Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka koło Muzeum

Działeczka koło Muzeum

madzielena 14:25, 26 mar 2014

Pogoda nieco się polepsza i to dobrze - plany nasadzeń mają czas się "uleżeć" i dokładnie przemyśleć. Parapety zapchane roślinkami, które uwielbiam obserowować, zwłaszcza, że część sieję po raz pierwszy. Bób już wysadziłam do skrzyń - 10 sadzonek, pozostałe 10 nasion wysiałam wprost do gruntu.

Podobają mi się zwłaszcza siewki pora, które wychodzą z ziemi jakby "złamane" - chyba już czas będzie je pikować?

Prócz tego brokuł - on ma już pierwszy liść właściwy - chyba zacznę go plażować bo zanadto mi się wyciąga...

No i oczywiście pomidorki - 3 domiany, wszystkie koralikowe, w tym po raz pierwszy Ola Polka.

Wysiałam również wyżlin - lwią paszczę, a ponieważ nie mam wprawy z siewem kwiatów nie wiem co dalej z nimi robić - zostawić najsilniejszą siewkę czy kępkę siewek? Ich ziarenka były takie maleńkie że żałuję że nie siałam pensetą.

barbara_kraj... 19:35, 26 mar 2014

madzielena napisał(a)
Czy ktoś może pomóc mi poznać tę roślinę?

Basiu pomożesz?

Madziu, to może być Śniedek baldaszkowaty. To drobnocebulowa roślinka, kwiatki są białe w kształcie gwiazdek. Po południu zamykają się i dlatego można spotkać inną jego nazwę - śpioszek
Zajrzyj tu
bogumila 19:41, 26 mar 2014

Podwyższone rabaty zrobione...siewki do pikowania...pięknie...pozdrawiam.
Joaska 22:46, 26 mar 2014

Madzia gratuluję siewek i wszystkiego zielonego co rośnie z nasionek, mi najlepiej idzie dzielenie roślinek w celu rozmnażania
madzielena 11:45, 27 mar 2014

Joaska napisał(a)
Madzia gratuluję siewek i wszystkiego zielonego co rośnie z nasionek, mi najlepiej idzie dzielenie roślinek w celu rozmnażania

Joasiu chętnie się przyuczę w dzieleniu bylin. Ja niestety nie mam póki co zbytnich doświadczeń a w ukorzenianiu to już zupełnie; a wiem, że Tobie świetnie to idzie. Jednoroczne rośliny siane z nasion będą docelowo wypełniaczami rabat bo już widzę, że sianie co roku wszystkiego jest zbyt praco i czasochłonne a działka to nie ogródek, nie wyskoczę kiedy mi się podoba i nie zrobię tego co potrzeba.

Obecnie przechodzę z etapu "chcę wszystko" na etap konkretnych wyborów Mam nadzieję, że nie rzucę się w ogrodniczym w szał nieprzemyślanych zakupów
Joaska 15:09, 27 mar 2014

Etap konkretnych wyborów to dobry etap dla portfela bo kupuje sie wg listy, która niestety też wydłuż się jakoś nie wiadomo dlaczego
Robertop 16:05, 27 mar 2014

madzielena, plany na ten rok imponujące. Trzymam kciuki za ich realizację. Siewki super. U mnie słabe efekty siania Swietne te skrzynie na warzywa. Tez w tym roku chce coś podonego zrobić tylko w mniejszej skali. Zobaczymy co z tego wyjdzie, bo czasu mało i większość weekendów zajęte na wyjazdy .
madzielena 11:25, 31 mar 2014

Weekend spędzony zdecydowanie działkowo I like it

Wiele rzeczy zostało zrobione:
- prześwietlone drzewa - wiśnie i śliwka
- przesadzone maliny i porzeczki czarne ukorzenione z patyczków - z 15 sztuk ukorzeniło się 5 (z mojej winy tylko 5 ponieważ potraktowałam je bardzo niegościnnie i po prostu wetknęłam gdziekolwiek). Z tych 5 selekcję przeszły pozytywnie 3

- częściowo przesiany kompost. To monotonna praca jednak dająca wiele satysfakcji, kiedy widzi się jaka cudowna materia powstaje w kompostowniku. Do zapamiętania - NIGDY nie wrzucać perzu do kompostownika, czytałam że się rozłoży, jednak tak nie jest - perz w kompostowniku ma się świetnie - jak u Pana Boga za piecem. Dlatego dodatkowa praca to jego wybieranie przy sianiu. Siałam przez skrzynkę po owocach. Świetny patent!

Tymczasem w skrzyniach... rośnie sobie bób... odmiana Figaro, wczesna

rosną też sałaty i szczypiorek

madzielena 11:39, 31 mar 2014

Oczywiście w kwiatkowie też coś już słychać:

- róże przycięte
- chwasty w defensywie (niech żyje motyka i widły)
- szafirkowa alejka się rozwija, warto było sadzić tyle tych cebulek

Fiołki motylkowate też mają się nieźle choć póki co rosną w słońcu, czego nie lubią.

Nie ominął mnie również szał zakupów zakupiłam 3 liliowce i trawkę - rozplenicę japońską. Niby nic, a cieszy
Chciałabym zagospodarować teren między wejściem na działkę a domkiem - stworzyć ładne i zachęcające do wejścia miejsce.
Zakupiłam również (uwaga uwaga) obornik granulowany Śmiać mi się chce bo gdyby ktoś dwa lata temu powiedział mi, że kupię obornik postukałabym się w czoło, i to mocno, i to kilka razy

Joaska 09:05, 01 kwi 2014

Madziu to napracowałaś sie na działce, ale nie ma to jak aktywny wypoczynek, warzywniaczka zazdroszczę, ja w tym roku nie mam czasu na warzywniak