Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Rozpoznawanie traw 22:53, 11 lis 2011

Do góry
Obejrzałam, no i jest to sit rozpierzchły. A miała być rozplenica. Ale zostawię go. Tworzy taką ładną, zgrabna kępkę i jest bezproblemowy. Wcale go nie rozpieszczam, za wilgotno to on nie ma a ma się dobrze. Dzięki za pomoc.
Zielony ... ogród 19:35, 11 lis 2011

Do góry
chodziło mi o trawnik!!,ale rozplenica też piękna,no i pokazujesz tyle pięknych roslin że już nie wiem które mam wpierw chwalić
Zielony ... ogród 17:56, 11 lis 2011

Do góry
Dzięki Haniu, czyli rozplenica to dobry wybór!
Zielony ... ogród 16:53, 11 lis 2011

Do góry
Wybrałam rośliny do nowych rabatach pod i między drzewami. Przepraszam, że zamieszczam nieswoje zdjęcia roślin, ale ich jeszcze nie mam w swoim ogrodzie, więc przyznaję - posiłkowałam się internetem. Jeżeli to bardzo nieprawidłowe, to bardzo proszę o zwrócenie uwagi.

Mam w swoim ogrodzie rozchodniki okazałe bordowe i jeden różowy, zamierzam je rozmnożyć i dokupić różowe i białe.

Konieczna trawa rozplenica japońska - zakochałam się w tej trawie

Koniecznie brunera

Rozpoznawanie traw 20:37, 10 lis 2011

Do góry
Kupiłam w zeszłym roku moją pierwszą trawę. W doniczce była nazwa rozplenica japońska.Nawet wtedy nie wiedziałam jak naprawdę rozplenica japońska. Teraz wiem że nią nie jest. Może ktoś wie co to za trawa?
Za nią kwitnie żurawka, wygląda to tak jakby były to jej kwiaty. Teraz jesienią wygląda tak.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:58, 06 lis 2011

Do góry
jesienne trawy i brzozy
giraffe

rozplenica

jedna z trzech rzózek na której są jeszcze liście

U Kasi w ogrodzie ... 18:54, 04 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Pięknie! Można wpatrywać się w każdy szczegół bez końca.
Danusiu, co to za trawa w tle niedaleko brzozy?. Na pomarańczowo przebarwia się tawuła (berberys?) - jaka to odmiana?

Ta trawa to dziabnięta mrozem rozplenica, a ten krzew pomarańczowy to zwykły berberys przebarwiony, bo latem to miejsce było zielone a tawuły były żółte

Jesień

Lato

Kłosy rozplenicy

Ogród Dominiki 20:12, 02 lis 2011

Do góry
Dzisiejsze zdjęcia.Poniżej rozplenica japońska

Ogrodomania Oli 12:29, 02 lis 2011

Do góry
Olu, ta rozplenica na zdjęciu pod klonem to jedna sztuka? Czym Ty ją karmisz. Ogromna jest.

Klon też przepiękny.
Ogrodomania Oli 13:19, 26 paź 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ola, fajne zestawienie kolorystyczne - takie pudrowe - bardzo mi się podoba: rozplenica, berberys (co to za odmiana?), rozchodnik, wrzosy. Bukszpany są miłym kontrastem.

To jeszcze dopiszę, że różnorodność nawierzchni też imponująca w Twoim ogrodzie. Olu, pięknie.

Berbery rosnie tu już 12 lat, nie znam odmiany ale jest to chyba najzwyklejszy jaki może być, sadzonkę dostałam od znajomej. Dzieki za miłe slowa.Pozdrawiam
Ogrodomania Oli 12:57, 26 paź 2011

Do góry
ola napisał(a)

Ola, fajne zestawienie kolorystyczne - takie pudrowe - bardzo mi się podoba: rozplenica, berberys (co to za odmiana?), rozchodnik, wrzosy. Bukszpany są miłym kontrastem.

To jeszcze dopiszę, że różnorodność nawierzchni też imponująca w Twoim ogrodzie. Olu, pięknie.
Ogrodomania Oli 12:46, 26 paź 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Olu, ta mała rozpelnica z burzą białych kłosów, to jaka odmiana? Ona będzie taka nieduża?
Szukam do swojego ogródka jakiejś niedużej rozplenicy, ale nie takiej zupełnie mini.

Ta rozplenica to odmiana Hameln ma już 3 lata i co roku wyrasta większa, zakwita jako pierwsza z moich rozplenic, mam jeszcze inną, mniejszą -Compressę ale ma mniej okazałe kwiatostany.Na zdj. poniżej.
Ogrodomania Oli 11:31, 26 paź 2011

Do góry
Witaj Coli, tak mam troszkę keramzytu wokół róży pnącej, świetnie wygląda, ale jest lekki i rozwiewa go wiatr. Postaram się dołączyć zdjęcia bardziej ogólne ale muszę najpierw dokończyć prace ogrodowe, tzn.dokupić kory ,bo w pewnych miejscach widać jeszcze włókninę,no i dokończyć obrzeże rabaty. A na razie załączam dzisiejsze, najświeższe zdjęcia.

Wierzba całolistna pendula, a pod nią santolina, przekwitła salvia nervosa, juka i inne.

Irga purpurowa Variegatus, rozplenica Herbstzauber

O....! 18:47, 19 paź 2011

Do góry
Basiu - dziękuję i zapraszam jeszcze...
Ola - no, to fajnie, ze jest lepiej... a, już pogłaskałam ...
Ela - miło , ta trawa to rozplenica Rubrum, już zabezpieczona na zimę, a Red baron tez mam, ale chyba nie robiłam jej fotek, bo dopiero niedawno kupiłam...
Basia - Richie wyjaśnił jak/kiedy okrywać w swoim wątku
Abiko - witam miło oczywiscie okrywać budleję... kopczyk z kory trzeba zrobić... ale i tak może przemarznąć- jednak nie przejmuj się tym ewentualnie, bo potem odbija od korzeni i ładnie rośnie...
można troche przyciąć jesienią, ale na wiosnę koniecznie - i zostawić ok 30 cm pędów, będą ładnie rosły, kwitną na pędach tegorocznych
Ogród z Czerwonym mostkiem 21:47, 18 paź 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
czy rozplenice japońskie sadziłaś w pojemnikach czy bezpośrednio w glebie? czytałam ze są mocno ekspansywne i nie wiem jak sadzić

W pojemniku rośnie tylko bordowa rozplenica, ale nie ze względu na ekspansywność tylko dlatego, że na zimę ląduje w garażu bo u nas nie zimuje. Pozostałe rosną w gruncie, nie uważam ich za trawy ekspansywne, nie rozrastają się kłączowo tylko rosną w kępie. Co prawda kępa rozrosła się po trzech latach bardzo, ale nadal to kępa- duża kępa .
Możesz kupić mniejsze odmiany, nie będą zajmowały tyle miejsca, a też są urocze.
O....! 21:00, 17 paź 2011

Do góry
Ewa, z rozplenica już sprawa załatwiona... tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/100-trawy-wrazliwe?page=3 możesz przeczytać
To właśnie tu 19:37, 17 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Rozplenice świetnie się wpisały w Twój krajobraz

Bo je skutecznie postraszyłam. Albo się dopasują, albo się pożegnamy .

Dla tych co lubią trawy jeszcze raz rozplenica, tym razem z borówką.

O....! 20:41, 13 paź 2011

Do góry
Marzenko, zimowała Ci to rozplenica?
O....! 20:08, 13 paź 2011

Do góry
Myślę, że to rozplenica Rubrum
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 17:50, 09 paź 2011

Do góry
Witaj Haniu,
3 osoby (w tym jedna 5-latka), plus 4 drzewka wisni ok 220 cm każde, plus pelny bagaznik (hortensja, rodgersje, rozplenica, cis 80 cm, 3 poziomki, 5 bukszpanikow, 3 krzaczki czegostam mirtowatego, wrzosy w osłonce - te ostatnie dostałam w prezencie bagaże na weekend i tyle Fotki mam, jutro wstawię
Nie było źle, więcej rzeczy woziliśmy tym autkiem
pozdrawiam!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies