No u mnie niby cieplej a jednak dwa razy już Carex buchananii wyleciała ale ona fajnie sie rozsiewa w tym roku też widzę dwie siewki Kolekcja roinikowa super sam kiedyś miałem sporo ale jakoś powypadały
No właśnie ! Nasze ogrody w jednej strefie klimatycznej, a w jakże różnych warunkach...
Nasłonecznienie, otoczenie, wilgotność, konfiguracja terenu - wszystko to wpływa na to jakie warunki maja rośliny.
A tak przy okazji pytanko.
Nie mam doświadczenia z trawami, ale jestem ciekawa czy wszystkie gatunki rozsiewają się tworząc coraz to większe połacie?
Jolu u mnie jedynie Carexy sie rozsiewają i jeszcze jedna ale nazwy nie pamiętam, a kępy tworzą dosyć szybko z przyrostów, te miscanty i molinie u mnie na ulicy to zeszło roczne zakupy z późnej jesieni miały po 3-4 pędy a teraz już ładne kępy się porobiły
No u mnie niby cieplej a jednak dwa razy już Carex buchananii wyleciała ale ona fajnie sie rozsiewa w tym roku też widzę dwie siewki Kolekcja roinikowa super sam kiedyś miałem sporo ale jakoś powypadały
a widzisz u mnie już tyle kęp i tyle lat a siewki ani ,ani. w sumie tez mam ogród pod lasem ,ale jakoś się wszystko trzyma .
No właśnie ! Nasze ogrody w jednej strefie klimatycznej, a w jakże różnych warunkach...
Nasłonecznienie, otoczenie, wilgotność, konfiguracja terenu - wszystko to wpływa na to jakie warunki maja rośliny.
A tak przy okazji pytanko.
Nie mam doświadczenia z trawami, ale jestem ciekawa czy wszystkie gatunki rozsiewają się tworząc coraz to większe połacie?
Jotka nie wszystkie trawy tak łatwo się rozsiewają . np. miskanty - no jeszcze nie słyszałam żeby się komuś rozsiały . rozplenica japońska -piórkówka i podobne tez nie bardzo. u mnie ładnie się rozsiewa turzyca pony tail -koński ogon , ale i tak co roku ja spożytkuję dla znajomych , bo jest piękna
trawki są urocze .
warto poświęcić troszkę czasu żeby je mieć w ogrodzie . bardzo nadają lekkości rabatom. a w jesieni to główna ozdoba rabat. dzisiaj wam przygotowałam część wspomnień z trawkami w roli głównej