Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:04, 17 sie 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
co do 14 to ja nie lubie takich mijanek więc mam wątpliwości co do tyłów

No właśnie ja też nie lubię...
To co tylko hortki między te brzozy?
A gdzie mam dać dwa gracki? Bo mi zostały
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:31, 17 sie 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Sylwia jak się cieszę z Twojego powrotu
Ogród niesamowicie dojrzewa, żywopłoty cisowe już płot zasłoniły, drzewa wielkie. przepięknie

Cisy to moja ukochana roślina .... Kiedyś dawno dawno temu u mojego kuzyna rósł piękny żywopłot cisowy a ja na jego widok dostawałam ślinotoku .... Nadeszły czasy , że i ja sobie na takowy mogłam pozwolić ...

Drzewa wymagają cięcia .... tylko brzozy jeszcze nie ruszone , kombinuję jak je ogarnąć aby nie straciły fasonu ... Tulipanowiec i klon tnę w kształcie stożka , choiny których nie cierpię a mam, również tnę w stożki , reszta to koła .... Stanowczo za dużo
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:58, 17 sie 2017

Do góry
Frontowe już wyczyszczoneTylko trzmielinki trzeba przyciąć

- magnolia ma pąki kwiatowe
- niestety jedna paleta jeszcze zostałaszambo czeka na wysypania kamykami....

Znalazłam siewki brzozy - czy doorenbos się wysiewa??? Powtórzy cechy matki??? Ktoś wie???

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:14, 17 sie 2017

Do góry
Angeliko, na tym zdjęciu, które zacytowałaś, są dwie, które rzeczywiście są fajne-dorodne. Pozostałe żyją własnym życiem- mimo mocnego wiosennego cięcia rozłażą się i mają wątłe łodyżki, ale trzeba im oddać, że kwitną bardzo obficie, choć już jesień bardzo widać po nich. Niestety też nie przebarwiają się (mimo, ze nie przepadam za różem) lecz jakby od razu w brąz idą
Widać jesień już potwornie- brzozy lecą, wrzosy kwitną...aż mi się łza w oku kręci, że sezon zmierza ku końcowi
Kiedyś będzie tu ogród 10:09, 16 sie 2017

Do góry
Faktycznie nic się nie stało - inwazja obcych. palące się drzewa, połamane brzozy
Tajemniczy Ogród 16:16, 15 sie 2017

Do góry
Wspaniałe zmiany brzozy bardzo zyskały,zostały bardziej wyeksponowane,super pomysł Asi makadamii
Kiedyś będzie tu ogród 22:28, 13 sie 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Ależ Wam zazdraszczam... wiem to wstyd i nie godzi się,

dobrze, że choć zdjęć się naoglądam
Oj Gosiu jest czego zazdrościć , jest... Szkoda tylko, że wypad taki krótki...

Mala_Mi napisał(a)
szkółki wysyłkowe

tu kupowałam ale to wieszke sadzonki i drozse

lub wycieczka w Lubuskie do Przytok
w Przytoku lista zrobiłaby sie zdecydowanie dłuższa.... Ale to chyba poza zasięgiem. Upolowałam cypryśnika w jesnej z podkarpackich szkółek- razem z głogiem którego Mariusz polecał.

Kawa napisał(a)
piękne foty z pięknej wycieczki
Dzięki Kamilo. Wycieczka fantastyczna, wspaniali ludzie, cudowne miejsca.... czego chciec więcej... No może tylko tego, żeby trwało dłużej....

Niestety powrót do rzeczywistości był twardy... Pomijając sprawy osobiste, powiem tylko że po nawałnicy zmienił mi się trochę krajobraz. Wyleciały brzozy przy stawie- łyso trochę i myślę co dalej... Ale to w dalszej przyszłości. Z dobrych wieści- pozbyłam się jalowców i cyprysika Boulevard. Jutro trzeba 'tylko' powywozić gałęzie. I co najwazniejsze zaczęło się kopanie karp po żywopłocie z ałyczy(odbijającej jak feniks z popiołów). Takie male g... a korzenie ma na kilka metrów, masakra. Jutro, mam nadzieję, koniec. Aaaaaaaaaaa.... i szykuję teren pod trawniczek przy anabelkowej...

Miałam pokazać anabelkową, ale nie opielona do końca. Tak więc tylko z dedykacją dla Renatki od której dostałam nasionka. Tegoroczne siewki.

W kamiennym kręgu od początku 20:59, 13 sie 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
A widzisz Aniu,ja myślałam że ten Ivory Halo jest mocno kompaktowy ale jak nie to nawet mi pasuje. Zasłoni mi ładnie siatkę choć na czas letni. Tyle,że zastanawiam się czy on w cieniu też taki bielutki będzie . Pod brzozami mam cień.

Moim zdaniem dadzą radę, brzozy dają taki koronkowy cień, a derenie mogą spokojnie rosnąć w półcieniu
W kamiennym kręgu od początku 20:38, 13 sie 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Aniu rozchodniki cudowne. Zapytam jeszcze o derenie . One u Ciebie tak ładnie rozświetlają. Co to za odmiana? Czy to Ivory ? Chciałam pod brzozy posadzić takie światełka.
Asiu, tak to dereń Ivory Halo, dość mocno cięty na wiosnę, bo ekspansywny dość jest.Też się zastanawiałam czy nie posadzić go pod brzozą.

Posadziłam jednak dookoła krzewuszkę Monet. Też ładnie świeci i w dodatku młode przyrosty mają dodatek różowego i kwitnie też na różowo, a o to mi głównie chodziło
Nie jest też taka wielka.

W kamiennym kręgu od początku 17:05, 13 sie 2017

Do góry
Aniu rozchodniki cudowne. Zapytam jeszcze o derenie . One u Ciebie tak ładnie rozświetlają. Co to za odmiana? Czy to Ivory ? Chciałam pod brzozy posadzić takie światełka.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:16, 13 sie 2017

Do góry
gouran napisał(a)
Witam, zasiałem trawę 11 dni temu i tak to wygląda, trawnik jest regularnie podlewany przez system nawadniania. Co mogę poradzić na miejsca gdzie trawa nie wchodzi lub rośnie bardzo rzadko? Jakimś nawozem czy dosiać jej więcej? Gleba pod trawnik została przygotowana - zostało nawiezione 30cm dobrej przesiewanej ziemi, wszystko zostało wyrównane, kamienie przed siewem wybrane, trawa po zasianiu przegrabiona i zwałowana. Jak widać na ostatnim zdjęciu w rogu domu koło brzozy trawa ładnie się zagęściła i wyszedł już ładny dywanik, ale tylko tam...
Zdjęcia

Jeśli chciałbys poradę, uprzejmie proszę o zadanie sobie odrobinkę trudu i wklejenie zdjęć, aby było widać u nas, a nie chodzić po cudzych stronach

Ja sobie ten trud zadałam, chociaż w części

A więc odpowiedź brzmi tak.

Pod brzozą masz cień i tam ziemia tak nie wysychała, stąd lepsze wschody. W pozostałych miejscach widać że nasiona pospływały z ulewą i są nierównomiernie rozmieszczone. Tam, gdzie gęściej - jest dołek, zgromadziło się więcej nasion.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 03:23, 13 sie 2017

Do góry
gouran napisał(a)
Witam, zasiałem trawę 11 dni temu i tak to wygląda, trawnik jest regularnie podlewany przez system nawadniania. Co mogę poradzić na miejsca gdzie trawa nie wchodzi lub rośnie bardzo rzadko? Jakimś nawozem czy dosiać jej więcej? Gleba pod trawnik została przygotowana - zostało nawiezione 30cm dobrej przesiewanej ziemi, wszystko zostało wyrównane, kamienie przed siewem wybrane, trawa po zasianiu przegrabiona i zwałowana. Jak widać na ostatnim zdjęciu w rogu domu koło brzozy trawa ładnie się zagęściła i wyszedł już ładny dywanik, ale tylko tam...
Zdjęcia

Dosiać i zraszacz częściej
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:47, 12 sie 2017

Do góry
Czyli na tych pustych plackach na razie się wstrzymywać i czekać aż coś się ruszy?
Nie wiem czemu ale tam koło brzozy trawa już prawie jest do koszenia...
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:57, 12 sie 2017

Do góry
Zdjęcia
Ogród pod lasem 14:21, 12 sie 2017

Do góry
Kasia, mam Lennei Alba - CUUUDOOO polecam gorąco!!! Kwiaty są wspaniałe, wielkie, mleczne kielichy.
Mam też Elizabeth, ładna, rośnie najsilniej, w pierwszym sezonie chyba metr przyrostu miała. Chciałam żółtą, a okazało się, że ona bardziej kremowa, ale fajne drzewo.
Mam też Alexandrinę, okazuje się, że modna jest, bo wielopniowa, ale jeszcze kwitnienia się nie doczekałam. Przesadziłam ją zeszłej jesieni, bo marna była i okazało się, że wrastał w nią korzeń brzozy. Teraz wygląda coraz lepiej, może na wiosnę w końcu kwiaty zobaczę.
No i mam Genie - na wiosnę miała mnóstwo pąków, ale szlag je trafił po przymrozkach. Teraz kwitnie i pamiętam, że w zeszłym roku latem też miała kwiaty. Genie nie musi kwitnąć, żeby zdobić, bo pokrój ma piękny. Taki kielich wysoki. Bardzo ją lubię.
Typografia ogrodu 11:41, 12 sie 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
My bez większych szkód w ogrodzie, no bo y nas wszystko małe. Tylko jedna podpórka od brzozy youngii nie wytrzymała.

Prąd nam dopiero w tej chwili włączyli, do tej pory siedzieliśmy po ciemku, bo przecież rolety zewnętrzne nie chodziły...

Wreszcie jest kawa!
u nas jest kawa a w zasadzie była ze stacji benzynowej. Na wsi słychać tylko Piły i agregaty. Rortki staram się powiązać choc nie znoszę tego robić.
Prądu marnie być 4 dni....
Typografia ogrodu 09:54, 12 sie 2017

Do góry
My bez większych szkód w ogrodzie, no bo y nas wszystko małe. Tylko jedna podpórka od brzozy youngii nie wytrzymała.

Prąd nam dopiero w tej chwili włączyli, do tej pory siedzieliśmy po ciemku, bo przecież rolety zewnętrzne nie chodziły...

Wreszcie jest kawa!
Na huśtawce miło płynie czas... 08:40, 12 sie 2017

Do góry
U mnie przewrócony gazowy grill z butlą. Poza tym wszystko ok. Napisz jak u Ciebie? Brzozy Twojej mi szkoda
Ogród w skali mikro cz.II 01:46, 12 sie 2017

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
Lata afrykańskiego zazdraszczam mocno. Mikro w latowym wydaniu piękny! Ciepełko czuję przez ekran. I prezent fantastyczny. Bardzo mi się podobają te żaróweczki super są.

Koffam ciepełko i widzę,że jestem odosobniona w tym odczuciu zapakuję trochę ciepła do walizki i Ci wyślę kurierem może być ???
Sama ciekawa, co tam w mikro,chyba podobnie jak Wy ..czy mój lotos żyje..czy jest kaput ..aaaaa...żaróweczki zarąbiste a jak fajnie świecą ...tak się przeplatają między listeczkami brzozy youngii....
Od nowa ... na przekór wszystkim 18:52, 11 sie 2017

Do góry
Kamila drzewek nie mam, to galezie wyciete u sasiada

No właśnie jakie byście proponowaly drzewka wielkosc rabaty 2 x 3 .
na początku myślałam o jarzabach flanrock, później o swidośliwie obelisk , brzozy ładne ale czy są takie ktore maja kilka metrow tylko. Tak w ogole to tam za blaszakiem chcialabym wlasnie dorenbrosy posadzic.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies