Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Droga do spełnienia 10:00, 06 maj 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Kamilko, potraktuj chwasty optymistycznie, toż to nowy materiał na kompost!!!

Na jesieni będziesz miała czym ściółkować

no tak ale miejsca już i w kompostowniku brakuje
i tak patrzę i zal mi że rośliny tak marnie a chwasty hura bura
ale to chyba tylko mój wymysł
ID rosną
szałwia też
hortki puszczają listki jedne szybciej drugie wolniej
trzcinnik nie choruje to chyba będzie rósł
rozplenica moudry - trochę marna ale mam nadzieję że się robuja chyba ma jeszcze czas
liliowce odżyły
pysznogłówki wręcz szaleją
cisy się przyjęły

więc nic tylko czekać aż się to rozrośnie
Tu ma być ogród :) 08:23, 06 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, którą seslerię i z którą szałwią połączyłaś?

Mebelki będą fajne.

Sesleria Heflera i szałwia Medium Deep Blue
Pan Maluśkiewicz 20:02, 05 maj 2016

Do góry
Znalazłam dla niej towarzystwo

szałwia Deep blue field, Stipa Ewelinowa , Carexy Evergold, iiii okaże się co jeszcze

Kosolkowa Pasja 19:43, 05 maj 2016

Do góry
Mam mszyce, ale zauważyłam też kilka biedronek - w ubiegłym roku nie było w ogóle, przywoziłam w pudełku Może gdzies przezimowały? Co prawda siedziały na orlikach, ale może do róż dojdą.

A`propos orlików - zaraz będą kwitły, przynajmniej część.

I szałwia Marcus ma pączki.

Moje małe wielkie marzenie 17:13, 05 maj 2016

Do góry
U mnie dziś słoneczka, ale rano było nieciekawie. Powiem że opłaciło się zmieszać piach z ziemię, bo po wczorajszym deszczu nie ma śladu, wszystko ładnie wsiąka w ziemię.
Tu się zgodzę z Toszką szałwia fajnie się rozrasta, małe sadzonki po 2 miesiącach wcale nie są takie małe
A gdzie zamawiałaś trawy?
Moje małe wielkie marzenie 17:09, 05 maj 2016

Do góry
szałwia pomimo pozorów nie jest mała i jest szeroka.
Ogródek Iwony II 23:08, 04 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Berberysy przed skrzynię to dobry pomysł (żeby tylko nie kłuły jak bedziesz pracowała przy warzywkach)... cisy są piekne ale to miejsce nie jest aż tak formalne - no nie pasują mi tu i już. A przed berberysy szałwia + może stipa (bo z AM to słyszałaś ile problemów)

Szacun za skrzynie

No mi też cisy jakoś u mnie nie pasują
Renia, gdzie o AM poczytać mogę, bo mi umknęło? Stipy mogę mieć za mało w tym roku
Myślałam o seslerii. Tylko jaką?
Ogródek Iwony II 23:05, 04 maj 2016

Do góry
Berberysy przed skrzynię to dobry pomysł (żeby tylko nie kłuły jak bedziesz pracowała przy warzywkach)... cisy są piekne ale to miejsce nie jest aż tak formalne - no nie pasują mi tu i już. A przed berberysy szałwia + może stipa (bo z AM to słyszałaś ile problemów)

Szacun za skrzynie

Moje małe wielkie marzenie 18:46, 04 maj 2016

Do góry
Czym podsadzić śliwę wiśniową?
Myślałam o hakone, a może turzycę evergold dać? Albo wykorzystać berberysy, mam już 2 dokupić jeszcze kilka żółtych kulistych, tutaj różne przymiarki z żółtymi roślinkami, tylko o kolor mi chodziło.

Obok będzie obwódka bukszpanowa i między hortkami a obwódką Żurawki.
a dalszy ciąg to róże a przed nimi szałwia omszona.
Ogród z pergolą 18:02, 04 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

a co jeszcze czeka na posadzenie ?

lawenda
szałwia
liatra
stipa
rozplenice
Tu ma być ogród :) 11:22, 04 maj 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ja dopiero przygodę z trawami zaczynam.Trochę siałam z nasion.
Dziś rano przed pracą, posadziłam je do gruntu.D
wie w tamtym roku kupiłam.A 3 dostałam małe sadzonki

Aniu, przeczuwam, że jak już zaczniesz wprowadzać trawy do swojego ogrodu, to tak łatwo nie będzie skończyć
Ja posiałam w tym roku Hameln i na 48 szt, wzeszły mi tylko dwa nasionka

Haha, taka sytuacja

Za to szałwia się udała

Rośliny do ogrodu w stylu śródziemnomorskim 23:30, 03 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proszę bardzo, świeżo opublikowany

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/475-ogrody-srodziemnomorskie

Dziękuję bardzo za tę informacje - wynotowałem sobie kilka ciekawych typów do mojego ogrodu:

oliwnik
perowskie
szałwia omszona ‘Blaukőnigin’
budleja Dawida ‘Ile de France’
Ożanka Teucrium hircanicum „Paradise Delight“
sosna czarna pinus nigra
jałowiec skalny ‘Blue Arrow’
lawenda wąskolistna
juka karolińska
Jałowiec łuskowaty blue carpet
Jałowiec płożący blue chip
Jałowiec płożący icee blue
Funkia hosta halcyon niebieska

Czy na któreś z nich powinno się szczególnie uważać w naszym klimacie jeśli chodzi o warunki sadzenia i pielęgnację?

Pozdrawiam
Tu ma być ogród :) 15:00, 03 maj 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Potraktowałabym tę część za wykuszem jako przedłużenie rabaty
A pod wykuszem może bardziej rozrzucić rośliny- lizaki wyglądają jak posadzone w linii a kule w skupieniu pod oknem, a tam gdzie obwódka jest pusto- rozrzuciłabym je a pomiędzy nimi już tylko wypełniacze

jak patrzę na te zdjęcia to też stwierdzam, że trzeba zrobić kontynuację.

Z kulkami masz rację, przesadzać nie będę ale kiedyś dokupię ze dwie szt. i dam bardziej z przodu.
Trzmieliny nie są w linii, choć na zdjęciu może tak się wydawać.
Z przodu są spore odstępy między roślinami, ale to dlatego, że kiedyś lawenda będzie tworzyć duże kule i te luki się zapełnią, na dzień dzisiejszy przyznaję, że wygląda jakby tam czegoś brakowało.

Jeśli kontynuacja to lawenda, kule bukszpanowe, szałwia, ale przydałoby się coś wyższego na ścianę, no i może jakieś róże, nawiązujące do tej strony gdzie altana?

Może jakieś stożki na obu końcach tej częsci ścianki? Bo za wykuszem ta rabata ma szersze miejsce o wymiarach 2,2x1,5 m a i w miejscu gdzie ona łączy się z frontową też zostaje taka większa wolna przestrzeń.

Tu ma być ogród :) 13:42, 03 maj 2016

Do góry
Przeróbka rabaty pod wykuszem.

W połowie czerwca ubiegłego roku zrobiłam rabatę przed wykuszem, było tam 6 bukszpanów (3 duże z likwidowanej plantacji, w związku z czym łyse miejsca musiały być podsadzone młodymi sadzonkami i 3 małe aspirujące do bycia kuleczkami), szałwia deep blue, carex the beatles, bordowe żurawki i maleńska stipa z własnej hodowli, a na środku wiąz Geisha.
Wyglądało to tak:

a we wrześniu już tak

W międzyczasie rabata przeszła kilka zmian, wyleciały stantad carexy The Beatles (słabo sobie radziły w słońcu, do tego zostały pożarte przez stipę i szałwię) i bordowe żurawki, a po zimie okazało się, że trzeba wykopać stipę, która nie ruszyła.

Rabata do końca mi nie leżała od początku no więc poszła do przeróbki.
Dosadziłam 8 kul bukszpanowych, które miałam w przechowalniku, zamiast stipy w jednej części posadziłam molinię Variegata, w drugiej seslerię Heafleriana, na całej ścianie budynku zrobiłam obwódkę z lawendy, do tego doszły jeżowki Butterfly Kisses, a zamiast wiąza Geisha, 4 trzmieliny na pniu i tak to teraz wygląda.

Moje początki- i brak doświadczenia :) 15:17, 01 maj 2016

Do góry
Zabrałam się za robienie teraz rabaty w poprzek działki, częściowo wymyśliłam co tam posadzę ale zostały mi jeszcze puste pola, gdzie nie wiem co tam umieścić. Są już posadzone róże Chopin oraz grujecznik. Będzie jeszcze lawenda, stipa, kocimiętka, Gracilimusy, berberysy, żurawki i chyba szałwia. Ale co jeszcze?

Tysiąc radości i utrapień 10:54, 01 maj 2016

Do góry
Betka napisał(a)
Asiu ale masz sadzonek przypominają mi się moje początki kiedy to w tunelu miałam hektary małych roślinek dzięki temu sporo zaoszczędziłam no i satysfakcja jest ...
Teraz już jakoś mi przeszło próżniaczek mi się wkradł albo po prostu miejsca w ogrodzie brak . Chociaż i upodobania mi się zmieniły byliny pomału odchodzą w dal .

Sadzonek sporo, bo i doniczek wystawiam dość dużo . Na dodatek eksperymentuję z różnymi jednorocznymi. W ubiegłym roku była czarnuszka i dmuszek, a w tym roku szałwia błyszcząca i werbena ogrodowa oraz patagońska. Sporo tych sadzonek rozdam, ale taki mam układ z różnymi znajomymi.
Upodobania ogrodowe się zmieniają i nie ma w tym nic dziwnego . Byliny są o tyle fajne, że szybko dają efekt. Z krzaczkami trzeba trochę poczekać, więc na początek sadzi się byliny.
Ogródek warzywny na balkonie 09:35, 01 maj 2016

Do góry
Zapomniałam zupełnie o moich heliotropach i szałwi omszonej. Nasiona szałwi pozbierałam w ubiegłym roku z zakupionych sadzonek i wysiałam. heliotropa siałam z kupowanych nasion.
Mam też jeszcze nasionka szałwi omączonej. Niestety nie wzeszła, a szkoda. Roslinkę trzymałam w ubiegłym roku w małej doniczce. Przetrzymała ładnie kwitnac do grudnia. Obrywałam jej kwiaty i brzydkie liscie, zakwitła znowu i cały czas była piękna. Zdecydowanie polecam na balkon i raczej do lekkiego cienia niż na słońce.

Częsć doniczek z heliotropem i szałwią (zdjecia z komórki byle jak zrobione, ale nie mam juz czasu na focenie

heliotrop ten z lewej

szałwia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies