Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Makowo na Kociewiu 20:16, 10 mar 2014

Do góry
Ciemierniki, iryski, pierwiosnki
Ogrodowe zacisze 20:15, 10 mar 2014

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Marysiu, u nas było pięknie, a ja musiałam w domu siedzieć. Straszna to dla mnie mordęga. Krzewy już przycięłam, ale jak byłam ostatnio, to zielsko rośnie okropnie. Pielić by trzeba. Pozdrówka.

Bożenko!
Weekend miałam naprawdę pracowity.
Przede wszystkim przycięłam jałowce, bo już nie mogłam patrzeć na takie krzaczole. Na razie wygląda to tak:

I tak:

A to cyprys przycięty jesienią. Myślę, że w sezonie nabierze wyglądu Cały był w środku uschnięty .
Makowo na Kociewiu 20:13, 10 mar 2014

Do góry
Tutaj tylko białe przy wrzosach ....
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 20:10, 10 mar 2014

Do góry

Takie widoki i słonko za oknem zachęcaja do pracy w ogrodzie. Dzisiaj wcześniej wróciłam z pracy i rozpoczęłam sezon 2014

Tak więc
- trawy przycięte, co prawda mam pare sztuk, więc zajło mi to chwilkę
- thuje wyrownane
- róże obcięte
- wierzba japonska przycięta i wyprostowana
- pieciornik też ostre cięcie przeszedł
- i hotki oczywiście, a oto dowody
Ogrodowe zacisze 20:09, 10 mar 2014

Do góry
Witaj niezmordowana Kasiu!
A to już tegoroczne kwiatki

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:09, 10 mar 2014

Do góry
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 20:09, 10 mar 2014

Do góry
Witam Wszystkich,
Moje wczorajsze pierwsze kroki w poruszaniu się po Ogrodowisku były raczej trudne. Chwile mi zajęło zanim załapałem jak wklejać zdjęcia, dodawać podpisy itp. Nie wiem jednak nadal czy mogę wejść bezpośrednio z mojego profilu do wątku, który aktualnie prowadzę lub obserwuje. Jakoś nie mogę znaleźć takiej opcji w "Moim profilu" i muszę odszukiwać prowadzony temat na forum ogólnym.

Ale to tylko taka mała zagwozdka.

Ważne, że już tu jestem i zaczynam coś tworzyć to znaczy dzielić się z Wami moimi przygodami poszukującego ogrodnika amatora.

Jakąś godzinę temu właśnie wróciłem z pracy w ogrodzie, korzystając z pięknej marcowej pogody i tych 2 godzin słońca jakie mi zostały po powrocie z pracy. Ale - byle do lata, dzień się wydłuża i coraz to więcej będę mógł się oddawać tej pasji. A do zrobienia jest jeszcze bardzo wiele i plany ambitne poparte nowymi projektami, które co raz to nowe rodzą się w głowie.

Założyłem sobie, że ogród ma być tylko i wyłącznie moim własnym dziełem a to sprawi, że jeżeli kiedyś coś ładnego z niego wyjdzie będzie mnie cieszyło dużo, dużo bardziej niż zlecenie i realizacja projektu wykonanego przez jakąś firmę.

Wiem, że patrząc na zdjęcia, które zamieszczam - Wy - doświadczeni Ogrodowicze widzicie wiele błędów, niedociągnięć, zły dobór roślin itp. Ale... bardzo was proszę o konstruktywną krytykę, bo będąc na tym forum to właśnie na niej bardzo mi zależy.

A to kilka fotek, które pstryknąłem dzisiaj przy zachodzącym słońcu:

Efekty mojej pracy: poszerzam obrzeże płaskimi kamieniami tak aby można było łatwiej dojechać kosiarką i trawa mniej zarastała. Później będą one jeszcze zasypane piaskiem z cementem dla stabilizacji.

W poszukiwaniu barwy "żywej zieleni" po zimie, udało mi się dziś ją odnaleźć:
Mój karmnik ościsty między kamieniami na skalniaku

O to jest ładniejsze:

A to nasz tygrys - Kot Rudi - jeszcze młody i smieszny. Wszędzie jest go pełno.

Jurajski Ogród 20:06, 10 mar 2014

Do góry
przycięta lawenda na tle żagwinu

przezimowała pięknie santolina, ale jeszcze nie przycięta

Mimi na wiosennym spacerze

zakwitł kolejny krokusik

Makowo na Kociewiu 20:05, 10 mar 2014

Do góry
Marto, Aniu zrobiłam dzisiaj trochę zdjęć zaznaczam, że nie jestem oryginalna ...Ale w ramach pamiętnika uwieńczyłam rozkwit wiosny 2014 w Makowie
miszmasz krokusowy
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:04, 10 mar 2014

Do góry
Kwiatowy ogródek Monteverde 19:57, 10 mar 2014

Do góry
Trochę słonecznych fotek, to nie takie łany jak u Malej-Mi ale i te cieszą
Ogród w skali mikro :) 19:53, 10 mar 2014

Do góry
Bea napisał(a)

O coś takiego mi chodziło. W takiej można by zrobić domek dla owadów tylko patyki puste do niej wsadzić. W L. nie znam nikogo i hurtowych zakupów nie robię nie ma szans.

Zaraz zdjęcie usunę,

Aaaa .. Dobrze ,że nie usunęlaś .. Bo i po co .. Nie przeszkadza ...

To jest dobra myśl , ten domek byłby taki podłużny i podobne skrzynki można dostać ma giełdzie .. Ja mam takie cuś.. I myślałam o tym....
Tylko nie wiem , czy nie za płytkie będzie....

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:41, 10 mar 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Tego sie nie spodziewałam że tak szybko uporasz sie z tym oczkiem , podziwiam. Ogród również uprzątniety . Nie bedziesz sie teraz nudzic??bo u mnie mnóstwo roboty.Pięknie wyszło , miło popatrzec.Pozdrówka.

ja tez nie spodziewałam się Bogdziu Zwłaszcza że wiem że musze uważać na kręgosłup który w każdej chwili może mi odmówić posłuszeństwa. A tu 9odpukać ) nic! Ani kregosłup, ani grypa, umysł pracował na pełnych obrotach i wszystko jakoś tak ładnie mi sie robiło
ale jestem szczęśliwa bo nareszcie mogę patrzec jak ogród po przeróbkach się zmiania kiedy wschodzą kolejne kwiaty Teraz zrobiłam lifting i mam nadzieję że jest to ostateczne zmiany (tak duże). Jeszcze mi zostało małe oczko w rabatce córki (takie tylko na fontanne) i miejsce pod basen - coś juz mi się rodzi w umysle
Czy będę się nudzić? bogdziu czy ogrodnik kiedykolwiek odpoczywa? Zwłaszcza jak do tego jest mamą ?
Na wiosnę w ogrodzie widzę się tak:

Albo w stylu leniwca:

I oczywiście świat będę oglądać przez magiczne okulary

W cieniu - zacieniona 19:40, 10 mar 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogusiu śliczne pomidorki i jedne i drugie
Aniu...twoje koraliki rosną jak na drożdżach...śpiewająco...
Buk pospolity - Fagus sylvatica 19:37, 10 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli gwiazdą na wysepce ma byc buk zwisający, to nie radzę nic na pniu sadzić, a posadzić dwie plamy, jedna cyprysiki groszkowe 'Filifera Aurea Nana" - kilka sztuk, i na brzegu Carex testacea 'Prairie Fire'. To zestawieni zastosowałam ostatnio tutaj. Jak nad tym będzie purpurowy buk - będzie ślicznie kolorystycznie.

Jeśli łezka duża to dodaj żurawkę lub żuraweczkę w rdzawo, różowej kolorystyce o dużych liściach.

Co myslicie o tej aranzacji , tak by to mialo byc czy moze inaczej, czegos wiecej posadzic, w innym rozmieszczeniu?

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:34, 10 mar 2014

Do góry
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/54/540405/original.jpg[/img]
Moje nowe donice, na razie cieszę się nimi w domu, ale później będą w ogródku.[img
Jurajski Ogród 19:27, 10 mar 2014

Do góry
Kochani, trąbię, że dzisiaj zaczęłam cięcie lawend. Zaczęły już rosnąć, więc nie było na co czekać. Będzie, co będzie, ale mam nadzieję, że mrozów wielkich już nie będzie, a ze śniegiem sobie poradzą (gdyby był)

A oto kilka fotek:

przed:

w trakcie:
tu dla porównania - lawenda cięta i nie cięta
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:19, 10 mar 2014

Do góry
ostatnio przez kilka dni padało, udało mi się zrobić fajne fotki

Ogród cioci 19:17, 10 mar 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Gosieńka pochwalę się moimi pierwszymi wiosennymi kwiatuszkami Jakby co - nie widzisz tych chwastów wokół. Uznajmy, że już ich nie ma Buziolki

Śliczne widziałam już u ciebie
Ogród przy lesie początek 2012/2013 19:17, 10 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Renatko, oczko nad tarasem to raj dla zmysłów gratuluję pracy

podoba mi się bardzo, jak chcesz lilie białe to mogę ci sprezentować na początek, może do mnie wpadniesz

Agatko ,dzięki ,właśnie o to chodziło,żeby sobie siedzieć ,czytać książkę i słuchać szumu wody Jeśli codzi o lilie ,to muszę spytać taty jaki ma kolor bo nie pamiętam i wtedy się zgłoszę ok ? pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies