Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Gruszka_na_w... 12:42, 16 kwi 2023

Jak to dobrze, że udało Ci się z wertykulacją. Sianka też używam do ściółkowania. Dobrze się sprawdza i zachęca dżdżownice do przybycia.
Wszystkie piękne ogrodowe widoki przyćmiło drożdżowe. Ślinka mi pociekła na jego widok.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 19:18, 16 kwi 2023

Marta, na razie tą rzeżuchę widziałam tylko na jednym klombie. Wokół dużo kostki, to może się nie zdążyła przemieścić

Drożdżowe bardzo apetycznie wygląda. Lubię też z brzoskwiniami.
ryska 21:26, 16 kwi 2023

Też mam tę rzeżuchę ale ja łatwo się usuwa. Nie to co podagrycznik czy szczawik.
Podagrycznik skoro taki zdrowy to pewnie i gnojówki z niego są wartościowe.
Przekonam się na własnych roślinach, bo od jutra zaczynam walkę z tym zielskiem.
Poczęstowałam się bułeczką
Martka 22:00, 16 kwi 2023

Tak wygląda prawdziwie wiosenny dzień. Ogrodniczka uszczęśliwiona!
Narcyzy Mount Hood w docelowej kolorystyce

Szachownica perska, jestem bardzo ciekawa, co pokaże.

Martka 22:00, 16 kwi 2023

Pozaglądałam roślinkom do środka

Wzruszyłam się na widok pobudki Hakonechloa ze snu zimowego... wiecie, dlaczego

Kilogram tulipanów z L. zaczyna pokazywać pomarańcze

Bratki niezmiennie fotogeniczne

Lubię tak spokojne kolory...

Tina szykuje się, będzie pokaz...
Martka 22:01, 16 kwi 2023

Rzodkiewki rosną i rosną

Klon-jawor Brilliantissimum

Narcyz Moonlight Sensation

Judith 22:15, 16 kwi 2023

Swietne fotki . Widzę, ze telefon dobrze sprawuje przy dużych zbliżeniach .
Mnie w telefonie brakuje opcji „portret” dla dużych zbliżeń. To byłoby coś!
Martka 22:26, 16 kwi 2023

Aga, to dobra metoda, łatwo naciąć się na prognozy…

Wiolu, popadało i to optymalnie. Delikatnie wsączając się w glebę.

Patrycjo, to nowa dla mnie cecha narcyzów, widzę, że nie tylko ten Mount Hood, bo Moonlight Sensation też ochładza kolor. Ta spokojniejsza faza mi odpowiada. Idę w narcyzy.

Ewelino, haloooo Czyli rzeżucha jest wszędzie i pięknie kwitnie. Tak, nasze marzenia są komiczne

Marysiu, właśnie w tym sęk, że wszystkie zdjęcia, jakie oglądałam, pokazywały jego fazę docelową. Dlatego w pierwszej chwili byłam mocno zmieszana zakupem teraz jest jak trzeba pięknie

Mgdusko, czyli w tym przypadku to prawda: u sąsiada trawa jest bardziej zielona haha. Natomiast jest też bardziej słomiana Drapanie trawniczka po pleckach stosujesz? Tego nie znałam Tak, potwierdzam Twoją obserwację, przez zimę i wiosnę trawnik był w przyzwoitej kondycji. Lepiej znosił suszę. Widzę same plusy z wyjątkiem tego braku „ultra-hiper-zieleni”, jednak bez tego mogę żyć zdecydowanie.

Maglesko, u Ciebie już pomidorki hmmm…. do kiedy można robić wertykulację… jak najszybciej, bo gdy trawa ruszy na całego, wertykulator będzie miał gorzej, młoda trawa będzie miała gorzej z przebijaniem się przez „stare”, poza tym w maju już chcemy cieszyć się efektem, a nie zbierającym się trawnikiem Spokojnie, rok temu robiłam ją bardzo późno, nie było pogody.

Magaro, chyba nie pisałam, ale to dobra metoda i sypałam w tym roku jedno i drugie, z tym że to trochę za mało, aby odżywić trawnik.

Kordina, tak, złoty środek w przypadku trawnika sprawdza się nadspodziewanie dobrze. Potwierdzam po pierwszym sezonie.

Marysiu, chyba nawet od Toszki przeczytałam o tym. Bardzo logiczne mi się to wydało.

Zuzo, drożdżowe ciasto to dla mnie fenomen  że drożdże robią taką robotę  lubię jego zapach.

Haniu, zapraszam na herbatę Trawę z wertykulacji plus posiekane miskanty w zeszłym roku położyłam na przyszłą rabatę, której nie chciało mi się przekopywać, bardzo skutecznie powstrzymała trawnik od dalszego rośnięcia, w tym roku mogę tam podziałać.

Agatorku, rzeżucha strzela na duże odległości. Kwiaty to ostatni moment, by ją usuwać. Brzoskwiń niestety nie jem, zatrułam się kiedyś i pozostał mi uraz. Każdy owoc jest dobry do drożdżowego, za moment rabarbar

Rysko, to fakt, łatwo się usuwa, jednak jej gęstość porastania rabat w tym roku mnie trochę przerosła… dodam, że pielenie rozetek rozpoczęłam już w styczniu… prawie każda rabata gęsto usłana rzeżuchą, inwazja. Podagrycznik i gnojówki… ciekawa myśl, nie robiłam, może spróbuję. Za walkę trzymam kciuki, dziś też w jednym miejscu wyrywałam, to prawie walka z wiatrakami, ale stopniowo jest coraz lepiej. Bułeczką chętnie się podzielę.

Judith, dziękuję  zdjęcia robiłam obiektywem makro, telefon jednak w tych kwestiach ciut niedomaga.

Agatorek 22:47, 16 kwi 2023

Zdjęcia/portrety roślin są przecudowne ❤️
Basieksp 22:53, 16 kwi 2023

Też mam to zielsko, nawet nie wiedziałam, że to jakaś tam rzeżucha na jednej rabacie sporo tęgo mi się namnożyło, na szczęście łatwo się to wyrywa. Skoro mówicie, że inwazyjna, to mam chyba juz wszystko, podgranicznik, szczawik, chociaż go narazie nie widzę, gwiezdnicę... a i mniszki.