Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:21, 29 lis 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)
Oj czarujesz czarodziejko tymi zdjęciami, aż żal serce ściska Piękny ten Twój ogród, kiedy tak u mnie będzie?

Ewuś Twój ogród już jest piękny, ja jak widzę ogród Bogdzi, to myślę sobie, że on jest niedościgniony, co więcej, nigdy mój nie będzie wyglądał podobnie do żadnego innego, bo każdy ogród jest niepowtarzalny i jedyny, najważniejsze jest to, żeby Ci dawał dużo radości

Chociażby taka miodunka

Wilcza Góra 21:09, 29 lis 2013

Do góry
gratki wielkieeeee !!!!!!!

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:07, 29 lis 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Żelazny duet oznacza sugestię, że powinnam posadzić 2 klony?
U mnie woda też raczej nie zamarza i jest źródłem ciepła w zimie. Ja tak sobie myślę o tym klonie ale waham się bardzo, żeby on nie czuł się niezdarnie wśród lip, akacji i wiązów oraz modrzewi i brzóz.
Myślę dalej. On chyba jednak za delikatny do moich żywiołów. Ot słomiany zapał we mnie.

Pszczółko jak będziesz bardzo chciała, to dopasujesz, ja z kolei wszystko dopasowuję do klonów, bo tylko one u mnie najzdrowiej rosną sama zobacz

Klon Odesski

a kocham buki ponad życie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:04, 29 lis 2013

Do góry
Dzidka napisał(a)

Szczerze zazdroszczę zięby i jera, i makolągwy.
Nigdy nie widziałam by u mnie gościły, buuu.

Zakupiłam nowy karmnik, może jego zawartość je zwabi, kto wie

Masz u siebie w ogrodzie wszytko co trzeba.. są na pewno, trzeba tylko patrzeć U mnie to eMuś je wypatruje... i pokazuje mi najczęściej paluchem.. bo ja ślepa bez patrzałek to ślepa

To nie ptaszek, ale takei foto u siebie znalazłam.. siedzę i wyrzucam część fotek, bo już się nie mieszczą

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:03, 29 lis 2013

Do góry
Eluś

Wiąza nie okrywaj, moja fota jest z 2004r., zauważ, że ja mało co roślin wtedy miałam, bojałam się o wszystko

Klona okryj, zostaw mu odkryte czuby i zobaczysz co się stanie wiosną, czy czuby przemarzną, on też musi się hartować zapisz sobie, to wydarzenie, kiedy okryłaś, jaka była temperatura itp. pisałam parę postów wyżej, albo zrób jak kcesz

Aparaty zbieram kolekcjoner jestem................ ha ha, ja mam takie..............hooby ale dopiero zaczynam

Dziękuję za zaproszenie będę jutro.................. hi hi

Wilcza Góra 21:01, 29 lis 2013

Do góry
Gratulki To pierwsza 100... na drodze do 1000

Ogród na skraju sadu 20:56, 29 lis 2013

Do góry
Neska napisał(a)
nici z pracy w ogrodzie poszperałam po fotkach i znalazłam to:

30.05.2012

7.08.2012

22.07.2013

Brakuje jeszcze ładnej trawy, która pojawi się dopiero po skończonych pracach budowlano-remontowych.

pięknie wyglądaja te anabelki a gdzie krokusy?
Od ogrodu do łąki i stawu 20:51, 29 lis 2013

Do góry
Rabata z lawendą w trochę szerszej perspektywie

Wilcza Góra 20:45, 29 lis 2013

Do góry
Buziaki na setkę Następna jeszcze szybciej zleci
Ogród w Tarnowie 20:45, 29 lis 2013

Do góry
Wszystkie doniczkowe przeniesione do pomieszczeń a jedynie świderek zostaje ale zabezpieczony przed zimą i mrozami.Ta metoda się sprawdza.

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:44, 29 lis 2013

Do góry
No i wychodzą chyba przebiśniegi
no i jeszcze trochę dzisiejszych kwiatków
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:37, 29 lis 2013

Do góry
Dzisiaj sfocilam trochę ptaszki w ogrodzie i z balkonu, żeby ich nie płoszyć, więc zdjęcia nie najlepsze
a tu dzwoniec tu akurat robilam modraszkom, ale wyszło jak wyszło
wróble cierpliwie czekały jak jadły sikorki i dzwońce i albo siedziały na trzepaku, albo chodziły po ziemi i zbierały robaczki
a dopiero potem leciały do karmnika
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:31, 29 lis 2013

Do góry
EdytaB napisał(a)
chyba się jednak zdecyduję - umierać jeszcze nie zamierzam- poczekam
czarną mam - musze jej jedynie w tym sezonie pourywac do połowy nowe przyrosty żeby się zageściła

cała reszta bajkowa - klon widze robi furorę

Sosny, sprawiają mi wiele radości, a w szczególności kosodrzewiny, szczególnie one nie wymagają wielu prac, ale też nie wszystkie, np. moja gęstokwiatowa tak sypie igły, że chyba nigdy ich nie pozbieram, to właśnie czeka mnie na wiosnę

To jest ta dama, za karaganą, do której muszę się dorwać

za to cisy są zawsze zielone

Wilcza Góra 20:25, 29 lis 2013

Do góry
Gratki na pierwszą setkę
Wilcza Góra 20:17, 29 lis 2013

Do góry
WilczaGora napisał(a)
kolejna daweczka pozytywnej czerwieni

Tą pozytywną czerwień można przerobić na wspaniałą nalewkę.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:10, 29 lis 2013

Do góry
9. Rabata przy chodniku. Rosną tam dwa stare cyprysiki groszkowe i duży jałowiec, 5 thuji w rzędzie, przed krzewami od strony trawnika rosną liliowce, lilie, berberys języczka i kilka bylin. Prawdopodobnie rabata będzie troszke poszerzana. Kolejna rabata, któa nie powala na kolana... Mam mało zdjęć z tego miejsca.

W czasie kwitnienia lilii

10. Ostatnia rabata między domem a budynkiem gospodarczym. Totalny mix roślinny. Niejedna osoba chwyci się za głowe jak przeczyta co tam rośnie. Wierzba mandzurska, trzmielina szczepiona, 3 rh, dwa miniaturowe świerki, choina Jeddeloh, Sosna 'Shmidtii', jodła balsamiczna Nana, żurawki, berebrys, kosodrzewina, klematisy na kratce, tawułka, liliowce, lilie, cyprysik miniaturka, i salniak z około 35 roślinkami skalnymi, możliwe że jeszcze coś tam rośnie. Teraz sam się przeraziłem.

W wersji juz bardzo zaniedbanej, ojj muszą tu zajść zmiany

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:09, 29 lis 2013

Do góry
6. Rabata po remoncie, ale nie do końca udanym, jednak obecnie najbardziej uporządkowana.
Rosną tutaj dwie thuje, dwa bukszpanowe stożki, dwie kulki bukszpanowe, żółta trzmielina na pniu, berberys' Tiny Gold', żurawki. Dalej rosną głownie kwasoluby, 3 azalie i 3 RH staowczo za cisano posadzone

7. Ciąg dalszy najdłuższej rabaty. Kolejna część za jałowcem gdzie rosną lilie i głownie byliny, obwódka z żurawek. W tym roku wywaliłem dużego jałowca i na tym pomysły się skończyły, sam nie wiem co z tym zrobić.

Poza brakiem jałowca i przesuniętym bukszpanem nasadzenia się jeszcze nie zmieniły

8. Wąski koniec długiej rabaty z 3 strzyżonymi thujami i kulką buszkpanową, wszystko podsadzone kolorowymi żurawkami... całkowity niewypał.

Do góry
1. Przedogródek
Na rabacie znajdują się dwa cisy, jodła koreańska, modrzew szczepiony 'Blue Dwarf', dwa jałowce 'Blue Arow', jeden jałowiec płożący, różanecznik, kosodrzewina, zielony berberys, liliowce w sporej ilości, lilie podobnie i żurawki. Trawnik wiosną w tej części likwiduje całkowicie, będzie kora po całości.

2. Rabata 'zło wcielone'
Zmieniana z 6 razy, żadna zmiana nie była korzystna, zdjęc pokaywać nie będę bo nie ma czego, całkowicie do remontu, Rośnie tam z 8 miniaturowych iglaków a reszta to byliny różnego typu, liliowce, tawułki, astry, parzydło leśne, dzwonki, . Istan tragedia

3. W tym miejscu rośnie duża stara jabłoń porośnięta bluszczem.

4. Teren pod jabłonią porośnięty bluszcze i niestety ma tam swoje miejsce kosz na śmieci, co bardzo mi się nie podoba, ale już nie mam pomysłu gdzie go przenieść, zwyczajnie nei ma gdzie, jedynym rozwiązanie jest chyba zrobienie kratek z bluszczem.

5. Studnia, ratunek dla ogrodu i portfela w razie upałów baaardzo głęboka. Obenie jest brązowa, chce ją czymś obudować.
To właśnie tu 20:09, 29 lis 2013

Do góry
U Pszczółki przewinął się wątek makutry. Ma ją Celina i Ewa z Wilczej.
Mam i ja. Nigdy nie kręciłam w niej maku, ale majonez i masę do ciast, tak
Czas ją wydobyć. A przy okazji inne odchodzące w niepamięć kuchenne naczynia.

Do góry
Zrobiłem dzisiaj taki pobieżny plan ogrodu. Rozmieszczenia roślin nie robiłem bo to niewykonalne umieścić każdą roślinke na rysunku i jeszcze w odpowiednim miejscu może i jest wykonalne, ale nie na jeden wieczór a na całą zime .
Postaram się opisać jakie rośliny znajdują się na rabatach i dołączyć zdjęcia jeżeli takowe znajde. Pozwoli może to zobrazować bardziej działke na wyrost nazywaną ogrodem.
Cała działka ma wymiary 15x60m, do budynku gospodarczego jest ok 28 metrów, więc jest to połowa, ale ze względu na ogród ta ważniejsza część
Jak widać garaże są na końcu czegoś co teoretycznie nazywa się trawnikiem. Do momentu budowy kanalizacji, żaden podjazd nie wchodzi w gre z wiadomych względów. Na wiosne mają kopać, więc jest szansa, że wiosną 2015 roku doczekam się podjazdu i ładnego nowego trawnika, ale do tej pory jest jak jest i trzeba ten stan rzeczy zaakceptować.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies