Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 00:35, 25 lut 2012

Do góry
Baszka napisał(a)
Dzięki wszystkim. Kupię szpadelek jak radzicie.

Danusiu, przy okazji chciałam zapytać o wymiary tej skrzyneczki drewnianej za 49 zł. Chcę sobie też zamówić za jednym zamachem.

Chyba że coś jeszcze powinnam nabyć jeśli chodzi o fachowy sprzęt.

Skzryneczka ma wymiary 39 x 19cm, wys. 10 cm.
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 00:29, 25 lut 2012

Do góry
Pytania:

1) Rabatka różana- chcę wywalić agrowłókninę (to oczywiście wpływ czytania "ogrodwiska" ) ale co dalej? Zamówiłam już 6 szt bialej róży okrywającej i nie wiem co jeszcze warto byłoby tam zadarniającego dodać? Kiedy mam ciąć róże? Nie cięłam ich na jesien zgodnie z zaleceniami, nie okrywałam tylko zrobiłam kopczyki i teraz nie wiem czy już mam przycinac czy za wcześnie?
2) Czy przycinać już wrzosy czy za wcześnie?
3) Co z drzewkami owocowymi- przycinać nie ma co bo to na razie patyki same ale czy nie trzeba by już czymś ich opryskać?
4) Na miedzy chcę posadzić maliny- jak przygotować podłoże? Rozumiem, że roundup w miejscu gdzie będą rosły owoce to raczej kiepski pomysł?
5) Odkrywać już lawendę czy za wcześnie?
6) Obcinać kocimiętkę?
7) Sadzić już poziomki?
8) W donicach mam clematisy ale wiem ,zę lubią mieć "nóżki" w cieniu- co można by im dosadzić żeby ładnie kwitło i zdobiło?

Odpowiedzi

1. Poczytaj tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej

2.Za wcześnie, przytniesz jak się ociepli trochę, za mokro jeszcze jest.
3.Jeśli to jabłonki to patyk możesz skrócić o 1/3
4.Podłoże odchwaścić, przekopać, dołożyć kompostu i sadzić
5.Nie wiem jaka u Ciebie pogoda, ale jak 10 stopni to odkrywaj. Ja w ogóle nie przykrywałam
6.Obcinać, po przekwitnięciu też obcinać.
7.Nie sadzić, poczekaj do kwietnia
8.Lawendę?
Kubusiowo 23:10, 24 lut 2012

Do góry
Skalniak 23:07, 24 lut 2012

Do góry
Między bukszpanami posadź żurawki o żółtych listkach, turzyce fajne. Przeglądnij moją wizytówkę, tam będzie widać jakie rośliny stosuję.
A hortensje LImelight można posadzić gdzieś pod płotem lub ścianą a przed nimi coś niższego, np hosty o biało obrzeżonych liściach.
Link do mojej wizytówki masz w podpisie.

Zauważyłam jeszcze jeden fajny topiar - dwie kulki jedna na drugiej
Ogród z lustrem 22:48, 24 lut 2012

Do góry
Witek mówi, że tak, ale to zależy też od powierzchni dachu.
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 22:06, 24 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak ja lubię takie roboty, jeszcze raz nie mogę się nachwalić. Zadbane, porządeczek, chce się żyć dla takich chwil (tak mawia Daniec na koncertach)

Danusiu, spłonęłam czerwonym rumieńcem...
Dla takich słów warto się było trochę pomęczyć... co ja wypisuję, przecież to przyjemność była
Pewnie słyszałaś to nie raz, ale chciałabym Ci bardzo podziękować za to miejsce i za Twoją, rzadko spotykaną w dzisiejszych czasach, bezinteresowność i za to, że Ci się tak po prostu chce pomagać takim ogrodowym laikom, jak ja
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:58, 24 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dokończymy najładniejszy i największy domek dla złotooków, bo on będzie kolorowy Sama jestem ciekawa jak wyjdzie

ja już nie mogę się doczekać!!
Danusiu, mam nadzieję, że opisy do domków (co i dla kogo) będą, bo ze mnie kompletny laik w tej dziedzinie!!!!!!!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:21, 24 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lepiej nie wyjmować na zimę, wtedy wygodniej podlewać i mniejsze donice zajmują mniej miejsca. Wiosną także przesadzałam w większe, jak była taka potrzeba.

Wasko - O aparatach napisałam na PW.

dziękuje juz odpisalam
Przyszłam Hmm poczytać i zaprosić cię do mojego wątku o projektowaniu a jaki wasze pomysły bo mam inne " trudne" miejsce i chciałam wiedzieć co o tym myślisz

Doczytalam też o sklepie Biegne zobaczyć
Skalniak 16:28, 24 lut 2012

Do góry
Witaj Bobik.
Mnie akurat te kule urzekają, są takie okazałe i zdrowe Nie usuwaj ich, proszęęęę

Trzeba to wszystko opielić, kostki oczyścić, kamyczki wyrzucić i zrobić "ogródek nie tylko bukszpanowy" Ach jak on tam pasuje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:43, 24 lut 2012

Do góry
Lepiej nie wyjmować na zimę, wtedy wygodniej podlewać i mniejsze donice zajmują mniej miejsca. Wiosną także przesadzałam w większe, jak była taka potrzeba.

Wasko - O aparatach napisałam na PW.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 13:32, 24 lut 2012

Do góry
dajana napisał(a)

Fajnie z tym domkiem wyglądasz, jak na Alasce
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:27, 24 lut 2012

Do góry
Oczywiście Daruniu, da się. Uprawiałam przez wiele lat. Przechowywałam w podpiwniczeniu chłodnym razem z donicami.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:24, 24 lut 2012

Do góry
Ac, cóż byśmy robili bez tej roboty
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 10:26, 24 lut 2012

Do góry
Jak ja lubię takie roboty, jeszcze raz nie mogę się nachwalić. Zadbane, porządeczek, chce się żyć dla takich chwil (tak mawia Daniec na koncertach)
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 10:23, 24 lut 2012

Do góry
nika napisał(a)
Moje pierwsze zakupy:

pierwsze koty za płoty

Uwielbiam takie widoki, aż mi się oczy świecą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:43, 24 lut 2012

Do góry
Tak, inne owady też, a ja miałam nakleić na te "murarkowe" domki czerwone biedronki, bo taki domek zobaczyłam w Holandii i był dla biedronek, Co prawda murarkom chyba nie będzie przeszkadzało, jak będą miały domek ozdobiony biedronkami ? hehe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 02:31, 24 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No cóż jest wiosna tego nam trzeba ...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:21, 24 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Te domki są wręcz idealne dla murarek ogrodowych. Są to pszczoły z grupy pszczół samotnic. Murarki doskonale zapylają kwitnące rośliny sadownicze, ogrodowe i w tunelach foliowych. Najchętniej gnieżdżą się w pustych łodygach roślin baldaszkowatych, trzcinie pospolitej, a także różnego rodzaju otworach, szczelinach. Nie są agresywne w stosunku do ludzi.
W takich domkach mogą gnieździć się skorki, zwane też szczypawkami. Są to wszystkożerne owady drapieżne. Polują na mszyce, małe gąsienice. Lubią miejsca wilgotne i ciemne. Są pożyteczne
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 00:50, 24 lut 2012

Do góry
Przejmujemy więc pałeczkę i na pewno skorzystasz z naszych życzliwych rad Pa do jutra.
Poznajemy ptaki 00:35, 24 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W Holandii w kwietniu

W takim razie nie tylko kwiaty cebulowe są w Holandii, ale i piękne kaczki i kaczkopodobne
Ja bym do Holandii kiedy się wybrała na takie oglądanie dywanów z cebulowych..widziałam w Ogrodach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies