź podzielone, mizerne sadzonki, ale i warunki mają spartańskie, muszą walczyć o wodę i powierzchnię, zanim je coś innego przerośnie.
Lilie też bardzo lubię i też mam ich całkiem sporo. Wziąwszy pod uwagę, że moja działka ma 12 arów i stoi ma niej dom, budynek gospodarczy i altana to roślin od wiosny do jesieni przewija się u mnie bardzo dużo.
Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:42, 09 lip 2016

Do góry
Dorotko- masz nasadzeń masę, tak umiejętnie planujesz, żadna roślina nie zawadza drugiej.
To jest właśnie najważniejsza sztuka Ty tę sztukę posiadasz i realizujesz mam na myśli tworzone rękodzieła
Róże w dużej ilości sadziłaś jesienią jeśli dobrze pamiętam i
ładnie się rozrastają.
Liliowce dawno rosną u Ciebie? moje trzeci rok i słabiutkie.
Lilie jednak b. urodziwe a ja ich do ubiegłego roku nie znosiłam.
Już zmieniałam zdanie i prawie oszalałam na ich punkcie.
Pozdrawiam życzę co drugi dzień deszczu
Do raju daleko - u Ewy 20:37, 09 lip 2016

Do góry
Beatko, zgadłaś Mam nowe zakupy. Mi zależało na hortensji ogrodowej Magical Noblesee. Mój eM, gdy zobaczył hortensję You and Me Together, to stwierdził, że tez musimy ją mieć. I tak doszły jeszcze 2 tawułki "Rotlicht" i
4 lilie "Eyliner"

You and Me Together

Magical Noblesee

Tawułka "Rotlicht"

Lilia "Eyliner"
Ogród z łezką II 13:58, 09 lip 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Koniec leniuchowania, idę przekwitłe ciąć...jest tego trochę. Azjatyckie lilie, kwiaty dalii, łubiny, ostróżki, naparstnice, o różach nie wspomnę I znowu nornice przeganiam z róż!!! Co za diabelstwo!!!

Na dobry dzień

Larissa z jeżówką Blackberry Truffle

Lilia gigant pachnący i pierwsze rozwijające się pachnidełko na innej rabacie

Wieje dzisiaj niesamowicie...

lilie piekne ,a że wiej to zapach będzie czuć w całym ogrodzie...lubię zapach lilii
Ogródek Iwony II 11:37, 09 lip 2016

Do góry
Moje lilie też nie bardzo, ale nie nowe, tylko ubiegłoroczne - mama mówi, że może się zapyliły - w każdym razie zamiast białoróżowych mam rozgotowane buraczki... Nie wiem, to możliwe, że one tak kolor zmieniają? Wstrzykują im coś w produkcji czy jak?
Że miniaturkom coś zapodają na niski wzrost to wiem, i potem w następnym sezonie chabazie rosną wielkie, ale o kolorach nie słyszałam
Ogród z łezką II 09:45, 09 lip 2016

Do góry
Koniec leniuchowania, idę przekwitłe ciąć...jest tego trochę. Azjatyckie lilie, kwiaty dalii, łubiny, ostróżki, naparstnice, o różach nie wspomnę I znowu nornice przeganiam z róż!!! Co za diabelstwo!!!

Na dobry dzień

Larissa z jeżówką Blackberry Truffle

Lilia gigant pachnący i pierwsze rozwijające się pachnidełko na innej rabacie

Wieje dzisiaj niesamowicie...
Ogród w cieniu drzew 09:21, 09 lip 2016

Do góry
Begonia w donicy:

Lilie z 'białej rabaty':

i inne kwiatki z 'białej rabaty'"

Ogródek Iwony II 09:01, 09 lip 2016

Do góry
Iwonka te lilie miały być białe i bordowe ,nie różowe .
Żywopłotki cisowe. 23:51, 08 lip 2016

Do góry
Kasia- z myślami mamy podobnie ile razy wejdę gdzieś, chcę wpisać a tu podobne słowa napisane są.
W poniedziałek przyjdą następne lilie. Pomarańczowe tylko azjatyckie.
Drzewiastych i OT nie mieli.
Ja w ubiegłym roku i w tym wiosną posadziłam b. dużo i to wszystko u mnie niknie.
dobrze że rozłożone są czasie z kwitnieniem, azjaty wcześniej, teraz zaczynają drzewiaste.
Dalie zaczynają kwitnąć, zrobiłam kilka zdjęć.
Ja białej dalii dekoracyjnej jeszcze nie posadziłam, ciągle szukałam dla niej miejsca i nie znalazłam, w doniczkach już paki ma.
Ogródek Iwony II 22:15, 08 lip 2016

Do góry
Mirelko, z tymi liliami ... moja sąsiadka ma utrapienie. Kupowała kilka razy jako białe, a ma cały ogród z żółtymi liliami. I niby nie chciała tego koloru, a ma ...
Ja moje sadziłam najpierw na różowej rabacie, a tam nie pasowały zupełnie.
Tak było rok temu:

Jesienią przesadzałam na rabatę bylinową z żółtymi i niebieskimi roślinkami
Teraz:

A na nowe lilie czekam, mają dopiero pączki

O lawendzie ci nie powiem, bo u mnie ona dość późno startuje i długo kwitnie, szybko wypuszcza nowe kwiaty, dlatego ja się bawię i wycinam przekwitłe kwiatostany małymi nożycami i zostawiam kwitnące. Wygląda to tak, jakby nie miała przerwy.

W Budapeszcie o tej porze lawenda była przekwitnięta. W takim wypadku warto ściąć, to zdąży odbić i zakwitnąć ponownie Będzie tylko słabiej kwitła
Ogródek Iwony II 21:47, 08 lip 2016

Do góry
Iwonka floksy to faktycznie udało mi się kupić i fajnym kolorze

Lilie wszystkie mi się podobają podobnie jak tulipany Nawet jak są pomylone to mi nie przeszkadza Cieszę się że kwitną

Iwonka nie pamiętam czy już o to Cię pytałam mianowicie czy ścięta lawenda zakwitnie ponownie w danym sezonie?
Ogród wśród pól i wiatrów 21:28, 08 lip 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Jolus jak lilie bedziesz xhciec to u mnue masz

Dziękuję Jakby coś to będę pamiętać
Ogródek Iwony II 21:03, 08 lip 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Niestety ja też lilie kupiłam na rynku tylko jedną sztukę na próbę. Miała być biała a jest taka właśnie majtkowa.

Ania, koniecznie muszę zobaczyć wasze majtkowe lilie, bo ja nie wiem nawet, jaki to kolor?
Dziś pan na ryneczku miał białą lilię w doniczce, ale mizerna była
Ogródek Iwony II 20:58, 08 lip 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Ale mam nerwa na lilie , a raczej na sklepy które je sprzedają. Drugi rok z rzędu kupuje lilie i drugi raz mam pomylone.Kupowałam białe i bordowe , a mam wściekle pomarańczowe i taki brudny nijaki róż majtkowy. Muszę Lukiego zapytać czy ma jakichś sprawdzonych sprzedawców.
Iwona ty masz lilie ?

Ja już też nie wiem, gdzie kupować ...
Jesienią kupiłam, wsadziłam, pamiętasz chyba, jak w grudniu zaczęły rosnąć, nic z nich nie ma. Nie wiem, czy za rok coś wypuszczą, czy spisac na straty
Drugie kupiłam, niedługo będą kwitnąć, mają być różowe i wysokie. za wysokie nie są, ostróżki je pożarły, dwie cebule będą kwitnąc, dwie tylko liście mają ...

Rok temu też kupiłam, miały być białe, są takie:

Ewa, jaki to jest majtkowy róż?

I mam pytanie:
Czy twój przywrotnik się pokłada? U mnie wszystkie kwiatki leżą. Za to fajnie wygląda w wazonie i długo trzyma fason

Ogród do odświeżenia 20:45, 08 lip 2016

Do góry
I te lilie które miały być różowe....trzecia już opadła

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:38, 08 lip 2016

Do góry
lilie jeszcze w pąkach

hortki -
Great Star

Vanilka
Ogród z łezką II 11:30, 08 lip 2016

Do góry
JulkAd napisał(a)

Kupiłam ale tylko na próbę, nawet fajnie wyrosły ale zmienię im miejsce, bo ciut róże mi widok na nie zasłaniają. Nie są wysokie. Wprawdzie miały być różowe, a są białe i majtkowe ale co tam.
Kora się przed amantem popisuje, o zakochaniu mowy nie ma... zresztą amant już niegroźny, a i Korę czas wysterylizować, bo ona z tych ras co może się coś przyplątać, a choróbska nam niepotrzebne.

Lilie będą wyższe, na razie młode przecież.

To Kora do operacji szykowana...myślę, że też bym sterylizowała. Nawet zastanawialiśmy się z Figiem, ale on do bab nie ucieka i w miarę posłuszny. To mu zostawiliśmy jego klejnoty
Ogródek Iwony II 08:28, 08 lip 2016

Do góry
Niestety ja też lilie kupiłam na rynku tylko jedną sztukę na próbę. Miała być biała a jest taka właśnie majtkowa.
Ukojenie 07:29, 08 lip 2016

Do góry
U mnie mieczyki jeszcze nie kwitną .
Lilie, lawendy piękne.
Ale i jakie floksy masz ładne.Ja kilka kolorków mam.ale jeszcze mam na kilka chęć .
Ech te ciągłe chęci , chciejstwa na coś
Ogródek Iwony II 07:00, 08 lip 2016

Do góry
Ale mam nerwa na lilie , a raczej na sklepy które je sprzedają. Drugi rok z rzędu kupuje lilie i drugi raz mam pomylone.Kupowałam białe i bordowe , a mam wściekle pomarańczowe i taki brudny nijaki róż majtkowy. Muszę Lukiego zapytać czy ma jakichś sprawdzonych sprzedawców.
Iwona ty masz lilie ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies