Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 20:26, 19 kwi 2021

Do góry
Basiu u nas też bardzo mokro, tylko świeci od 2 dni słońce.

Madzia np mi dzisiaj pisała, ze na Śląsku pada deszcz od rana.
Ciebie widocznie ominelyvteculewy, akebu nas jak w zeszły poniedziałek zaczęło lać to każdy dzień do soboty, a ok 24 dzisiaj burza z frzmitemnlalo jak z cebra.

Już deszczu mamy dosyć niech idzie do ciebie jak masz sucho.

Nie jest tak czysciutko pisałam że co chwilę mój porządek jest dewastowany przez bażanty.

Tutaj to bażanci raj grzebią kiedy tylko się da.

A to fotki z osiedla. Mieszkańcy kupują cebulowe do domu i potem wysadzają na gdzie się da. Nie wiem jak się nazywają te małe niebieskie kwiatki, sąsiadka powiedziała że one się sieją.

Ptasi gaj 20:23, 19 kwi 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Otoczenie oczka wodnego na 6, żwir czyściutki i kaczeńce już cieszą kwiatkami.

Dorotka dzięki też mi się podoba jak narazie woda czysciutka. Ostatnie opady sporo wody przybyło. Zrobiłam duży błąd robiłam jesienią rabatkę przy oczku i zrobiłam ją rowno że żwirem i było sucho. Mogłam ja podwyższyć i trzeba będzie to zrobić bo lepiej podlać niż wyciągać zalane rośliny.

Kaczeńce mogą nawet stać w wodzie. Kaczeńce roślina taka z mokradeł a jaka ładna wiosna. Jeszcze sporo będzie kwitło na brzegu oczka tam większy cień.

Ta rabata po lewej za nisko posadowiona, po prawej ładnie w tym roku czosnki rosna

Tutaj inne miejsce z kaczeńcami

W samym słońcu 17:00, 19 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Na tej focie to rzeczywiście jest Szmaragd, ale jeżeli chodzi o szpaler nam wątpliwości.
Wedlug mnie jest to żywotnik zachodni Fastigiata Columna. Często w szkółkach mówią że to szmaragd bo jak mały to podobny. Później jak wyrasta dopiero widać różnicę.

Jak chcesz to zobacz na moim wątku wstawiłam foty Szmaragdów i Brabantow.

Pozdrawiam

To są te same tuje co na tamtym zdjęciu, kupowane były razem tylko te z tego zdjęcia męczyły się parę lat w doniczkach zanim je do ziemi posadziłam...no i tamte mają ze 2 metry,a te z 1,4m
Wymarzony sielankowy ogród..... 12:17, 19 kwi 2021

Do góry
Moniu u nas bardzo ładna pogoda słoneczko świeci. Zaraz jadę posadzić niezapominajki do ośrodka tam gdzie moja córka chodzi. Mam ich pod dostatkiem więc obdzielam wszystkich, posadziłam.na osiedlu niech będzie ładnie niech się rozsiewają. Jak posadziłam na osiedlu fiołki to teraz kwitną wszędzie.

Wczoraj właściwie przed północą była spora burza lalobjsk z cebra.

My na szczęście zdrowi ja zaszczepiona i eM też fuksem jak Dworczyk poluznił. Jeszcze córka. Mam na Śląsku rodzinę tam wszyscy mają Cowida. Aparaty tlenowe w ruchu non stop. Siostra mówi, że tam nie ma domu aby ktoś był zdrowy. Co się dzieje lekceważą spotykają się. My od pazdziernika tylko sklep, spacer w lesie i działka. EM od roku pracuje zdalnie. Środkami transportu w ogóle nie jeździmy.

Masz super zasiewy, selery od razu podziel po co masz znowu dzielić. Ja swoje zasiewy dzisiaj wynoszę na balkon muszę wyhamować wzrost.

Pozdrawiam Moniu i zdrówka życzę.
Ptasi gaj 12:04, 19 kwi 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)
Wody tej wiosny nie brakuje, u mnie mauzery już też się napełniają. Myślałam, że dzisiaj trochę podziałam, bo urlopik jednodniowy mam i nici, od rana leje...

A u Was jak Elu słoneczko jest? Pozdrawiam

O Monia to mnie zaskoczyłaś z tym deszczem. U nas piękna pogoda.
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:57, 19 kwi 2021

Do góry
Z tą zdalna nauka to oszaleć można. Wyobraź sobie, że ja nie dosyć, że płace na zajęcia terapii zajęciowej w ośrodku co prawda połowę to jeszcze przez internet muszę obserwować jak pani maluje i ja w tym biorę udział.
Maja to ma gdzieś a ja maluje,szyję,lepie jakiej figurki z modeliny która sama zrobiłam.
A najlepiej jak biorę udział w gimnastyce z jednej strony monitor z drugiej strony podnoszę nogi,ręce kręcę tyłkiem.

Powiedziałam im że to mój ostatni tydzień. Wyjeżdżam na działkę a tam nie mam zasięgu.

Moja synowa ma dwa komputery jeden zajęcia z przedszkola drugi że zdalna 3 klasa. 3 klasista tak bystry, że się nudzi tymi lekcjami. Trzyma stary telefon w ręce i gra.
Nasza znajoma ma 5 dzieci na zdalnym wzięła urlop bezpłatny, i ściągnęła 3 komputery bo 2 ma swoje.
Co to za kształcenie współczuję dzieciom i wszystkim rodzicom.

Babcia ładne baranki pomogła zrobić. Brawo Ty!

Basiu ciężkie czasy oby jeszcze gorzej nie było. Bo nie wiadomo czy w przyszłym roku znowu nie będzie się trzeba szczepić. Ten wirus ciągle będzie bo ludzie się przemieszczają po całym świecie.

Pozdrawiam

Elu Z tą zdalną nauką to do bani.Lila to ta wnuczka co ja sie nią opiekuję to 5lataka to jeszcze pól biedy.Najstarsza córka ma 5 -latka ,I LO i osmioklasistę to już gorzej.Dobrze ,że nie pracująca ,to ma kontrolę
Ale weż taki licealista ,prawie rok nauki za nim a nawet nie zdążył dobrze kolegów zapoznać?

Ja już po pierwszej dawce szczepionki
Mentirkowa przygoda z ogrodem 10:41, 19 kwi 2021

Do góry

Nie kombinuj z różowym ta jest ładna. Różowe możesz gdzie indziej dać.
Różowa to zobacz "bonica", albo zobacz rabatowe w szkółce u Hyżego. Patrz na zdrowotność, kształt kwiatu czy pełny czy sam się oczyszcza czy trzeba przycinać.

Ok, nie bede kombinowac, ta jest ladna
Ptasi gaj 09:20, 19 kwi 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)
Piękne te tuje. Marzę o takich.

Cały ogród robi wrażenie.

Ludka dziękuje,że ci się podoba
Czekam jak wszyscy nacieoelko aby wszystko zaczęło rosnąć bez chwastów

Słońca życzę wszystkim przez cały dzien
W samym słońcu 00:33, 19 kwi 2021

Do góry
sarenka napisał(a)

Kasia,czyli kasia1 z wątku Duże pole do popisu

To raczej są szmaragdy co prawda kupowane w różnych miejscach.
Nie są przycinane po bokach, sadzone co 50-60 cm z tego co pamiętam
Mało też podlewane
To zdjęcie tych samych tylko sadzonych w lepiej przygotowany grunt

Na tej focie to rzeczywiście jest Szmaragd, ale jeżeli chodzi o szpaler nam wątpliwości.
Wedlug mnie jest to żywotnik zachodni Fastigiata Columna. Często w szkółkach mówią że to szmaragd bo jak mały to podobny. Później jak wyrasta dopiero widać różnicę.

Jak chcesz to zobacz na moim wątku wstawiłam foty Szmaragdów i Brabantow.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 00:14, 19 kwi 2021

Do góry
CD

Ptasi gaj 00:10, 19 kwi 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Ela, ciekawa jestem czy eM zaczął piać

U nas dzisiaj było już cieplej i bez wiatru. Może jutro uda mi się rozsypać nawóz. Strasznie opóźniona ta wiosna.

Więc Ja dzisiaj też nawiozlam trawnik i byliny. Pogoda sprzyjająca bez wiatru i mikronpo wczorajszej burzy. Jeszcze tam jakieś drobne robótki i tak zeszło.
Jak będzie pogoda pojadę na dłużej.

Jest u mnie bardzo mokro ziemia jak gąbka nasączona. Suche oczka pełne wody studzienki też

Na pierwszym kocimiętka walker's low, jarzmianka, i orliki. Drugie monarda czerwona

Ptasi gaj 23:53, 18 kwi 2021

Do góry
Jeszcze pokaże Brabanty to są pierwsze nasadzenia na działce oprócz brzóz. Sadzone w 2008 r. Ale nie miały lekko. 2010 i 2011 uley powodzie stały w wodzie, zolkly sporo wypadło. Zrobiliśmy dookoła ok 250 m pół metra od toi drenaż na gl 40 cm żwir żółta rura drenażowa.

Fotki z dzisiaj. Wys ok 3,5 m jak tylko się ciepło zrobi dostają pięknego koloru.

Po drugiej stronie z tyłu skalniaKa równo przycięte też Brabanty

Ptasi gaj 23:13, 18 kwi 2021

Do góry
Dla Sarenki

Moje tuje sadzone 60-70 cm. Złudzenie, że bliżej ponieważ niektóre mają po 2 przewodniki. Tak jak pisałam nigdy ich w środku nie czyściłam czy to Szmaragdów czy Brabantow nie ma takiej potrzeby. Przyjdzie wiatr opadzina sama opada i robi próchnicę.

Te na pierwszej focie posadzone w byle jakiej ziemi. Pierwsza z 2017 roku jesienią już takie przysadziste, ale nie wysokie

Tak wyglądają u mnie szmaragdy

To jest fotka z 2017 roku. Te tujki były prowadzone jako bardzo małe od 2012 roku kupowałam w obu ok 30 cm. Trzeba kupować małe tuje lepiej się aklimatyzują. Może być ziemia byle jaka przede wszystkim lekka nie ciężka ani gliniasta i lepiej jak mają wyżej aby nie było zastoin wodnych.
Wszędzie mają ąpodwojne nawadnianie kropelkowe.

Ptasi gaj 23:06, 18 kwi 2021

Do góry
Pogoda marna ok 7 stopni, ale nie pada bez wiatru da się wyjść.

Też mam zasiewy

Od góry pomidorki, dalie o liściach brązowych i szałwia omaczona. W innych mam paprykę. Dzisiaj posieje melony i arbuzy.

Wczoraj przy przenoszeniu przelamala mi się ta paleta zbierałam wszystko z podłogi. Ponownie posadziłam na szczęście sadzonki nie zostały poturbowane.

Mogę tylko dodać, że podziwiam zapał i pracę, którą trzeba wykonać żeby mieć taką piękną rozsadę, teraz czekać tylko sprzyjającej aury
Mirkowy ogród (początki) 23:02, 18 kwi 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Elu te z pierwszego planu dzieliłam . Wcale nie było ciężko je wykopać.
Trawy które ci dałam to Rozplenica Hamlen .
Wszystkie rozplenice jakie mam jeszcze nie dają oznak życia.

No to dobrze bo myślałam, że zima je załatwiła. U mnie wszystkie trawy stoją bez oznak życia.
Jedynie palczatki które miałam w foliaku zaczynają wypuszczać nowe źdźbła.

Miałam dzisiaj spróbować podzielić te co syn wykopał, zapomniałam.

Jeszcze raz pytam czy masz trawę Memory. Jakbym podzieliła to bym ci dała.

Przed chwilą nad Ursynowie burza przeszła.
Mirkowy ogród (początki) 21:21, 18 kwi 2021

Do góry
Mirka dzieliłas miskanta? Może ja jutro podzielę grecki i Memory. Masz Memory? Po deszczu to.moze dam radę. Po południu ok godz 18 przeszla burza. W Konstancinie bardzo lało.

Jest mokro moje wszystkie zbiorniki napełnione, może jutro odpomoujemy do drenażu. Rowem przy drodze płynie rwącą woda.

MIRK a JAKIE TRAwy ty mi dałaś, że u mnie nic jeszcze nie wypuściły.

Mój jeden grujecznik stoi na balkonie i też ma takie liście DZISIAJ CHODZIŁAM po działce gdzie go posadzić aby go słońce nie przypaliło

Elu te z pierwszego planu dzieliłam . Wcale nie było ciężko je wykopać.
Trawy które ci dałam to Rozplenica Hamlen .
Wszystkie rozplenice jakie mam jeszcze nie dają oznak życia.
W moim małym ogródeczku - Dorota 13:06, 18 kwi 2021

Do góry
Dorotko piękne ciemierniki i reszta kwiatów. W tym roku też kupiłam parę krzaczków. A do wazonu scinasz podobno dobrze się trzymają.

U nas któryś dzień beznadzieja pogodowa

Pozdrawiam
Dziś niedziela, wyszło u nas na chwilę słoneczko. Wreszcie moja ziemia się napiła, tylko na ile to wystarczy, góra tydzień.
Ciemierników nie ścinałam nigdy do bukietów, ale dobrze wiedzieć. Pomimo kiepskiej pogody roślinki nie próżnują.
Pozdrawiam

W samym słońcu 11:31, 18 kwi 2021

Do góry

Widać widać aż za dobrze.
Przede wszystkim one są za rzadko posadzone. I nie jest to prawdziwy szmaragd. To jakaś odmiana kolumnowa. Jak kolumnowa to trzeba gęściej sądzić.
Co ile są posadzone?
Czy ty ich przypadkiem nie przycinasz po bokach, bo jeżeli to jest szmaragd to szmaragdów się po bokach nie przycina.

Byłam dzisiaj na działce i zapomniałam zrobić fotkę moich, abyś sobie porównała.

Co to znaczy Kasia u nas je przekopuje?

Jutro zajrzę.

Kasia,czyli kasia1 z wątku Duże pole do popisu

To raczej są szmaragdy co prawda kupowane w różnych miejscach.
Nie są przycinane po bokach, sadzone co 50-60 cm z tego co pamiętam
Mało też podlewane
To zdjęcie tych samych tylko sadzonych w lepiej przygotowany grunt
W samym słońcu 23:25, 17 kwi 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Elu,tu widać

Ja rzadko nawoze, ostatnio ze 2 lata temu

Kasia, u nas to ja przekopuje

Widać widać aż za dobrze.
Przede wszystkim one są za rzadko posadzone. I nie jest to prawdziwy szmaragd. To jakaś odmiana kolumnowa. Jak kolumnowa to trzeba gęściej sądzić.
Co ile są posadzone?
Czy ty ich przypadkiem nie przycinasz po bokach, bo jeżeli to jest szmaragd to szmaragdów się po bokach nie przycina.

Byłam dzisiaj na działce i zapomniałam zrobić fotkę moich, abyś sobie porównała.

Co to znaczy Kasia u nas je przekopuje?

Jutro zajrzę.
Mentirkowa przygoda z ogrodem 23:10, 17 kwi 2021

Do góry
Mentira napisał(a)

Piękna ta róża. A mżesz polecic coś różowego bo takie chya najbrdziej mi sie podobają.

Nie kombinuj z różowym ta jest ładna. Różowe możesz gdzie indziej dać.
Różowa to zobacz "bonica", albo zobacz rabatowe w szkółce u Hyżego. Patrz na zdrowotność, kształt kwiatu czy pełny czy sam się oczyszcza czy trzeba przycinać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies