Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:41, 09 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Taka luźna propozycja, bo nie wiem z której strony patrzysz na tę rabatę, ale dobierając odpowiednio wysokości roślin może być uniwersalna

1 - trzmielina na pniu albo cyprysik kula na pniu, koniecznie żółte
2 - tuja wschodnia 'Aurea Nana' albo kuliste tuje żółte lub zielone
3 - kule od największej do najmniejszej
4 - niskie trawki lub turzyce
5 - żywopłocik z bukszpanu strzyzony
6 - 5 szt innych trawek (lub inne turzyce)
7 - Carex 'Prairie Fire' - rudziejący na jesień
8 - niskie różaneczniki jakuszimańskie, ciemny fiolet
9 - żółte cosik albo Carex Evergold

Łukaszu, powodzenia w Nowym Roku. Cofnęłam się nieco, zaintrygowana Twoimi planami.

Ten układ jest bardzo ciekawy.
Znowu na wsi 10:36, 09 sty 2014

Do góry
Nie załamuj się, Jolu. Werwy nie ma, bo my słoneczne dziewczyny. Nas tylko łaskotanie słonecznym promykiem na baczność stawia. Jak powiedział Zbyszek, 1/3stycznia już za nami.Do 1 marca 50 dni.
I tego się trzymajmy!
Wstawię coś wesołego, co? Buziaczki!

Kamienny ogród 10:34, 09 sty 2014

Do góry
To mój nieskończony projekt. Dwa zielone punkty to katalpy widoczne na zdjęciach, a te kropki w dużym kwadracie to trawa turzyca buchanana. Dwa kółka z "x" to nieszczęścia wszystkich ogrodów studzienki
ogrodoweimpresjejolki 10:23, 09 sty 2014

Do góry
Haniu, czas szybko leci - doczekamy
No to żeby było "zielonym do góry" dodam coś aktualnego - też z ogródka I to na bieżąco

zdrowego dnia
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:13, 09 sty 2014

Do góry
Serdeczności moc zostawiam!

Kwiatowy ogródek Monteverde 10:12, 09 sty 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Ten fajnie rośnie, tak zwarcie - ma jakąś nazwę odmianową?
Moje pospolite się rozchodzą. Lubię ich zapach.
Piękne okazy pokazałaś.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:01, 09 sty 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
No u Ciebie zielono jak wiosną! Zimy bynajmniej nie widać!
Wszystkiego dobrego, a przede wszystkim zdrowia, w 2014r

Wiem, że kochasz róże więc posyłam Ci parkę

Anita, ty wiesz jak mi zrobić przyjemność...........róże sliczne, dziekuje i za zyczenia równiez wielkie dzieki.
Wzajemnie i dla ciebie oraz dla twoich chłopaków ( wszystkich trzech ) wszystkiego najlepszego na 2014 rok zyczę !
Jurajski Ogród 10:01, 09 sty 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Doskonałość! Agnieszko, masz piękny zachwycający ogród.

Czy wapień był układany na i spoinowany cementem, tzn. zaprawą jakąś?

Jurajski Ogród 09:32, 09 sty 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
i mój osobisty (a właściwie osobista) leniwiec...

jak to mówią "powaliło " mnie to zdjęcie.Tylko koty mogą być tak ....wygodne

kolory lata kojące
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:11, 09 sty 2014

Do góry
Ania staram się

Ania Mi wczoraj lało dzisiaj pokazuje się słoneczko zaraz bedę pryskał mocznikiem roztwór 6% na grzyby wszelakie

Kondzio mały fuks ale prenumerata się przyda

i jeszcze fotki z tego samego folderu (jak poprzednie)

.................................................................................................................jodła grecka Mayers Dwarf

świerk Nidiformis już został przesadzony -trochę podrósł

a to wszystko działo się 26.05.2013
Zapraszam na balkon 08:58, 09 sty 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Jolu zaglądam też na Twój balkon od czasu do czasu. A pomidorki i plantację w tunelu bardzo podziwiam.
1/3 stycznia za nami.

Zbyszku, muszę być bardziej czujna Nie przypuszczałam, że ktoś mnie z rana od balkonu zaskoczy
Czy moja fryzura wyglądała jak ta kostrzewa w koszyku?

Minimalizm z odrobiną romantyczności 08:50, 09 sty 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)

A cała działka ma ok 1200m2, ogród, ta część wieksza, to jakieś14,70m na 44,50m

to , mniej więcej , jakieś 650 m2 a więc powierzchnia w przybliżeniu podobna do mojej - tej objetej nawadnianiem
tylko ,że Ty masz prostokąt do zaplanowania , a ja musiałem rurociągiem okrążać dom i z jednej i z drugiej strony
tutaj zraszacze statyczne o małym zasięgu - bo pas trawnika niewielki :

a tutaj rotacyjne :

jak obejrzysz mogę usunąć zdjęcia ,żeby Ci nie zaśmiecać wątku
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:26, 09 sty 2014

Do góry
Czas tak szybko biegnie. Trudno za nim nadążyć. Lada moment połowa stycznia.
U mnie cały czas zamiast zimy jest piękna, przedwiosenna pogoda. Cieszy mnie to bardzo

Ale wracając do ogrodu zastanawiam się ostatnio czy mogłabym coś posadzić przy wjeździe do mnie na posesje. Czy coś w ogóle pasowałaby? Strasznie podobają mi się pomysły z wiśnią Umbraculifera, które widziałam w Danusi realizacjach i jeszcze w kilku innych ogrodach. Ale czy u mnie by się sprawdziły? Z jednej strony (prawa strona patrząc jak sie wjeżdzą) to może i tak bo przysłoniłaby troszkę płot sąsiadki, która także podziela pasję ogrodową. Ale z drugiej strony ten monstrualny słup. Ech.

I od strony domu

ogrodoweimpresjejolki 08:09, 09 sty 2014

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Jolus widziałam tunelik. Z ciekawością obejrzałam. A powiedz mi czy on tak po prostu stoi na tej podmurówce czy go jakoś mocowaliście specjalnie coby go nie zwiało?

W oryginale producent tunelu proponuje osadzić tunel na gruncie i folię wokół obsypać ziemią . Jest to rozwiązanie chyba tylko na zaciszny , osłonięty przydomowy ogródek. Na takie warunki jak mamy my i Ty będziesz miała trzeba go dobrze zabezpieczyć, żeby nie zmienił miejsca lokalizacji
Marek zawinął w folię na dole grube pręty zbrojeniowe obciążając w ten sposób cała konstrukcję. Dodatkowo dolne, przylegające do gruntu pręty zakotwił w gruncie zrobionymi przez siebie (wygiętymi w literę "U") kotwami też z grubych prętów. Wbił je na około 0,5 m. Producent też daje szpilki, ale cienkie 10 cm. Myślę, że masz takich fajnych fachowców w rodzinie, że dadzą radę Elementy konstrukcyjne są wykonane z plastiku, więc bardzo lekkie. Można je w środku też czymś wypełnić (piasek, pręty, ...) aby cała konstrukcja była bardziej stabilna.

Zobacz dlaczego warto :zrobić ten wysiłek)

Gosiu, jeśli mało, to pokażę jeszcze ogórki szklarniowe
Kwiatowy ogródek Monteverde 00:44, 09 sty 2014

Do góry
Dzisiaj już idę jutro cosik wymyślę, na dobranoc taki sobie kwiatek na ładną pogodę
Kubusiowo II 00:40, 09 sty 2014

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Dopatrzycie sie myszki?

Górna część Żabola.....

Dolna część Żabola

Kiedyś takie pawie w moim jednym ogrodzie buszowały ale taki "ropuch" to nigdy
Pszczelarnia 23:41, 08 sty 2014

Do góry
Dla Gabrysi z Geometrycznego wybujałą choinę, krótko po zakupie i posadzeiu - maj, którą uało się zagęścić - listopad. Zdjęcie tej samej choiny ale z dwóch stron.

Pszczelarnia 23:31, 08 sty 2014

Do góry
Dla Mirki wstawiam pelargonie angielskie. Byłam z nich bardzo zadowolona. Powtarzały kwitnienie i miały piękne aksamitne kolory, jak np.:

W kamiennym kręgu od początku 23:25, 08 sty 2014

Do góry
GorAna napisał(a)

Żadna łódka na fali, ani szczyty gór tylko rabata - wiadomo, jakże mogłoby być inaczej?
Pozdrawiam
Starorzecze na górce 23:24, 08 sty 2014

Do góry
Dziękuję za odwiedziny w 2014! Niechaj Wam, nam się szczęści!

Aniu, Monteverde, torcicho to tort orzechowo-czekoladowy, tzn. blaty orzechowe (bez grama mąki, ale z 2 - 3-ma łyżkami bułki tartej), krem orzechowy z rumem oraz czekoladowy na bazie gorzkiej czekolady Taki naprawdę orzechowy bozonarodzeniowy, ciężki. Orzechy pochodzą z orzecha rodziców (gdzieś tam jest fotka wcześniej, ale jeszcze załączę ) za młodu rozpęknietego przez mróz na 5 konarów, w czym upatrujemy głębokiej symboliki rodzinnej (mam dwoje rodzeństwa ).
Od trzech lat - hehe - to już tradycja, że zawsze piekę ten tort na Wigilię i rodzinnie zjadamy przez święta Jakby co przepis dam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies