Witam Olgo serdecznie. Dla mnie hitem w Twoim ogrodzie jest ławeczka przy drzewie - samodzielna robota męża??? i wspaniały warzywnik - będzie u nas kolejnym hitem, bo propagujemy uprawę warzyw.
Siedzę i leczę zakwasy po sobotniej gimnastyce ogrodowej (pierwszy raz w tym sezonie) i mam chyba za dużo czasu na myślenie . Zastanawiam się, czy zrobić taki klomb przechodzący przez ścieżkę z płyt - jak zaproponowała Danusia i ten pomysł bardzo mi się podoba:
Czy jednak nie byłoby lepiej zostawić ścieżkę w spokoju, a zrobić taką wyżwirowaną przyklejoną do tarasu rabatę pomiędzy ostatnim stopniem schodów a ścieżką - widoczne w prawym dolnym rogu zdjęcia?
Wątpliwości mnie naszły po obejrzeniu po raz kolejny różnych projektów Danusi - rzadko występują w nich takie rabaty na środku trawnika. Są one raczej przyklejone do tarasów, a przestrzeń trawnika (poza ścieżkami) jest pusta.
I co Wy na to? Danusiu - Wielka Pomysłodawczyni - co o tym myślisz? Zostawić tak jak narysowałaś, czy przesunąć?
Niekoniecznie, bo podlewam jak jest odwilż. Korzenie w ziemi jednak są bardziej chronione. Tak jest niestety, w donicy ma gołe korzenie, a warstwa styroduru jest niewystarczająca.
Zakopane z donicami zimują. Sama bym chciała wiedzieć dlaczego tak się dzieje, bo też mi się nie uśmiecha wymiana.
Kalina wymaga gleby obojętnej, nie kwaśnej.
Dobrze aby była żyzna. Mnie sie wydaje że ona oprócz gleby dobrej to wody miała za mało.
Jak ją przesadziłaś to uformuj zagłębienie do podlewania, aby woda nie spływała gdzieś na boki, wyściółkuj kompostem i podlewaj co 2-3 tyg. florovitem w płynie no i wodą systematycznie.
Za mało roślin zimozielonych jest. Żywopłoty zrób iglaste. Zimą będziesz miał pusto, kosodrzewina się zestarzeje, z krzewów liściastych spadną liście.
Zamiast świerków srebrnych (P. pungens) posadź świerki serbskie (P. omorika). To będzie dobra decyzja.
Prawego zawijaska bym nie robiła., no i nie świerk Inversa - to dobre drzewo na soliter, dość powygibywane.
Pojedź lawendą w prawo dalej. A zamiast Gold Cone - one są za niskie-posadź te drugie Platycladus orientalis "Atrea Nana" tylko nie tak do tyłu tylko w lewo. Zamiast jukki - daj miskanty Morning Light.
Magnolię trochę w lewo do traw.