Drodzy forumowicze! Mam w ogrodzie szałwię omszoną, nie pamiętam dokładnie jaką odmianę i nie wiem jak i kiedy ją przyciąć, na jesień usunęłam tylko przekwitłe kłosy i w związku z tym moje pytanie: czy na wiosnę powinnam ją przyciąć tuż przy ziemi plus ewentualnie suche gałązki ?
Ja też tą bramę już mam w wyobraźni, fajnie będzie wyglądała, będzie takim zaproszeniem do ogrodu
Sąsiedztwo masz takie, że pod kosę bym wsadziła
Rabaty wykańczaj najpierw w bezpośredniej bliskości domu, staraj się posadzić, w samym środku coś wysokiego jak magnoia, katalpa, wiśnię umbraculiwera, sosnę, jodłę koreańską lub śwerka serbskiego, poniżej niższe piętra, derenie, forsycje tawulce, jałowce, thuje wschodnie, swierki gniazdkowe, laurowisnie, bukaszany, hortensje bukietowe, kosodzrzewiny, berberysy, azalie, trzmieliny i trawy najlepiej rozplenice i carexy uzupełniając bylinami
Koniecznie postaraj się jak najszybciej odgrodzić się od sąsiadów, więc żywopłot powinien rosnąć, może być przetykany różnymi iglakami, bo nie musi być monotonny, w tym wąskim przejści wybieraj odmiany wąskie kolumnowe jałowiec arnold, szmaragdy, swierk Cupresina, buk kolumnowy, świerki serbsie kolumna, formy płaczące i zwisłe
Bartku Iwonko Elu Aniu Jolu dziękuję uwielbiam takie rośliny oszronione lub w śniegu, ale tylko na zdjęciach w ogrodzie wole ciepło i słoneczko choć zimowe klimaty tez lubię z białym śniegiem .
Dziś będzie Walentynkowo róże z mojego ogrodu dla Wszystkich odwiedzających mój watek
Przyniosłam też z piwnicy agapanty.To będzie ich trzeci sezon...niestety kwitnienie bez efektu....zerowe.
Dam im jeszcze ten rok,poczekam.Były w ciasnych pojemniczkach.W tym roku dam im większą ,glinianą donicę i posadzę wszystkie razem.Nie będę się nad nimi rozczulać...nie chcą,to trudno.
...takie mizeroty...
Bogdzia tęcze wrześniowe ale oko cieszą , Silberlocke mam dwie kupione bardzo okazyjnie jedna z przeceny drugą sadzonkowaną za 15 zł , ta szczepiona aż się prosi żeby ją wykrzywić a druga jak podrośnie to już nie będzie mój problem
Ania oczywiście
to właśnie te dwie panienki - Silberlocke
karłowa jodła grecka dwie zimy ma za sobą
Mayers Dwarf maj 2013 i godny polecenia jałowiec Blue Heaven
jednak z jałowców dla mnie nr 1 to j. chiński Plumosa Aurea
Życzę Ci uśmiechu, nawet gdy Cię spotyka smutek lub boleść,
tęczy na niebie, która Ci przypomni, że i nad najciemniejszymi chmurami świeci Słońce, pewności, że o Tobie ktoś myśli, kiedy ogarnia Cię samotność, przyjaciół, którzy Ci wskażą piękno potrzebne dla Twoich oczu,
pewności w wątpliwościach, cierpliwości przy akceptacji rzeczywistości
oraz siły i zdrowia do prac ogrodowych , miłych spotkań i niechaj wszystko Ci pięknie rośnie i zakwita
Buziaki Aneczko w dniu Twojego święta