Ogród w cieniu brzozy
13:46, 05 mar 2014
Agnieszko często czytałam, że nie zaleca się sadzić piwonii przy różach, ale jak się chce mieć i jedno to trudno uniknąć takiego połączenia. Pokażę fotki z czerwca i września
W tym połączeniu chodziło mi o to, że najpierw kwitną piwonie, a później już tylko róże i to co za piwoniami - nasadzenie ma już trzeci rok i pierwszy raz się zdarzyło, że kwitną razem. Z reguły piwonie kończą kwitnienie, a róże zaczynają. Liście piwonii częściowo wycinam po kwitnieniu, aby zrobić więcej miejsca dla róż. Tak więc jak inne bylinki można upychać łatwo między róże, tak piwonie, potrzebują sporo miejsca, trudniej się je przesadza i kwitną tak do połowy czerwca.
Jeśli chodzi o odmiany piwonii, nie wiem jakie kolory, jakie formy Ci się podobają, ja mam ich tylko kilka, a wybór jest ogromny - zwróć uwagę tylko na wysokość, gdyż piwonie te pełne jak są wysokie bardzo się wykładają po deszczach, np ta biała, którą pokazałam, więc wybieraj jak najniższe.
Podpory potrzebują róże pnące wiadomo, ale wiele róż ma wiotkie pędy, rozkładają się na boki, czego my nie chcemy z różnych względów, są np. blisko przejścia i wtedy pomocne są podpory.