Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

Krys 11:46, 02 sty 2012

abiko napisał(a)
Witajcie w Nowym Roku. Życzę wam wszystkim spełnienia swoich marzeń ogrodowych, jak najmniej zmartwień i szybkiej wiosny

Abiko nie załamuj sie!J a też mam cały ogród do przebudowy a tylko jedna parę rąk do pracy.Bedzie dobrze głowa do góry
Syla 11:57, 02 sty 2012

Abiko , mojemu M do szczęścia również nie jest potrzebny ogród. Wolałby osłonić się do okoła wysokimi choćby thujami by nikt mu do zupy nie zaglądał i tyle. Reszta to moje fanaberie i sama się z tym zmagałam. Nie mogłam narzekać na zmęczenie fizyczne bo by mi zaraz wybił z głowy jakiekolwiek prace ogrodnicze. Robiłam swoje , gęba uśmiechnięta a jak chciałam sobie ponarzekać to biegłam do sąsiadki, wygarnęłam swoje i dalej do pracy. Teraz widać rezultat , ja jestem szczęśliwa , że tyle w zeszłym sezonie udało mi się zrobić a i M chwali . Teraz wie co chciałam osiągnąć i mocno kibicuje a jak poproszę to chętnie pomoże.

Efekt i u Ciebie będzie ale to wymaga dużo pracy i cierpliwości . Również się tego uczę. To trudne ale koniecze !!! Zawsze możesz wpaść na kawę , daleko nie masz pozdrawiam
abiko 14:03, 05 sty 2012

Doładowałam baterie i spróbuje skończyć co mi zostało, czyli skarpa, a raczej skarpka.
Jak wiecie, samo obsadzenie pewnie nie będzie problemem, tzn. wiem chyba jak ma wyglądać z naciskiem na chyba Problem w tym, że nie chcę aby była monotonna, bo jest długa i chciałabym aby "żyła", tzn kwitła I to co najgorsze, nie wiem jak dobrać rośliny aby nie zmarniały na glinie, którą oczywiście mam zamiar przekopać jak radziła Danusia.

Pomyślałam aby połączyć na niej iglaki z bylinami, bo wtedy byłoby kolorowo i nie raziło pustką w zimie. Tylko jak te plamy rozplanować.
Z roślin, o których myślałam to głównie tawuły, berberysy niskie i wyższe, może kosodrzewinę, rozchodniki, floksy, szałwia...co jeszcze?

tutaj są stare zdjęcia, teraz wzdłuż skarpy jest suchy murek w szczelinach którego są wsadzone roślinki.

Jak widać mam dwie trawki, trochę bylinek. I na górze posadzone pecherznice z dereniem, ale chyba je wykopię i dam cisy niskie, tylko czy tam się utrzymają - wąsko jest.
abiko 09:55, 09 sty 2012

Hmm żadnych pomysłów?
A może ten murek podwyższyć jeszcze? Teraz ma tak z 40 cm, zdjęcia stare więc nie widać, i wtedy zrobić rabatę? Jak myślicie?
zbigniew_gazda 10:16, 09 sty 2012

Myślę Abiko że będzie problem z utrzymaniem wody na tej skarpie. Stroma jest i wąska. Pomiędzy kamieniami woda też ucieknie . A może zrób kaskadę ( czyli korytko ) wzdłuż skarpy (zobacz jak to pięknie rozwiązał Ryszard w Ogrodzie w Tarnowie.)
abiko 10:48, 09 sty 2012

Zbyszku, kaskada na całej długości odpada... ten wał trochę metrów ma jednak. Jak przekopię ją po całości to może woda nie ucieknie tak bardzo?
Joku 11:09, 09 sty 2012

Nie wiem jakiej szerokości i wysokości jest ta skarpa (pewnie już gdzieś o tym wspominałaś), tak sobie myślę że murek z kamieni mógłby być, nawet tworzony po kawałku, latami.
Przypomniałam sobie że nieco podobna skarpa jest u Bogdy w jej wątku (posty z zeszłego roku, myślę że w pierwszych 50. stronach ). Projektowała Sylwia (Syla), u niej również na ten temat można coś znaleźć (również posty z zeszłego roku, jak u Bogdy).
Wieloszka 11:19, 09 sty 2012

Abiko, widziałam cudnie obsadzoną skarpę przy jednym z centrów ogrodniczych we Wrocławiu, ale nie zrobiłam fotki w sezonie, a teraz to pewnie nie wygląda za ciekawie. Żałuję, bo mi też by się przydało Wprawdzie szersza niż nasze skarpy, ale z pięknie rozmieszczonymi połaciami roślin. Zrobię fotkę jak tylko tam się wybiorę (to drugi koniec miasta) ale dopiero ok.kwietnia będzie można rozpoznać użyte rośliny, ale Ty pewnie nie chcesz tak długo czekać...
abiko 14:30, 09 sty 2012

Wieloszka napisał(a)
Abiko, widziałam cudnie obsadzoną skarpę przy jednym z centrów ogrodniczych we Wrocławiu, ale nie zrobiłam fotki w sezonie, a teraz to pewnie nie wygląda za ciekawie. Żałuję, bo mi też by się przydało Wprawdzie szersza niż nasze skarpy, ale z pięknie rozmieszczonymi połaciami roślin. Zrobię fotkę jak tylko tam się wybiorę (to drugi koniec miasta) ale dopiero ok.kwietnia będzie można rozpoznać użyte rośliny, ale Ty pewnie nie chcesz tak długo czekać...

A zobacz co wymyśliła Gosia

Patrząc od lewej czyli tej węższej strony :
niebieski kępki to kostrzewa sina, za nią jakaś niska odmiana miskanta a z tyłu jałowiec kolumnowy Blue Arrow.
Iglaczek na nóżce to może być modrzew płaczący lub inny karłowy w zależności od ilości miejsca .
Iglaczek podsadzony jest niskim przetacznikiem kłosowym a za nim są kolumnowe cisy.
Poduszeczki na murku to skalnica Arendsii, karmnik ościsty, macierzanka cytrynowa, floks szydlasty,rozchodniki .
W części środkowej rabaty są róże podsadzone lawendą lub szałwią a za różami wyższe odmiany miskanta, na ścianie powtórzyłam kolumnowe cisy.
Te różowe kulki to berberys Admiration przeplecione karłową odmianą kosodrzewiny, za nimi okazała kępa rozplenicy, pod samą ścianą zaś hortensja Limelight.
Patrząc z prawej strony większa, niebieska plama to karłowa odmiana świerka kłującego Glauca Globosa a za nim buk czerwony Purple Fountain formowany według potrzeb. Za nim kolejny krzak hortensji a na szczycie (czego nie widać już na projekcie) kępa miskanta Mourning Light.
Wieloszka 14:35, 09 sty 2012

Widziałam u Sebka ten rysunek Gosi - cudo!!! Bardzo by to u Ciebie pasowało, tylko musiałabyś sprawdzić, czy wszystkie zaproponowane przez Gosie roślinki dadzą u Ciebie radę No i masz super gotowca!