Ja zawsze używam sztychówki do sadzenia większych roślin. Danusiu - a ostatnio w Tk maxie widziałem idealną podróbę szpadla Josepha Bentleya - musiałem sprawdzić aż logo, bo w tym miejscu było. Ale ceny nie napisano...Pisałem to juz?
Z Ogrodowiska Panowie mili byście dzisiaj czas spędzili
na rozrywkach figlowaniu, ot po prostu radowaniu!
Niech piękne Panie Wam służą, w Dzień Mężczyzny przyjdą z różą
i do stolika podadzą whisky? Tak, buzi też radzą!
Nie wiem czy to brązowe to jest taras, bo jakoś doczytać się nie mogę....
Te czosnki mnie jakoś nurtują, że jednak tu nie. One mają bardzo nieładne liście przez jakiś czas mimo wszystko.... Jednak bardzo spodobała mi się ta rabata - choć widać te zasychające liście
Świetną maskownicą liści czosnku są różne "trawiaste" rośliny typu Carex, Hakonechloa, czy Ophipogon
To było Twoją inspiracją?
I co do całości to chyba troszkę za mało przeznaczyłaś na część ozdobną - przesuń sad trochę dalej
Danusiu mam pytanie odnśnie drzewa rosnącego na jednym pniu i koronę chyba ma naturalnie formującą się w kulę. Nie jest to globosum. Nie wiem czy ty czasem nie masz rzędu tych drzew od ulicy?
To jest Prunus "Umbraculifera". Kwitnie na biało i ma regularny pokrój kuli. Pieniek jest kolorowy, błyszczący.
dzięki Danusiu, to są dokładnie te drzewa, o które mi chodziło
Danusiu mam pytanie odnśnie drzewa rosnącego na jednym pniu i koronę chyba ma naturalnie formującą się w kulę. Nie jest to globosum. Nie wiem czy ty czasem nie masz rzędu tych drzew od ulicy?
To jest Prunus "Umbraculifera". Kwitnie na biało i ma regularny pokrój kuli. Pieniek jest kolorowy, błyszczący.
A to wszystko dzięki Tobie Danusiu i na tym polega fenomen Ogrodowiska. Ludzie, którzy wcześniej się nie znali, mają ze sobą tyle wspólnego, że nie mogą się nagadać przy pierwszym spotkaniu. Mam nadzieję na spotkanie w szerszym gronie. Pozdrawiam Cię serdecznie
Przyleciał gołąbek na wysoki dąbek,
zajrzał do Danusi, czy u niej porządek?
A u tej Danusi....węże ławki myją,
grządki wysprzątane, bukszpany podlane,
na tarasowym stole kwiaty stoją w kole,
niczym okruch nieba kule niebieszczeją ,
prymulki, hortensje, żurawki się śmieją!
A sama Danusia? Niczym Księżna Pani
Chodzi po ogrodzie z sekatorem w rączce
i ścina gałązki niezbyt pasujące!
Tutaj już jest wiosna!- zagruchał gołąbek-
i odleciał szukać miejsca na swój domek......
upsss! wyglada na to,że zaliczyłam gafę. Po prostu w internecie znalazłam tą roślinę raz pod nazwą cebulica, raz pod nazwą hiacyncik. Dobrze, że mnie poprawiłaś
Jak poczytałam bardziej to doczytałam się również cebulicy dzwonkowatej i edytowałam post Gafy chyba nie było
Mam tę roślinkę, cebulki przywiozłam sobie z Anglii
hahaha, to obie pozmieniałyśmy. Ja na moim blogu tez pozmieniałam z cebulicy na hiacyncika te zdjęcia zrobiłam w Irlandii Północnej. Nie mogłam sobie darować, że nie wiem co to za roślina ale już wiem. Dzięki Tobie Danusiu mi sie utrwali
upsss! wyglada na to,że zaliczyłam gafę. Po prostu w internecie znalazłam tą roślinę raz pod nazwą cebulica, raz pod nazwą hiacyncik. Dobrze, że mnie poprawiłaś
Jak poczytałam bardziej to doczytałam się również cebulicy dzwonkowatej i edytowałam post Gafy chyba nie było
Mam tę roślinkę, cebulki przywiozłam sobie z Anglii