Usiłuję przygotować przegląd zmian na rabatach na przestrzeni roku, ale to jest tak żmudne zadanie, że zaraz padnę. Udało mi się zebrać dwie rabaty plus widoki ogólne.
Rabata, która jest pod oknem kuchennym, z niej zaglądają mi w okno róża Laguna i malwy. Zdjęcia od kwietnia do listopada.
Zegar w tym roku robi za choinkę
Kupiłam latem () siatkę z lampkami 3m x 3m, żeby podwiesić na dachu altanki od spodu, ale tymczasem sprawdza się tutaj
Dziś Mikołajki...
Kto był grzeczny i dostał prezent a kto rózgę?
Ja byłam grzeczna
Mikołaj trafił idealnie z prezentem na nowy sezon jak znalazł
W końcu będę miała porządny sprzęt, lepiej mieć jeden niż kilka byle jakich
Dziewczyny, mam nadzieję że się nie obrazicie, ale odpowiem troszkę później. Teraz muszę się Wam pochwalić jaki sobie prezent na Mikołajki zrobiłam Chodził za mną od bardzo dawna, ale jakoś zawsze coś na drodze stało.
U mnie te świerki bez cięcia utrzymują stałą szerokość w okolicach 1,5 metra. I nie mają raczej tendencji do tego, aby rosnąć szerzej. One mają miękkie gałązki. Dobrze reagują na cięcie, bo sadzi się z nich żywopłoty.
Na zdjęciu, po lewej masz 10letni niecięty egzemplarz. Porównaj go z szerokością grabów Fastigiata
Gdybyś miała ochotę go ciąć, to z nieopatrznie posadzonego świerka Karaib (na żywo zobaczyłam dorosły egzemplarz w Wojsławicach i od razu chwyciłam za nożyce; dorasta do 20 m) wyprowadziłam na niewielki stożek. Cięcie robię raz w roku w czerwcu. Sądzę, że świerk serbski też można by tak ciąć.
Po trawie widać, że ścieżka była ostatnio mocno uczęszczana.
Chciałabym na wiosnę poprawić w tym miejscu jakość trawnika. Świerk i jodła zostały wycięte, trawnik już odetchnął, a wszyscy (moja kuchnia, rabaty i trawnik) dostaliśmy więcej światła.