Witam Wszystkich,
Moje wczorajsze pierwsze kroki w poruszaniu się po Ogrodowisku były raczej trudne. Chwile mi zajęło zanim załapałem jak wklejać zdjęcia, dodawać podpisy itp. Nie wiem jednak nadal czy mogę wejść bezpośrednio z mojego profilu do wątku, który aktualnie prowadzę lub obserwuje. Jakoś nie mogę znaleźć takiej opcji w "Moim profilu" i muszę odszukiwać prowadzony temat na forum ogólnym.
Ale to tylko taka mała zagwozdka.
Ważne, że już tu jestem i zaczynam coś tworzyć to znaczy dzielić się z Wami moimi przygodami poszukującego ogrodnika amatora.
Jakąś godzinę temu właśnie wróciłem z pracy w ogrodzie, korzystając z pięknej marcowej pogody i tych 2 godzin słońca jakie mi zostały po powrocie z pracy. Ale - byle do lata, dzień się wydłuża i coraz to więcej będę mógł się oddawać tej pasji. A do zrobienia jest jeszcze bardzo wiele i plany ambitne poparte nowymi projektami, które co raz to nowe rodzą się w głowie.
Założyłem sobie, że ogród ma być tylko i wyłącznie moim własnym dziełem a to sprawi, że jeżeli kiedyś coś ładnego z niego wyjdzie będzie mnie cieszyło dużo, dużo bardziej niż zlecenie i realizacja projektu wykonanego przez jakąś firmę.
Wiem, że patrząc na zdjęcia, które zamieszczam - Wy - doświadczeni Ogrodowicze widzicie wiele błędów, niedociągnięć, zły dobór roślin itp. Ale... bardzo was proszę o konstruktywną krytykę, bo będąc na tym forum to właśnie na niej bardzo mi zależy.
A to kilka fotek, które pstryknąłem dzisiaj przy zachodzącym słońcu:
Efekty mojej pracy:
poszerzam obrzeże płaskimi kamieniami tak aby można było łatwiej dojechać kosiarką i trawa mniej zarastała. Później będą one jeszcze zasypane piaskiem z cementem dla stabilizacji.
W poszukiwaniu barwy "żywej zieleni" po zimie, udało mi się dziś ją odnaleźć:
Mój karmnik ościsty między kamieniami na skalniaku
O to jest ładniejsze:
A to nasz tygrys - Kot Rudi - jeszcze młody i smieszny. Wszędzie jest go pełno.