Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 22:40, 16 kwi 2023

A to zadanie na jutro.
Podagrycznik
Wyrwę i przerobię na gnojówkę.
Chyba w beczce na deszczówkę, bo mam tego w (brzydkie słowo).

ryska 22:45, 16 kwi 2023

I jeszcze na różance (bardziej bylinówce ale skoro tak kiedyś nazwałam tę rabatkę, to niech tak zostanie z szacunku np. do lovely fairy które to się starają zachować nazwę) różne roślinki tłoczą zielone.
acuminaty

rozchodniki

białe serduszka

różowe serduszka

martagony
Kordina 18:25, 17 kwi 2023

Jaka fajna relacja u mnie na razie znowu zimno i śniedzieję w domu
ryska 08:02, 18 kwi 2023

Kordina napisał(a)
Jaka fajna relacja u mnie na razie znowu zimno i śniedzieję w domu

Dziękuję
U nas też się ochłodziło i pada. Ale mam okrutne zakwasy i i tak nic bym nie zrobiła.
Kupiłam pięć pergoli-łuków na powojniki. Już nie wiem jak mam kombinować, żeby to miało ręce i nogi. Budowa nowego płotu oddala się a siatka która mnie dzieli z sąsiadem ledwie zipi.
ryska 21:17, 19 kwi 2023

Krótka historia pomidorowego szaleństwa. Karzełki rosną w swoim tempie i te które wysiałam 24 marca i te od Renaty-Kokesz( 100% wschodów jeszcze raz dziękuję). Pomidor Roma okazał się być bujnym zawodnikiem, dlatego zmuszona byłam je rozsadzić ze skrzyń do pojedynczych doniczek. Część zaniosę jutro do szklarni, bo nie mam gdzie trzymać tak dużych sadzonek.

Te poniżej to Tiny Tim z ukorzenionych wierzchołków.
ryska 21:24, 19 kwi 2023

Roma

Bataty

I bawole serca też do przepikowania.

Przyszła mi przesyłka z pergolami ale zanim je ustawię to muszę ten nieszczęsny podagrycznik wypielić. Oby mi się jutro chciało
ryska 09:39, 20 kwi 2023

Przeprowadzka odbyła się dziś z samego rana(w szklarni10 stopni) gdyż kupułam ziemię beztorfową ale z domieszką nawozu naturalnego. I o ile wczoraj mi ten zapach trochę przeszkadzał to dziś rano popijałam wodę nie w kuchni ale jakby w chlewiku Nie jest mi to obcy zapach ale są jakieś granice.
Ogólnie to nie używam ziemi torfowej. Do wysiewów zastosowałam z włókna kokosowego plus perlit na wierzch.
Ta też dobrze rokuje

Przy okazji pierwszy co trafił do szklarni.

Powinnam jeszcze dopisać, że moja szklarnia przylega do warsztatu który jest ogrzewany prawie codziennie.
galgAsia 09:46, 20 kwi 2023

Pomidory cud-miód
Natchnęłaś mnie, w związku z tym mam pytanie - czy odmiany heterozyjne F1 da się rozmnożyć wegetatywnie z dobrym skutkiem? bo teoretycznie tak powinno być...
I pytanie nr 2 - jak je przezimować, te hipotetyczne sadzonki? Bo szklarnia będzie, ale nieogrzewana, chłodnego ale widnego pomieszczenia w domu nie mam, a jak rusza z wegetacją, to będą owocować na Boże Narodzenie
antracyt 12:07, 20 kwi 2023

ryska napisał(a)
A to zadanie na jutro.
Podagrycznik
Wyrwę i przerobię na gnojówkę.
Chyba w beczce na deszczówkę, bo mam tego w (brzydkie słowo).

Ja mam takie jedno miejsce z pokrzywą. Zostawiłam w zeszłym roku do rozrośnięcia(żeby na gnojówki było) i pokrzywa grzecznie się posłuchała, właściwie to aż za bardzo. Będę miała gnojówek dostatek i sporo pracy przy usuwaniu kłaczy.
Portrety jak zwykle bardzo przyjemne dla oka
ryska 21:26, 20 kwi 2023

galgAsia napisał(a)
Pomidory cud-miód
Natchnęłaś mnie, w związku z tym mam pytanie - czy odmiany heterozyjne F1 da się rozmnożyć wegetatywnie z dobrym skutkiem? bo teoretycznie tak powinno być...
I pytanie nr 2 - jak je przezimować, te hipotetyczne sadzonki? Bo szklarnia będzie, ale nieogrzewana, chłodnego ale widnego pomieszczenia w domu nie mam, a jak rusza z wegetacją, to będą owocować na Boże Narodzenie

Rozmnożyć można i to bez problemu.
Przezimować bez ciepła i światła nie ma możliwości.
Może pomieszczenie w domu plus te lampy do naświetlania roślin? Ja ich nie mam, nie używałam.
Moje na widnym parapecie od stycznia cierpiały na brak światła ale dotrwały do wiosny choć w okrojonym składzie.