Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Milka 14:49, 06 mar 2012

Wieloszka napisał(a)
NAPRAWDĘ BOGACI LUDZIE też chcą mieć piękne ogrody. Dla nich właśnie takie rośliny, za takie ceny

Ewo, nie znam takiej firmy, ale podpytam i dam znać.

wiem Wieloszko, że są tacy ludzie, niektórych nawet znam, ale u nich w ogrodzie ogrodnicy
abiko 14:53, 06 mar 2012

Syla napisał(a)
Dziękuję również, za podzielenie się informacją .... Znalazłam u siebie w Krakowie punkt sprzedaży Kulasa
Syla gdzie?
agniecha973 14:57, 06 mar 2012

Wieloszka napisał(a)
Siedzę i leczę zakwasy po sobotniej gimnastyce ogrodowej (pierwszy raz w tym sezonie) i mam chyba za dużo czasu na myślenie . Zastanawiam się, czy zrobić taki klomb przechodzący przez ścieżkę z płyt - jak zaproponowała Danusia i ten pomysł bardzo mi się podoba:

Mnie chodziło o coś takiego na ten przykład

Po lewej kule z cisa albo bukszpanu, a tu po prawej drzewko w skarpecie ze średnich traw. Albo coś innego.

Czy jednak nie byłoby lepiej zostawić ścieżkę w spokoju, a zrobić taką wyżwirowaną przyklejoną do tarasu rabatę pomiędzy ostatnim stopniem schodów a ścieżką - widoczne w prawym dolnym rogu zdjęcia?
Wątpliwości mnie naszły po obejrzeniu po raz kolejny różnych projektów Danusi - rzadko występują w nich takie rabaty na środku trawnika. Są one raczej przyklejone do tarasów, a przestrzeń trawnika (poza ścieżkami) jest pusta.
I co Wy na to? Danusiu - Wielka Pomysłodawczyni - co o tym myślisz? Zostawić tak jak narysowałaś, czy przesunąć?

I jedna i druga propozycja ciekawa. Nie umiałabym zdecydować. A ten róg prawy dolny to ma jakąkolwiek oprawę?
abiko 14:58, 06 mar 2012

Wieloszka napisał(a)
A czy ktosik w ogóle zajrzał na sam dół 66 strony ?
Ja też byłam, i jak dla mnie to ten klomp do niczego nie pasuje. Dałabym go tak jak piszesz koło tarasu a ścieżkę zostawiła. Heheh chodzicie tak zygzakiem?
Juzia 15:16, 06 mar 2012

abiko napisał(a)

A czy ktosik w ogóle zajrzał na sam dół 66 strony ?
Ja też byłam, i jak dla mnie to ten klomp do niczego nie pasuje. Dałabym go tak jak piszesz koło tarasu a ścieżkę zostawiła. Heheh chodzicie tak zygzakiem?

Ja nawet nie pomyślałam o chodzeniu. Ładnie wygląda i tyle.
Hehe. no więc jak to jest Agnieszko z tym chodzeniem ?
justi 17:13, 06 mar 2012

Chyba łatwiej aranżuje się mniejsze przestrzenie.
Wieloszka 19:09, 06 mar 2012

Dziewczyny, nikt nie chodzi tą ścieżką (nawet po spożyciu ) ona ma za zadanie przełamać dużą powierzchnię trawnika i tak w całości to jest widoczna tylko z piętra domu.

Justi, niestety masz rację, dużo łatwiej i taniej aranżuje się mniejsze przestrzenie .

A to widok na miejsce, gdzie chcę ewentualnie przesunąć planowaną rabatę, dużo czegoś czarnego pod drzewkiem, to Danusina skarpeta z traw, tylko trochę mi nie wyszła

Madzenka 06:24, 07 mar 2012

Agnieszko zrobiłabym i klomb prz tarasie i scieżce przy ścieżce aby dzielić przestrzeń, przy tarasie aby było mniej minimalistycznie
Ogród piękny, zadbany, geometryczny, ach jak pasują kule
Domi 06:53, 07 mar 2012

A możesz wstawić fotkę pokazaującą linię widokową z tarasu (jak najszersza perspektywa od strony domu) na tę ścieżkę/altanę? Bo coś mi się wydaje, gdy patrzę na poniższą fotkę, że Ty już tam masz kulki na patykach i wtedy nie dokładałabym kolejnej przy tarasie, bo to zburzy istniejącą kompozycję. Może nie zburzy, ale powieli.

Wieloszka napisał(a)

quote]

Wieloszka 08:05, 07 mar 2012

Oj widzę, że ktoś tu dospać nie może, inaczej ranne ptaszki

Domi, mam problem - brak zdjęcia tej szerszej perspektywy Znalazłam takie zdjęcie, ale ono nie jest dobre do celów projektowych. Zaznaczyłam na nim miejsce, gdzie miałby być klomb zaproponowany przez Danusię i ten ewentualnie przy tarasie:

Ale uświadomiłaś mi coś, na co sama nie zwróciłam uwagi - że kolejne kulki przy tarasie to nie najlepszy pomysł, chyba, że byłaby to duża kula wysoko szczepiona (np.wiśnia umbraculifera), ale temu sprzeciwia się M., twierdzi, że będzie mu zasłaniać...
Mam jeszcze takie coś, ale z dużo dalszej perspektywy