Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:42, 29 kwi 2011

Do góry
Krzewy nabrały koloru - niektóre fajnie kontrastują

Rozkwitają floksy, ale jakoś aparat nie chce uchwycić ich kolorów - spróbuję kiedy indziej

Magnolia ma rany po gradzie, ale jednak rozkwita. Wybarwia się od ciemnego różu do bieli - ładna będzie

No i jeszcze dobijający widok. Mam już napad ślimaków na astry - tych i pomrowów, lecz małych. Poczęstowałem je cukiereczkami
W ogródku Niage 22:50, 28 kwi 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Cudnie i kolorowo u Ciebie. U mnie z bylin to floksy szydlaste rozkwitają tylko

Floksy szydlaste są u mnie teraz w pełni rozkwitu Nie widać zupełnie nic zielonego, jednokolorowa plama.

zaczynają kwitnąć zawciągi nadmorskie

smagliczka skalna

W ogródku Niage 19:32, 28 kwi 2011

Do góry
Cudnie i kolorowo u Ciebie. U mnie z bylin to floksy szydlaste rozkwitają tylko
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 08:42, 28 kwi 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Elu na 2 zdj., floksy)?

To żagwin
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 00:52, 28 kwi 2011

Do góry
Elu na 2 zdj., floksy)?
Agnieszkowy ogródek 07:14, 21 kwi 2011

Do góry
W pustych miejscach pomiędzy krzaczkami powsadzałam lilie, jeżówki i marcinki. A przy samym ogrodzeniu są floksy, jako najwyższe z nich. Ciekawe jaki będzie efekt?

Ogródek Lilki 13:33, 20 kwi 2011

Do góry
no i stało się dotarły w końcu moje zakupy
hortensja romance - na razie gołe patyczki ale tak będzie wyglądać

i tak fajnie się przebarwiać

kolej na mieczyki

dalie

floksy

krokosmie

i jeszcze hortensje

cebulki już rosną w doniczkach , po świętach powysadzam do gruntu.

ogrodoweimpresjejolki 19:09, 17 kwi 2011

Do góry
Tyle planów, zamierzeń, pomysłów, ... a tu trzeba wszystko ograniczyć i odsunąć w czasie ze względu na stan zdrowia

Ale tak mi tęskno za moją działeczką, że namówiłam w sobotę M. żeby mnie zawiózł - chciałam chociaż popatrzeć ...
U Was w ogrodach już wiosna w pełni, a jak u mnie to nie wiem.

Zobaczcie co zobaczyłam:
kwitną już sasanki - najładniej te, ale i białe i fioletowe również

szafirkowo jest w wielu zakątkach, ale te białe kupione zeszłej wiosny ucieszyły mnie najbardziej

kupiłam zaledwie kilka cebulek, ale mam nadzieję, że będą się szybko rozrastać jak te klasyczne

zrobiło się też już tulipanowo

obok tych tulipanków widać floksy, które zeszłej jesieni dostały dobrze przygotowane nowe miejsce i widać, że im się podoba
trzmielina też nabiera barw po zimowych przebarwieniach - trzymam za nią kciuki, bo jeszcze bardziej polubiłam tę roślinkę dzięki Wam
A Wy trzymajcie za mnie kciuki, żebym jak najszybciej mogła porobić a nie tylko popatrzeć

Michael my Garden 20:11, 14 kwi 2011

Do góry
Michał jak Ty ładnie malujesz) ten żółty co jest za rabatką między te iglaki po lewej wsadź)a ten krzaczek czerwony daj po prawej kolo iglaka)) a na koniec po lewej daj floksy skrzydlaste w kolorze...jaki ci się podoba,żeby na kamień się płożyły
Agnieszkowy ogródek 18:15, 13 kwi 2011

Do góry
Dzięki. Tę rabatę zostawiam sobie na koniec, bo wszystkiego na raz nie dam rady zrobić. Ale chcę mieć coś w rezerwie w razie, gdyby jednak nam się udało wszystko w ogrodzie zrobić. Jest to coraz mniej prawdopodobne, bo pogoda skutecznie utrudnia wszelkie prace .

Na pierwszy ogień idzie oczywiście rabata półkolista, a potem uporządkowanie reszty ogrodu. Dosadzanie nowych roślin w pozostałej części ogrodu zostawiam na później.

Na razie borykamy się z wykopywaniem roślin. Czekam aż porządnie wzejdą lilie i czosnki ozdobne, abym mogła je wykopać do donic. Trochę się boję, że je pouszkadzam podczas przesadzania , ale może się uda przeprowadzić je bezboleśnie.... Wykopałam już firletki i dyptama. Czekają w kolejce floksy różowe i marcinki. Tych jest naprawdę mnóstwo... Będzie co robić

Wczoraj dosiewaliśmy trawę (po ponownym wyczesaniu trawnika, bo nie byliśmy do końca zadowoleni z efektów). Całość została przysypania ziemią z piaskiem. Wygląda to cokolwiek dziwacznie. Dzieci nie mogły zrozumieć dlaczego przez ostatnie 3 lata zabranialiśmy im rozsypywania piachu po trawniku, a wczoraj sami wybraliśmy 3 taczki piachu i sypaliśmy nim w pośpiechu przed deszczem . Zrozumieli, ale piaskownica prawie pusta chyba popsuła im humory... Coś trzeba będzie wymyślić....
Moje miejsce na ziemi ;) 18:51, 08 kwi 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Marysiu,czym obsadziłaś brzeg tej dużej rabaty przy siatce?

Haneczko , z przodu jest zawciąg nadmorski (chyba tak się nazywa?) biały :

A dalej floksy szydlaste ...

Agnieszkowy ogródek 17:03, 08 kwi 2011

Do góry
Dawno nic nie pisałam. Czas zatem na uzupełnienie zaległości.

Wiele roślin już wyjechało do innych ogrodów. Pojechały sobie młodziutkie derenie w dwóch odmianach, rokitnik, krzewuszka, kolkwicja, wierzba Hakuro Nishiki, barwinek Variegata, floksy, kukliki, firletki i jeszcze jakieś tam inne. Wiele roślin jeszcze czeka na wykopanie, ale brak czasu lub pogody uniemożliwia pracę w ogrodzie.

Za to jesteśmy już po malowaniu domu. Jeszcze nie wszystkie meble wróciły na swoje miejsce, ale to już kwestia najbliższego weekendu.

Mimo niesprzyjającej pogody udało się wykonać już sporo prac w ogrodzie. Krzewy zostały przycięte a trawnik zwertykulowany. Jeszcze nie dosiewaliśmy trawy w pustych miejscach, bo pogoda znowu się popsuła, zapowiadali przymrozki, więc się wstrzymaliśmy.

Trawnik po wertykulacji wyglądał żałośnie:
Moje miejsce na ziemi ;) 16:50, 03 kwi 2011

Do góry
Kolejna grupa czerwono-różowa : jeżówki , liatra , floksy , pysznogłówki , lobelia szkarłatna , gaura , różowe i czerwone goździki , orliki , żurawki , malwy jednoroczne ... rozjaśnione smagliczkami

Rajski ogród Ani 21:03, 29 mar 2011

Do góry
Kochani czekam na propozycję jakimi krzewami zasłonić istniejącą przerwę między świerkiem, a wysoką tują. Jest to mój kącik rekreacyjny. Tam, gdzie są kamienie będzie murek osłaniający grill
Do tek pory były tam kwiaty; floksy i firletki ( zniknęły bo za dużo cienia) , a ziemię porasta barwinek i miechunka. Jest to strona od zachodu słońca.
Phlox - floks 21:25, 23 mar 2011

Do góry
Floksy nie lubią deszczu

Rajski ogród Ani 23:03, 22 mar 2011

Do góry
Sporo skalniaków, floksy szydlaste, gęsiówki, żagwiny - to kolorowe kępy.
Mój 4 arowy azyl... 19:28, 21 mar 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Przepiszę wiadomości z MOJEGO PIĘKNEGO OGRODU
opakowanie 10 l wystracza na dosianie trawy na 100 ubytkach o powierzchni 10X10 cm

Sebuś, chyba 10X10 metrów

U mnie wiosna już widoczna:

Pokazały się narcyzy, hiacynty/niewiele/, wschodzą floksy wiechowate, miodunki.
Skowronki śpiewały jak szalone!
Ogród w Tarnowie 20:16, 19 mar 2011

Do góry
Piękne floksy szydlaste, tak właśnie lubię dużo i aż "kipi" z tych półek - skarp.
Widać dbałość i dużo pracy włożonej.
Rabata my Garden Michael 23:06, 17 mar 2011

Do góry
możesz zastosować krawężniki betonowe, obsadzisz roślinami zadarniającymi, jak floksy płożące i tego typu i szybko ten krawężnik zarosną a skarpa będzie bezpieczna i nie będziesz musiał po 3 latach nic wymieniać, iglaki też są płożące)
Phlox - floks 00:53, 16 mar 2011

Do góry
Basiu ładne masz floksy, ja dokupiłam ten fioletowy i zielono fioletowy, wyżej masz linka do zobaczenia jak wyglądają)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies